Victoria Silverman, purtatoarea de cuvint a ambasadei americane din Praga, a declarat ca nu s-a stabilit inca data exacta pentru semnarea tratatului.
Richard Graber, ambasadorul american in Cehia, a declarat duminica la postul public de televiziune (CT) ca Rice intentioneaza sa viziteze Praga.
Ministrul de Externe Karel Schwarzenberg va semna tratatul din partea Cehiei.
Cotidianul Hospodarske noviny (HN) scrisese anterior ca la 5 mai ar putea avea loc la Praga o conferinta privind apararea antiracheta.
Rice ar putea sa participe de asemenea si la sarbatoarea anuala a Victoriei din Plazen, vestul Boemiei, care a fost eliberata in 1945 de trupele americane. Ceremoniile se vor desfasura intre 2 si 6 mai.
Cu toate acestea, tratatul privind baza trebuie ratificat de Parlamentul ceh si semnat de presedintele Vaclav Klaus pentru a intra in vigoare.
Rice si Schwarzenberg au anuntat in cadrul summitului NATO, care s-a desfasurat saptamina trecuta la Bucuresti, ca negocierile intre SUA si Cehia privind apararea antiracheta au fost finalizate.
Summitul a stabilit ca aliatii vor sprijini proiectul si planul de a-l incorpora in viitorul sistem NATO de aparare antiracheta.
Proiectul bazei antiracheta divizeaza scena politica ceha. In timp ce Democratii Civici (ODS) aflati la guvernare il sprijina, opozitia social-democrata de stinga (CSSD) si comunistii (KSCM) se opun si cer organizarea unui referendum pe aceasta tema. Formatiunile mai mici din cadrul coalitiei de guvernamint - crestin democratii (KDU-CSL) si in special ecologistii (SZ) - au rezerve cu privire la baza care va fi infiintata in districtul militar de la Brdy, la 90 de kilometri sud-vest de Praga.
Majoritatea cehilor se opun bazei, ideea fiind puternic criticata si de Rusia.
Separat de tratatul principal, Statele Unite si Cehia vor mai semna si tratatul SOFA cu privire la stationarea trupelor americane in tara. Urmatoarea runda de negocieri pe aceasta tema va incepe miercuri.