• dintre cei 72 de dascăli înscrişi la concurs, 60 au reuşit să promoveze toate cele trei probe • acolo unde au fost mai mulţi candidaţi pe post a fost declarat “învingător” cel care a obţinut cel mai mare punctaj • la şcolile unde nu s-a înscris nimeni sau a fost un singur candidat pe post şi nu a promovat probele, conducerea unităţii va fi asigurată tot prin detaşare în interesul învăţământului, ca şi până acum
Probele concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori din şcoli, sesiunea iulie-august, s-au încheiat. În urma unei analize realizate pe baza informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, 60 dintre cei 72 de candidaţi înscrişi la concurs au reuşit să promoveze examenul.
În această sesiune au fost scoase la concurs 53 de posturi, adică 24 pentru directori şi 29 pentru adjuncţi. Funcţiile sunt vacante în cadrul a 44 de unităţi de învăţământ, 17 din municipiu şi 27 din judeţ.
Pentru a ocupa un post de director profesorii au avut de susţinut trei probe: testul-grilă, analiza CV-ului şi interviul. Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim a fost de 50 de puncte, iar minimul de promovare, de 35 de puncte. Au fost declaraţi “admişi” candidaţii care au obţinut un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi, din media celor trei probe, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.
Proba scrisă s-a desfăşurat în data de 17 iulie, la Colegiul “Murgoci”. Testarea a
constat în rezolvarea unui test-grilă în cadrul căruia s-a evaluat, în proporţie de 50%, cunoştinţe privind legislaţia specifică domeniului învăţământului preuniversitar şi, pe de altă parte, cunoştinţe privind managementul educaţional. Sesiunea aceasta testul-grilă a fost diferenţiat pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din unităţi de învăţământ preşcolar, respectiv pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din celelalte unităţi de învăţământ.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ISJ Brăila, la proba scrisă au fost admişi să participe 72 de candidaţi. Doar patru profesori nu au realizat minimul de 35 puncte şi au picat testul-grilă, fiind eliminaţi din concurs. Este vorba despre Aurel Dureţ, candidat la funcţia de director adjunct al Liceului cu Program Sportiv; Sergiu Georgian Tilihoi şi George Ciocă, candidaţi la funcţia de director, respectiv director adjunct la Şcoala “Al. Vechiu” Zăvoaia; Ştefan Negoiţă, candidat la postul de director al Şcolii Gimnaziale Cazasu. Precizăm că un candidat nu s-a prezentat la proba scrisă.
Aşadar, 67 de candidaţi au mers mai departe în concurs, analiza CV-ului şi interviul desfăşurându-se în perioada 19-24 iulie.
Proba de analiză a CV-ului a fost promovată de toţi profesorii rămaşi în cursa pentru un fotoliu de director sau adjunct.
Cea de-a treia probă, interviul, a presupus susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale, precum şi a cunoştinţelor privind legislaţia specifică domeniului învăţământului preuniversitar, raportată strict la specificul şi nivelul unităţii şcolare. Din cei 67 de candidaţi rămaşi în concurs, 5 au picat, iar alţi 3 nu s-au prezentat la această probă.
Patru candidaţi au realizat punctajul maxim de 50 puncte: Narcisa Liliana Leiciu şi Sanda Vişinescu, ambele concurând pentru funcţia de director adjunct la “I. Ghica”, Veronica Picuş şi Mihaela Râpă - pentru funcţia de director la “P. Cerna”.
Lista profesorilor respinşi este următoarea: Virgil Neagu - director adjunct “M. Basarab” Măxineni; Emil Mălâia - director Şcoala Gimnazială Bărăganul; Cristina Trăistaru, director adjunct - Şcoala “Mihu Dragomir”; Orăşanu Danila Rodica şi Tilică Toma - candidaţi pentru funcţiile de director, respectiv adjunct la Şcoala Dudeşti.
Lista noilor directori
La mai multe unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ “bătălia” pentru un fotoliu de director s-a dat între mai mulţi candidaţi. În urma punctajelor obţinute de profesori la toate cele trei probe, în municipiu, la Liceul “P. Cerna” (3 candidaţi) concursul a fost câştigat de Veronica Picuş. La Şcoala “I. L. Cragiale”, unde au fost tot trei candidaţi pe post, director va fi Maria Magdalena Nehoianu. Postul de adjunct de la “Ghica” va fi ocupat de Narcisa Liliana Leiciu, iar cel de adjunct de la “Saligny” de Michaela Grădinaru. Şcoala “Fănuş Neagu” le va avea în funcţiile de conducere pe Roxana Daniela Vasile (director) şi Petruţa Calu (adjunct). Adjunct la “M. Dragomir” va fi Diana Bazon, la “R. Tudoran” concursul a fost câştigat de Mirela Mihaela Tarţă, iar la “Sf. Andrei, de Adina Valentina Mihai. Nicoleta Stamate a concurat singură pe post şi a câştigat fotoliul de adjunct de la “Ana Aslan”.
În judeţ, concurenţă s-a înregistrat la “M. Basarab Măxineni” şi la Şcoala Cazasu. La prima unitate de învăţământ concursul a fost câştigat de Mirela Geanina Calu, iar la Cazasu, de Petruş Dorobanţu. Precizăm că Petruş Dorobanţu a concurat pentru cinci posturi: Şcoala Cazasu (director), “F. Neagu” (director şi adjunct), “I. L. Caragiale” (adjunct) şi “R. Tudoran” (adjunct).
“Candidaţii care au fost promovaţi pe mai multe funcţii vor depune o cerere în care îşi vor exprima opţiunea pentru unitatea de învăţământ la care doresc să rămână. Rezultatele concursului vor fi validate în perioada următoare. Acolo unde nu au existat candidaţi înscrişi sau unde a fost un singur candidat pe post, iar acesta nu a promovat concursul, va fi numit un director prin detaşare în interesul învăţământului până la sfârşitul anului şcolar 2017-2018, sau până la organizarea unui nou concurs”, ne-a declarat Dan Georghiţă, inspector şcolar general adjunct.
Unităţile de învăţământ din Brăila unde va fi numit un director sau adjunct prin detaşare sunt: Liceul cu Program Sportiv (LPS), Liceul “N. Titulescu” Însurăţei, Grădiniţa “I. Creangă” Însurăţei, precum şi şcolile din comunele Viziru, Stăncuţa, Gropeni, Galbenu, Bordei Verde, Dudeşti şi Zăvoaia.