Mergi la conţinutul principal
Profesor ascuns în spatele unui cod, vreau să fiu director de școală!

Concursul anonimilor

* din cei 158 de profesori brăileni care s-au înscris la concursul pentru directori doar 24 au ales să li se publice numele și prenumele * restul au preferat să li se ”protejeze” identitatea, optând pentru afișarea unui cod unic * interesant este că printre cei 24 de candidați care și-au asumat participarea la acest concurs nu se află niciun actual director sau profesor de la școlile și liceele considerate de elită * și la afișarea rezultatelor candidații pot opta pentru anonimizarea datelor personale, ceea ce înseamnă că părinții și elevii nu vor ști exact cine ce rezultate a obținut

 

 

 

 

 

Își doresc să conducă o grădiniță, o școală sau un liceu din Brăila dar se ascund în spatele unui cod. Sau altfel spus, vor să ocupe o funcție publică, plătită din bani publici, dar să le fie ”protejată identitatea”. Asta se întâmplă la concursul pentru funcțiile de director și director adjunct din universitățile de învățământ preuniversitar, unde la afișarea listelor cu candidați înscriși, doar 24 din cei 158 de profesori doritori au fost de acord să li se publice numele și prenumele, conform listei afișate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Restul de 134 candidați au ”profitat” de metodologia de concurs care le permite să opteze pentru anonimizarea numelui și prenumelui, primind în schimb un cod unic, cum e de exemplu ”BR1100”. Așadar, după cinci ani în care se organizează un nou concurs pentru directori de școli, marea majoritate a candidaților sunt anonimi.

 

Interesant este că printre cei care au ales să își publice datele personale nu se află niciun actual manager sau profesor de la unitățile de învățământ considerate de elită. Iar metodologia le oferă profesorilor posibilitatea ca identitatea lor să nu fie ”dezvăluită” nici la afișarea rezultatelor. ”Solicit ca la afișarea listelor de candidați înscriși, listei rezultatelor la proba scrisă, listei rezultatelor la proba de evaluare a interviului și a listei cuprinzând rezultatele finale datele mele personale să fie/să nu fie anonimizate”, se specifică în anexa 3 a metodologiei de concurs. Așadar, părinții, elevii și colegii de cancelarie a unui profesor ”anonim” care vrea să fie șef într-o școală nu vor putea ști exact ce notă a obținut acesta. În schimb, la finalul concursului, când vor fi validate rezultatele și se vor face numirile pe funcții, directorii care până atunci au fost anonimi vor avea în sfârșit un nume și prenume.

 

Exemplu de asumare. Cine sunt cei 24 de profesori care și-au publicat numele și prenumele

 

Așa cum afirmam și anterior, doar 24 de profesori din cei 158 înscriși la concurs nu au avut nicio problemă în publicarea numele și prenumelui, dând dovadă de asumare și responsabilitate. Cei mai mulți sunt profesori sau directori la școli din mediul rural, și doar câțiva de la școli din municipiu. Iată așadar cine sunt cei 24 de ”curajoși”:

Daniela Barbu (director adjunct școala Gimnazială “Vădeni”), Costel Bogoi (director adjunct Școala Gimnazială Stăncuța), Alexandru Diță (director Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”), Emil Ștefănuț Dragomir (director Liceul Teoretic “C. Angelescu” Ianca), Adriana Elena Dumitrescu (director Liceul Tehnologic “A. Saligny”), Valentina Florea, Silvia Ligia Frîncu (director Grădinița nr. 8), Mihaela Girip (Școala Gimnazială Viziru), Steluța Gheorghiță, Giurgiu Florin Cristian, Carmen Grădeanu (director Grădinița nr. 51), Florica Iancu (director Școala Gimnazială Plopu), Iuliana Istrate (director Școala Gimnazială Surdila Găiseanca), Ionel Eugen Jurubiță (Școala Gimnazială Stăncuța), Iuliana Simona Mija, Gabriela Panait (director Liceul Tehnologic “Panait Istrati”), Steluța Perianu (director Școala Gimnazială Vădeni), Angelica Pestrea (Școala Gimnazială Frecăței), Dana Elisabeta Piron (Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius”), Mariana Puia (Grădinița nr. 2), Otilia Adriana Teodoru (director Școala Gimnazială “Radu Tudoran”), Nina-Nicoleta Vâlcu (Grădinița nr. 47) și Florea Voinea Rotaru (Școala Gimnazială Mărașu).

