Ieri se faceau pregatirile finale si se asteptau ultimii concurenti. Pe scena se pregatea decorul, se aranjau cablurile pentru transmisia in direct a concursului pe TVR2. Directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, a spus ca totul era in grafic si ca spera ca totul sa mearga bine. Singura problema a fost cu locurile la hotel. Capacitatea de cazare a orasului a fost depasita de evenimente. Ieri nu mai erau locuri de cazare decit la un hotel situat in satul Albina. Hotelurile din oras si din Lacu Sarat erau pline. La Braila, pe linga concursul "Grigoriu" se mai organizeaza o competitie nationala de handbal si un spectacol al Ansamblului "Ciocirlia".
De citeva zile nu mai sint bilete, unii braileni rezervindu-si locurile inca din luna februarie. Costul unui abonament pentru toate cele trei zile de concurs a fost de 30 de lei. Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Braila, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si Societatea Romana de Radiodifuziune.
"Accesul la concursuri aici este mult mai usor decit in Italia"
Antonello Noto este producator de discografie, director artistic al unui festival de muzica usoara din Italia si impresar in cautare de noi artisti. De asemenea, este si presedintele Asociatiei Culturale de Muzica si Spectacole din Italia. Profitind de prezenta sa la Braila, i-am solicitat un scurt interviu.
- Cum ati aflat de acest concurs, cum de ati fost invitat in juriu?
- Mi-a vorbit despre acest concurs Andrei Tudor, cu care sint prieten. Asa mi s-a propus si sa fiu membru al juriului si am acceptat. Eu lucrez cu multa lume, am descoperit multi tineri si am ajuns la concluzia ca vocea umana este un mare instrument de promovare a pacii in lume.
- Frumos spus, dar idealist.
- Prin muzica ne intelegem toti, putem comunica.
- Ce asteptati de la acest festival?
- Sper sa descopar citeva talente, sper sa invingem, sa luam trofeul. Vreau sa descopar noi artisti, ca sa-i invit la alte festivaluri din Italia si din Europa. Accesul la concursuri aici este mult mai usor decit in Italia.
- In lumea muzicii e nevoie de bani.
- Lumea spectacolului cere foarte multi bani, dar un talent adevarat reuseste intotdeauna. Se gaseste intotdeauna o casa de discuri care sa-l sustina. Piata muzicala este foarte vasta, dar exista radio, televiziune, care te pot promova, case de discuri, care pot sa ajute.
- Care sint calitatile necesare unui tinar pentru a reusi in muzica?
- In primul rind, o voce foarte buna si apoi putere de sacrificiu. In muzica este multa concurenta si inceputul este foarte greu, e nevoie de multe sacrificii pentru a reusi.
- Sinteti selectioner si pentru San Remo junior. Cum se pot inscrie copiii la San Remo Junior?
- In primul rind trebuie sa fi participat la multe festivaluri, sa fi luat premii, sa aiba o casa de discuri care sa-i sustina si sa fie acceptati in Academia San Remo.
- Cum descoperiti tinerii talentati?
- Mergem la multe festivaluri si acolo ii descoperim. In Romania, institutiile care organizeaza festivaluri ni-i recomanda, iar noi ii recomandam mai departe Academiei, daca vom considera ca merita. Sint mii de copii care vor sa intre la Academia San Remo. In scrierile se fac in octombrie, pentru cursurile care incep in mai.