"Putem considera că am ieşit din criză economică atunci când începem să avem o creştere sustenabilă de peste 3 procente, ceea ce începe să genereze efecte şi pentru cetăţean. Cât timp creşterea economică este de 0,6-1,5-2% nu putem spune că nu există riscul deprecierii", a spus şeful statului.
"Să sperăm că anul 2012 ne va aduce aceste salturi consolidate ale creşterii economice", a precizat preşedintele.
În ceea ce priveşte tipul de creştere economică, Băsescu a reiterat faptul că nu trebuie repetat modelul de creştere din 2007-2008, bazat pe "bula imobiliară". "Acum discutăm de o creştere, cât de mică este ea, dar sustenabilă", a arătat preşedintele, care a adăugat că România nu a făcut însă încă tot ce trebuie făcut, referindu-se la competitivitatea sectorului de stat.
Băsescu a subliniat din nou necesitatea managementului privat pentru companiile de stat, pledând pentru management specializat şi de bună calitate. "În România sunt, slavă Domnului, destui", a spus şeful statului.
Preşedintele a spus că una e să dai din gură şi alta să-ţi asumi responsabilităţi
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că sunt mulţi care apar la televizor "şi dau lecţii", inclusiv din BNR, care este "un profesor continuu", însă evită să-şi asume responsabilităţi în stat, preşedintele invitându-i să-l anunţe că vor să preia portofoliul Finanţelor sau funcţia de premier.
"Foarte mulţi, despre care poţi spune că sunt buni, îi mai vezi pe la televizor. Când le spui «vino să lucrezi, dacă tot spui, dacă tot vorbeşti, n-ai vrea să ocupi o funcţie în aparatul de stat?», parcă îl pici cu ceară. Lecţii dau foarte mulţi, dar întrebaţi pe unul dintre ei dacă vrea să fie ministru de Finanţe sau prim-ministru", a spus Băsescu.
Şeful statului a explicat că "viaţa de politician la vârf nu e grea", însă una este "să dai din gură şi alta e să ai pe spate responsabilitatea pentru o ţară", referindu-se la cei care preferă să dea lecţii în loc să vină să mişte lucrurile. Băsescu spune că poate enumera aproximativ 10 "foarte deştepţi oameni" şi apreciaţi, pe care jurnaliştii îi prezintă "de parcă ne-ar citi din Biblie", însă niciunul nu doreşte să-şi asume responsabilităţi.