Guvernul a decis cine va primi tichetele în valoare de 50 lei, în cadrul programului "Fiecare copil în grădiniţă": preşcolarii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, care provin din familii defavorizate, dar obişnuiesc să fie prezenţi mai tot timpul la grădiniţă reprezintă cea mai importantă condiţie impusă de stat.
Ieri, au fost adoptate normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Ajutorul de 50 lei se va acorda lunar, sub forma unui tichet. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie.
Una din condiţiile esenţiale este ca preşcolarul să meargă la grădiniţă. "Normele de aplicare precizează că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă. Prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă o ţin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundaţia Ovidiu Ro, în programul pilot. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional gestionat de MInisterul Educaţiei", se precizează într-un comunicat emis de Guvernul României ieri, după şedinţă.
Corectitudinea educatorilor vizavi de prezenţa copiilor la grădiniţă va fi, de asemenea, verificată prin vizite neanunţate, prin sondaj.
Copiii eligibili pentru acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.
Tichetele nu vor fi acordate şi pe perioada vacanţei de vară, ci doar pentru perioada septembrie - iunie, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe proprie răspundere completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. "Declaraţia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili. (...) Tichetul se acordă începând cu luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă", se mai arată în comunicat.
Încă un lucru care trebuie precizat este faptul că mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole. Primăriile vor fi cele care vor acorda sprijinul financiar, unde va ajunge şi formularul de prezenţe completat de educatori. "Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Este deja în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern care urmează să prevadă repartizarea pe judeţe a sumelor alocate în 2016 finanţării acestui Program, în funcţie de numărul de copii înscrişi", au mai precizat reprezentanţii Guvernului.
Ministerul Muncii: Peste 111.000 de copii eligibili pentru a primi tichetul social
Legea nr. 248, prin intermediul căreia se acordă ajutorul financiar sub formă de tichet, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 noiembrie 2015. Ministerul Muncii a estimat că peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 lei.
Iniţial, programul "Fiecare copil în grădiniţă" a fost unul pilot, lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei, în iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din 43 de sate şi orăşele au beneficiat de educaţie preşcolară. Rezultatele obţinute au determinat autorităţile române să transforme proiectul pilot într-un naţional: 98% dintre copiii care au beneficiar de program s-au înscris la şcoală, iar 65% dintre aceştia continuă să aibă o prezenţă bună şi foarte bună, potrivit comunicatului de presă.