Membru al grupării "Caţali", care a terorizat mai multe familii din Gropeni, Nicuşor Ionaşcu, zis "Roşcatu", a încercat în zadar să obţină o pedeapsă mai blândă. Interlopul a formulat apel la Curtea de Apel Galaţi, însă judecătorii au respins ca nefondată acţiunea. "Roşcatu" a rămas cu pedeapsa aplicată iniţial de Judecătoria Brăila, de 4 ani şi 6 luni închisoare. "Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ionaşcu Nicuşor împotriva sentinţei penale nr.1372/16.04.2014 a Judecătoriei Brăila. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Ionaşcu Nicuşor şi deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la 26.05.2013 la zi, respectiv, 06.06.2014. Definitivă", se precizează pe site-ul CA Galaţi.
În ziua de 16 aprilie, Judecătoria Brăila a dat sentinţa în acest dosar ajuns pe rolul instanţei în iulie 2013, interlopul "Roşcatu" încercând în zadar să scape de arest. În dimineaţa zilei de 26 mai 2013, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Brăila l-au prins pe membrul grupării "Caţali" după ce au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele lui Nicuşor Ionaşcu, deţinute în municipiu şi în comuna Gropeni. Interlopul era cercetat într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, şantaj, port ilegal de arma albă, lipsire de libertate, vătămare corporală şi violare de domiciliu. "În fapt, în perioada martie-octombrie 2012, acesta a ameninţat cu acte de violenţă două familii şi un localnic, toţi din comuna Gropeni, pe fondul unui conflict anterior, când a intrat, fără drept, în curtea locuinţei unuia dintre ei. Pentru a-i determina să renunţe la plângerile formulate împotriva lui, acesta a continuat să-i ameninţe cu acte de violenţă şi, mai mult, pentru a-i şantaja, a depus o reclamaţie împotriva uneia dintre familii, în mod tendenţios, pentru violare de domiciliu", a precizat la momentul respectiv insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila. Potrivit poliţiştilor, una dintre plângerile acestei familii se referea şi la refuzul lui "Roşcatu" de a le returna două plase pentru pescuit, pe care i le împrumutase în luna octombrie 2012. Atunci, cei doi soţi au făcut greşeala de a merge la domiciliul interlopului, în municipiu, pentru a-i cere bunurile, timp de aproximativ două ore, cei doi soţi fiind ţinuţi cu forţa în locuinţa individului şi ameninţaţi cu o sabie.
Nicuşor Ionaşcu, membru al grupării din Vărsătura, a participat la atacul asupra familiei Buricea, din octombrie 2006, fiind condamnat la închisoare cu suspendare pentru instigare la favorizarea infractorului.