Trebuie precizat că în această perioadă se remediază eventualele erori apărute la înscriere, iar lista finală cu candidații admiși la concurs se va afișa pe 7 octombrie.

 

”Atâta timp cât ocupi o funcție publică trebuie să dai și tu un exemplu de integritate”

 

Asta ne-a declarat prof. Emil Dragomir Ștefănuț, directorul Liceul Teoretic ”C. Angelescu” Ianca, unul dintre puținii profesori care nu au dorit să se ”ascundă” în spatele unui cod la acest concurs. De altfel, acesta ne-a mărturisit că nu s-a pus niciodată problema să nu își facă publice numele și prenumele.

 

”Nicio secundă nu m-am gândit să îmi anonimizez numele. Ăsta sunt, atâta pot, nu cred că este cazul să mă ascund după un cod. Atâta timp cât ocupi o funcție publică trebuie să dai și tu un exemplu de integritate. Așa gândesc eu și mă bucur că au mai fost și alți colegi. Acum fiecare face ce vrea, e problema fiecăruia. Dar cerem multe de la elevi, însă când vine vorba de noi…”, ne-a declarat prof. Emil Dragomir Ștefănuț, directorul Liceului ”C. Angelescu” Ianca.

 

Și prof. Gabriela Panait, directoarea Liceului Tehnologic ”Panait Istrati”, a dorit să îi fie publicat numele, argumentând că a făcut-o atât pentru a da un exemplu elevilor, dar și pentru a-și arăta solidaritatea pentru colegii profesori care susțin tot felul de examene. Gabriela Panait este cea care la concursul precedent de directori a obținut cea mai mare notă din Brăila.

 

”Am ales să fac public numele și prenumele din două motive. Primul, de când s-a introdus anonimizarea numelui la Bacalaureat eu nu am considerat firesc acest lucru pentru că nu îi ajută pe elevi, cel puțin în ceea ce privește elevii de la liceul nostru. Ei se folosesc de asta și își încearcă ”norocul” la BAC, conștienți că nu va ști nimeni exact ce rezultat au avut. Și nu cred că e un lucru firesc. Fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce face. Mai ales că te înscrii că vrei, nu ești obligat să o faci. Și al doilea motiv sunt colegii noștri. M-am gândit la ei pentru că dau tot felul de examene de titularizare, de definitivat, de grade didactice și nici la ei, din ce știu eu, nu e anonimizat numele. Asta m-a determinat să îmi public numele”, ne-a declarat prof. Gabriela Panait, directoarea Liceului Tehnologic ”Panait Istrati”.

 

Concurență aproape inexistentă. 158 candidați pentru 140 posturi

 

În județul Brăila s-au scos la concurs 140 de posturi în cele 97 de unități de învățământ:

97 posturi pentru directori și 43 de posturi pentru directori adjuncți. Cum s-au înscris doar 158 de candidați, asta înseamnă că nu putem vorbi de cine știe ce concurență. Mai mult, cum nu știm cine unde are de gând să candideze, iar metodologia prevede acum că profesorii pot alege școala unde vor să devină directori doar după proba scrisă, este probabil ca pentru unele școli să nu fie niciun candidat înscris.

Concursul de directori va debuta cu proba scrisă, care va avea loc pe 15 octombrie, rezultatele urmând să fie publicate, cu opțiunea de anonimizare a numelui candidatului, pe data de 20 octombrie. Proba interviului să va desfășura în perioada 15 noiembrie - 8 decembrie 2021. Candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 la fiecare probă (proba scrisă și proba de interviu) pentru a putea promova concursul. Pe posturile unde există concurență, câștigător este declarat candidatul cu cea mai mare medie.

Rezultatele finale ale concursului vor fi validate în data de 17 decembrie, urmând ca numirile în funcție să aibă loc începând cu 10 ianuarie 2022, adică debutul semestrului al doilea al anului școlar 2021-2022.

Mai trebuie spus că la nivel national, potrivit Ministerului Educației, la concursul de directori s-au înscris 9.221 de candidați pentru cele 8.652 posturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro