Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Condamnati la moarte

Cei circa 2.500 porci din incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" vor fi euthanasiati. Aceasta a fost decizia luata de Comandamentul Antiepizootic Central, iar autoritatile brailene au inceput inca de ieri sa pregateasca operatiunea, desi inca nu primisera un document oficial in acest sens. "Din discutiile purtate cu cei de la Bucuresti, a reiesit ca s-a optat pentru eliminarea tuturor exemplarelor suspecte de contaminare cu pesta porcina. In momentul de fata, punem la punct toate detaliile, ca sa nu mai patim ca la gripa aviara, cind s-a inceput cu “hei-rup” si pe urma am constatat ca nu avem saci sa adunam cadavrele pasarilor. Deocamdata asteptam sa vina un incinerator mobil, de la Timisoara, si cautam o solutie pentru debarcarea acestuia pe malul Dunarii. Totodata, se va amenaja un tarc, pentru adunarea porcilor. Vom incerca sa demaram actiunea cit mai repede posibil, dar e putin probabil ca asta se va intimpla mai devreme de luni, 22 octombrie", ne-a spus Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Braila. Potrivit acestuia, metoda de euthanasiere va respecta normele europene. Concret, porcii vor fi capturati prin metoda impuscarii cu tranchilizant dupa care li se va administra injectia letala.
In momentul de fata, efective de jandarmi si politisti patruleaza la limita Parcului Natural, pentru a impiedica taranii sa-si recupereze porcii lasati sa creasca in semisalbaticie. Criza a aparut saptamina trecuta, cind trei exemplare din incinta Baltii Mici a Brailei au murit, iar probele de laborator au indicat ca au fost infectate cu pesta, o boala care, scapata de sub control, poate decima efectivele de porcine de pe o arie foarte larga. Ca masura de preventie, s-au distribuit peste 20.000 doze de vaccin antipestos. Pina ieri, fusesera vaccinati toti porcii gasiti in gospodariile din Tacau, Marasu si Bandoiu, din Insula Mare. Azi se va finaliza vaccinarea si in Strimba si Rata, ultimele sate din IMB. Si in comunele de pe celalalt mal al Dunarii, campania de vaccinare antipestoasa este in plina derulare.
Cuantumul despagubirilor acordate pentru porcii euthanasiati, proprietarilor care ii vor revendica, urmeaza sa fie stabilit de o comisie speciala.

Taranii nu dau semne ca se vor impotrivi

Vestea ca porcii din balta vor fi omoriti nu pare sa-i afecteze pe locuitorii satelor din Insula, care le-au dat, de fapt, drumul in padure, in urma cu citeva luni, cu intentia de a-i recupera si valorifica in preajma Craciunului. In fata autoritatilor, nimeni nu recunoaste, insa, ca ar fi vorba despre asa ceva. "I-am trecut Dunarea, in Balta, asta primavara, ca nu aveam ce sa le dam sa manince, ca pe aici pe la noi e saracie mare. Din sapte purcei, am pastrat unul si sase i-am dus in padure. Acuma, daca-i omoara statul sa nu se raspindeasca pesta, nu-i nici o paguba, ca oricum se salbaticisera acolo si nu aveam cum sa-i mai luam inapoi", ne-a spus, ieri, o femeie, pe care reporterul nostru a intilnit-o pe o ulita din comuna Marasu. Avea in jur de 40 de ani, dar a refuzat sa-si dea numele, cind a auzit ca sta de vorba cu un ziarist. La rindul ei, Alexandra N., 60 de ani, ingrijitoare la scoala din sat, accentueaza ideea ca viata e scumpa, iar porcii sint foarte greu de crescut in gospodarie. "Nu mai conteaza daca o sa-i omoare pe aia care s-au salbaticit, noi ne bucuram ca macar au venit veterinarii si ni i-au vaccinat pe astia pe care-i mai avem acasa", ne-a spus femeia.
Faptul ca satenii accepta situatia este confirmat de atitudinea lor de pina acum. "Nu s-au semnalat, pina in prezent, incercari de recuperare a porcilor din Balta. Populatia este cooperanta cu efectivele de jandarmi desfasurate in zona", ne-a declarat capitanul Iulian Timofei, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila.
Ieri, dupa amiaza, autoritatile locale din Marasu plecasera spre Braila, unde erau asteptate sa participe la intrunirea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, pentru a li se comunica masurile ce vor trebui aplicate pentru rezolvarea crizei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii