Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Condamnari mai grele pentru autorii asasinatului de la Combinat

Desi s-a scurs un an si jumatate de atunci, drama petrecuta in vara anului trecut pe Platforma Chimica Chiscani continua sa ramina vie in inimile chiscanenilor, in primul rind ale celor care l-au cunoscut si l-au iubit pe Sorin Gabriel Broasca, baiatul de doar 16 ani, omorit cu cruzime de prieteni. In tot acest timp, mama copilului ucis a retrait nenorocirea de zeci de ori, ori de cite ori a fost nevoita sa se prezinte in fata completului de judecata si sa dea ochii cu asasinii. Acum, dupa ce autorii ticalosiei au fost condamnati definitiv la ani grei de inchisoare, Eugenia Broasca s-a declarat nemultumita de pedepsele aplicate, afirmind cu lacrimi in ochi ca meritau sa-si petreaca toata viata in puscarie. Fapta celor trei este cu atit mai grava cu cit ei au ucis din lacomie, ca sa puna mina pe banii victimei, dind dovada de o cruzime rar intilnita.
Pe 23 noiembrie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a pronuntat sentinta finala in procesul autorilor crimei petrecute in iunie 2005 pe Platforma Chimica de la Chiscani, acestia primind pedepse majorate cuprinse intre 14 si 25 de ani inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de omor deosebit de grav (prin cruzime). Astfel, Vasile Cuti, in virsta de 22 de ani, zis "Bancorex", a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, Gigel Bogdan, de 21 de ani, zis "Moldoveanu", a primit 23 de ani de inchisoare, iar Ionut Hristian, 16 ani, o pedeapsa finala de 14 ani de inchisoare. Mama copilului ucis ne-a confirmat, ieri, faptul ca sentinta ICCJ este "definitiva si irevocabila". Initial, judecatorii Tribunalului Braila ii condamnasera pe agresori la 23, 21 respectiv 10 ani de inchisoare. Curtea de Apel Galati a mentinut pedepsele aplicate, mai putin in cazul minorului Ionut Hristian, care a primit un an in plus. In fine, in urma cu citeva zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a majorat tuturor pedepsele. "Sorin era mezinul familiei. L-au omorit fara vina, intr-un mod nemaiauzit. Sint nemultumita de pedepsele pe care le-au primit cei trei indivizi, pentru ca meritau inchisoare pe viata. Chiar si asa, ei tot nu ar fi platit pentru viata copilului meu", ne-a declarat, indurerata, mama celui omorit cu cruzime. Ramasa de curind vaduva si cu inca trei copii de ingrijit, Eugenia Broasca - desi saraca - este hotarita sa nu se opreasca aici. Ea vrea sa ceara dreptate la forurile europene.
Se spune ca o nenorocire nu vine niciodata singura. Afectat de moartea tragica a copilului, Costache Broasca si-a pus capat zilelor, in aprilie a. c., spinzurindu-se in curtea gospodariei lui din comuna Chiscani. Tocmai se intorsese de la mormintul lui Sorin Gabriel, unde se dusese sa se reculeaga.

Radiografia crimei care a ingrozit Braila

Ancheta in cazul disparitiei lui Sorin Gabriel Broasca, minorul de 16 ani ucis de trei dintre consatenii si prietenii lui, a fost declansata in ziua de 13 iunie 2005 - data la care parintii victimei au sesizat Politia -, ea fiind coordonata de procurorul criminalist Mircea Ionescu, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila. Cercetarile au fost mult ingreunate de catre autorii omorului comis prin cruzime, care au facut declaratii mincinoase si i-au pus pe oamenii legii pe piste gresite, doar-doar or scapa nepedepsiti. Initial, principalii suspecti fusesera patru agenti de paza de la "Celhart Donaris". Asasinii au reusit chiar sa pacaleasca "detectorul de minciuni". A fost nevoie de implicarea ofiterilor SRI, pentru ca adevarul sa iasa la iveala. Pe data de 17 iunie 2005, copilul disparut a fost dat in urmarire locala, zeci de politisti cautindu-l cu asiduitate. Cele mai sumbre banuieli ale anchetatorilor s-au adeverit ulterior: Sorin Gabriel Broasca a fost gasit mort dupa doua saptamini de cautari disperate, intr-o canalizare parasita de la marginea Combinatului.
Drama s-a petrecut in ziua de 12 iunie 2005. Potrivit anchetatorilor, autorul moral al asasinatului a fost Gigel Bogdan, zis "Moldoveanu", prietenul lui Sorin, care stia ca acesta are bani la el si un telefon mobil performant. In jurul orei 14.30, fara sa banuiasca ce i se pregateste, victima s-a deplasat in zona Platformei Chimice, insotit de Gigel si de ceilalti doi "prieteni", ca sa caute fier vechi. Profitind de faptul ca Sorin mergea mai in fata, Gigel Bogdan le-a spus celorlati criminali: "Hai sa-l merlim pe Sorin, ca are bani pe el". Desi la inceput au ezitat, spun anchetatorii, Vasile Cuti si Ionut Hristian au fost pina la urma de acord sa-l suprime pe copil, ca apoi sa-l jefuiasca. In clipa in care au ajuns intr-o zona mai retrasa, cu arbusti, agresorii s-au hotarit sa actioneze. Primul care a lovit a fost minorul Ionut Hristian. Acesta s-a furisat din spate, ca un las, si l-a lovit pe Sorin cu o cheie "mops" in cap, doborindu-l la pamint. Desi rapusa de durere, victima a dat sa se apere, punindu-si miinile in cap. In acel moment, insa, Gigel Bogdan a scos un cutit si a "intepat-o" de mai multe ori. La propunerea aceluiasi individ, Hristian l-a mai lovit pe Sorin de citeva ori in cap, ca sa nu se mai impotriveasca, in timp ce Vasile Cuti statea de paza. Ranitul agoniza si singera abundent, intins pe iarba. Atunci, criminalii s-au aplecat deasupra lui si l-au tilharit cu brutalitate, smulgindu-i banii si telefonul mobil din buzunar. Dupa ce l-au jefuit, cei trei nemernici, Cuti, Bogdan si Hristian, l-au tirit pe muribund pe o distanta de 70 de metri, printre arbusti, pina au gasit o gura de canal adinca de vreo 7-8 metri. Acolo s-au decis sa-i faca mormint prietenului pe care l-au macelarit fara mila. Operatiunea a fost una dificila, insa banditii au dus-o la bun sfirsit. Ei l-au cufundat pe copilul muribund in apa murdara si au pus peste el doua pietre, ca sa stea la fund, dupa care si-au luat talpasita. Mai tirziu, criminalii vor declara ca, la plecare, au observat ingroziti mina celui jefuit si omorit de ei, plutind in apa murdara.

Caseta:

Versuri pentru Sorin

Georgeta, sora baiatului omorit cu cruzime, i-a dedicat acestuia o poezie cutremuratoare, pe care i-a dat-o mamei sale in ziua de 8 martie. Cu acesta poezie s-a si prezentat la un concurs de creatie literara. Redam doua strofe din poezia "Fratiorul meu din cer", scrisa de Georgeta Broasca: "De ce n-ai spus ca vrei sa pleci/ Ca viata-n cer vrei s-o traiesti?/ Sa stai cu mii de ingerasi/ Cu suflete de copilasi?/ (...) Privesc la cerul instelat/ Si ma intreb: unde-ai plecat?/ Unde este chipul tau,/ E oare linga Dumnezeu?"
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii