* cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în parohia Cuza Vodă, localitatea Salcia Tudor, județul Brăila, sub îndrumarea preotului paroh Cornel Techiu, copiii grupului catehetic „Nașterea Maicii Domnului” au desfășurat, în perioada 20 ianuarie - 24 aprilie 2023, proiectul,,Copiii și bunicii – florile din grădina Domnului”, din cadrul Concursului Național Catehetic ”Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
Familiarizarea copiilor cu tematica propusă din acest an s-a făcut prin intermediul a trei cateheze susținute de părintele paroh. Acestea au făcut referire la relația copiilor și a tinerilor cu persoanele vârstnice respectiv bunicii, la comuniunea omului cu aproapele și cu Dumnezeu, ajutorarea persoanelor vulnerabile prin punerea în practică a unor acțiuni filantropice în comunitatea parohială și în societate/cămine de bătrâni. O altă cateheză a evidențiat importanța aducerii laudă Lui Dumnezeu prin cântece religioase și psalmi.
Acest proiect și-a propus să dezvolte relația de apropiere între oameni cu accent pe relația dintre copii-vârstnici promovând dialogul, colaborarea și cooperarea între generații. Astfel au fost desfășurate săptămânal, pe parcursul celor trei luni, diverse activități. Pentru Duminica Ortodoxiei, copiii au desenat, la Sf. Biserică, cu măiestrie și emoție, chipurile sfinților ocrotitori pe care le-au prezentat credincioșilor la Sf. Liturghie. Bunicuțele cele mai vârstnice din parohie (chiar de 102 ani) au primit în dar din partea copiilor mărțișoare confecționate în cadrul atelierului de creație. Copiii au fost îndrumati să cerceteze imnografia religioasă. Mai întâi, aceștia au fost cei care i-au familiarizat pe credincioșii din Sf. Biserică cu tainele internetului. Cei în vârstă au fost ghidați să se documenteze pe diferite site-uri cu caracter religios, să se informeze, să asculte cântările și slujbele în format online, atât de îndrăgite sufletului lor. Apoi, la rândul lor și cu ajutorul părintelui paroh Cornel Techiu și a presbiterei Lăcrămioara -Iuliana, aceștia i-au învățat pe copii cântece specifice sărbătorilor din Postul Mare pe parcursul mai multor întâlniri. Așadar, au adus slavă Maicii Domnului de Buna Vestire prin cântarea,,Bucură-te cea plină de har”, intrării Domnului în Ierusalim,,Duminica la Florii“ și culminând cu programul artistic prezentat în Sfânta zi de Paște ce a cuprins poezii și un miniconcert de cântece pascale tradiționale. Tot de Florii, copiii au pregătit pentru sărbatoriții zilei, consătenii enoriași, felicitări pe care le-au trimis destinatarilor prin poștă.
Copiii grupului catehetic nu i-au uitat nici pe cei în vârstă de la caminul de bătrâni „Sfânta Maria“ din Măxineni, al Fundației Eurosperanța. Din pușculița lor au donat bănuți cu care au cumpărat produse alimentare neperisabile și astfel, în ziua de 1 aprilie, i-au vizitat petrecând împreună o după-amiază în mod inedit: au aranjat piesele de puzzle, de domino, au jucat diverse jocuri logice, de memorie, de construcții, de reproducere a unor imagini de tip Montessori. Nu sunt la prima întâlnire, copiii vizitându-i anual în perioada Postului Mare. Sub îndrumarea preotului paroh, copiii s-au reunit în cadrul unui cerc de lectură citind poezii ortodoxe, texte cu caracter moral-religios. Această activitate a avut ca finalitate realizarea unui poster cu mesajul Sf. Paisie Aghioritul „Cultivarea este ceea ce rămâne cand încheiem cititul!”.
În Săptămâna Patimilor, copiii, tinerii și vârstnicii, îmbrăcați în straie populare, s-au reunit în curtea Sf. Biserici amenajată ca un muzeu în aer liber și au luat parte la Șezătoarea Sătească “Punte între generații”. Se încearcă să se reia tradiția, datina străbunilor. Amintim că în acest sat principala îndeletnicire a locuitorilor este oieritul. Au fost organizate ateliere practice de țesut la război, cusut pe etamină, împletit cu lână, croșetat. S-au adăugat încondeierea ouălor cu motive specifice zonei sub îndrumarea doamnei preotese și pictarea icoanelor pe sticlă sub coordonarea unei nepoate a satului, elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei “ din Galați. Icoanele și ouăle lucrate au fost dăruite propriilor bunici în ziua de Sfinte Paști. Tot în Săptămâna Patimilor, copiii au învățat de la bătrâne să pregătească prescuri pentru Sf. Liturghie, lucrând cu aluat și coliva pentru Joia Mare.
Luminoasa Sărbătoare a Învierii Domnului i-a unit pe cei care s-au implicat în acest proiect astfel încât, în această săptămână, din nou, copiii, vor fi mici bucătari, vor pregăti ouă roșii, păscuțe specifice zonei împreună cu câteva bunicuțe vrednice, apoi le vor dărui celor nevoiași din parohie împreună cu alte produse alimentare oferite cu sprijinul Comitetului Parohial.
Întreaga activitate este evidențiată printr-o expoziție de fotografii la Sf. Biserică și printr-un jurnal-album în care se vor menționa impresiile celor implicați, celor invitați la activități, impactul asupra comunității locale precum și mesaje primite din mediul online.
Copiii, tinerii și vârstnicii s-au bucurat de tot ce au realizat pe parcursul întregului proiect. Împreună, de la mic la mare, sunt flori în grădina Domnului.
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea”. HRISTOS A ÎNVIAT!