Concursul Naţional de Pian "Virtuozii" şi-a desemnat câştigătorii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Concursul Naţional de Pian "Virtuozii" şi-a desemnat câştigătorii

Cea de-a III-a ediţie a Concursului Naţional de Pian "Virtuozii", de la Brăila, şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă, după două zile în care juriul de specialitate a urmărit evoluţia celor 134 de candidaţi, din 21 de localităţi ale ţării, înscrişi în competiţie. Concursul, organizat de Şcoala de Arte "Vespasian Lungu", structurat în două secţiuni, s-a dorit o modalitate de încurajare şi stimulare a copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, care studiază pianul în cadrul şcolilor populare de arte, palatelor copiilor, liceelor de artă şi au atins un nivel mediu şi bun profesional. Ediţia din acest an a fost cea mai puternică de până acum, având în vedere că a crescut constant numărul concurenţilor şi al oraşelor din care provin aceştia, fapt apreciat şi de juriu, format din profesori de specialitate din universităţi, licee de artă şi şcoli populare de artă. 17ARTE1 Pianista Ioana Maria Lupaşcu în recital Preşedintele juriului a fost profesor univ. dr. Teodor Ţuţuianu, prorector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, iar membri: compozitor Eugen Sandu- conf. univ dr. la Universitatea de Muzică Craiova, pianist concertist Ioana Maria Lupaşcu, prof. gr. I Mircea Bogatu, prof. gr.I Adriana Burcă, prof. gr. I Mircea Petrescu.
La secţiunea A, dedicată participanţilor care studiază pianul în şcoli populare de artă, centre culturale, cămine culturale, case de cultură, sistem privat, premiile I au fost câştigate de: Ioana Roman, din Galaţi, la categoria I (5 ani); Florin Georgian Bârlog, din Târgovişte, la categoria a II-a (6 ani); Sabina Ioana Smadu, din Galaţi, la categoria a III-a (7 ani); Cătălina Popa din Brăila, la categoria a IV-a (8 ani); Dafina Trufaş, din Brăila, la categoria a V-a (9 ani); Anca Maria Nechita, din Constanţa, la categoria a VI-a (10 ani); Vlad Ciotescu, din Timişoara, la categoria a VII-a (11 ani); Andreea Lozioara Zamfir, din Brăila, la categoria a XI-a (15 ani). La secţiunea B, dedicată participanţilor proveniţi din şcoli şi licee cu profil vocaţional (pian), care au atins un nivel profesionist, mediu sau bun, premiile I au fost câştigate de: Karina Irimia, din Iaşi, la categoria a IV-a (8 ani); Andrei Tudor Bogatu, din Brăila, la categoria a V-a (9 ani); Laura Ana Maria Grigoriu, din Iaşi, la categoria a VI-a (10 ani); David Lucian Roşu, din Brăila, la categoria a VI-a; Maria Anastasia Zamfirache, din Brăila, la categoria a VI-a; Andrei Daniel Postolache, din Focşani, la categoria a VII-a (11 ani); Lucian Vardianu, din Focşani, la categoria a VIII-a (12 ani); Emanuel Victor Neagoe, din Tulcea, la categoria a IX-a (13 ani); Irina Buleac, din Brăila, la categoria a XII-a (16 ani), Sonia Andreea Roşu, din Brăila, la categoria a XII-a.
Dacă în ediţiile anterioare Marele Trofeu a fost câştigat de Michael Gay din Focşani, respectiv Eva Maria Gârlea din Iaşi, anul acesta trofeul nu a putut fi acordat, juriul considerând că niciun concurent nu a putut obţine cele 100 puncte necesare pentru câştigarea acestuia. Pretendente pentru acesta au fost Irina Buleac, din Brăila (categoria a XII-a), prof. Mircea Petrescu, care a obţinut 97 de puncte şi Sonia Andreea Roşu, cu 98 de puncte, tot din Brăila (categoria a XII-a ), prof. Adriana Burcă.

17arte2 Irina Buleac în timpul concursului "Este o mare bucurie să vin în familia «Virtuozii»"

Participanţii şi spectatorii s-au putut bucura în ultima seară de concurs de microrecitalul pianistei Ioana Maria Lupaşcu, care a ţinut să-i felicite pe toţi concurenţii. "Este o mare bucurie să vin în familia «Virtuozii», să văd dăruirea cu care organizaţi acest concurs, care vă onorează şi vă recomandă în egală măsură ca apărători ai culturii româneşti, ai tinerelor vlăstare care se îndreaptă spre muzică", a spus pianista. De asemenea, preşedintele juriului, prof. univ. dr. Teodor Ţuţuianu, a scris în Cartea de Onoare a Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu": "Am descoperit un spaţiu al culturii, al sunetelor hăruite şi dăruite acolo unde le este vremea şi lăcaşul, izvor al îmbucurării sufletului uman, oxigenat de insuflul divin al cântului. Este simbolul Casei Artelor din Brăila, al devenirii unui templu al fiinţării umane prin înţelegere şi compasiune, prin înălţare din izvorul iubirii eterne".
Cuvinte de încurajare au venit şi din partea părinţilor şi profesorilor care au însoţit concurenţii, fapt care demonstrează că "acest concurs a reuşit să se impună şi prin această a III-a ediţie pe harta evenimentelor culturale româneşti cu mult succes şi sperăm ca într-un viitor apropiat Concursul «Virtuozii» să aibă un caracter internaţional", după cum a subliniat prof. George Romeo Bunea, directorul Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu". Totodată, în încheierea concursului, George Romeo Bunea a ţinut să mulţumească Consiliului Judeţean Brăila pentru sprijinul acordat în organizarea acestei competiţii, juriului concursului, echipei de organizare, profesorilor care au îndrumat elevii obţinând importante premii, părinţilor şi elevilor pentru participare, sponsorilor, partenerilor media şi nu în ultimul rând Liceului de Artă "Hariclea Darclee" pentru punerea la dispoziţie a sălii de spectacol şi a sălilor de repetiţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro