"Mi se părea nedrept ca un actor genial cum a fost Ştefan Mihăilescu Brăila să fie uitat"
Partea a doua a serii a fost dedicată regretatului actor Ştefan Mihăilescu Brăila (1925 - 1996). El şi-a iubit atât de mult oraşul de baştină, încât a sfidat autorităţile comuniste şi a alăturat numelui său cuvântul "Brăila". Ştefan Mihăilescu Brăila ar fi împlinit, joi, 86 de ani. A fost angajat la Teatrul brăilean în 1949. După câţiva ani, a plecat în capitală. "Când a ajuns la Bucureşti a făcut cerere să i se adauge numele de «Brăila». Din nu se ştie din ce motiv cererea i-a fost refuzată, dar el a semnat mereu Mihăilescu-Brăila, chiar şi atunci când autorităţile i-au oferit diverse premii. Deşi pe buletin nu era decât Mihăilescu, el pe orice document a semnat Mihăilescu-Brăila. Şi-a iubit enorm oraşul", a povestit Florin Mihăilescu, fiul marelui actor.
Două mari doamne ale teatrului românesc, Rodica Mandache şi Dorina Lazăr, au povestit cum a apărut ideea de a scrie volumul despre Ştefan Mihăilescu-Brăila, intitulat "O carte atipică despre un actor atipic". "Am fost la o lansare de carte despre o mare actriţă, dar care trăieşte şi cred că încă mai are multe de spus. Mi se părea nedrept ca un actor genial cum a fost Ştefan Mihăilescu Brăila să fie uitat. Am propus atunci criticului Florica Ichim să se scrie o carte despre el. Cel care a primit această sarcină era foarte ocupat şi, după doi ani, nu se făcuse nimic. Vorbeam într-o zi cu Rodica Mandache despre asta şi ea s-a oferit să o scrie. După un an şi jumătate aveam materialul necesar şi am tipărit-o la editura Oscar Print", a povestit Dorina Lazăr, directorul Teatrului "Odeon". Actriţa Rodica Mandache a mărturisit că nu se aştepta să fie ea cea care să scrie această carte, dar a fost fericită cât a lucrat la ea. "A fost un actor genial. Asta spun toţi cei cu care am vorbit, teatrul pentru el a fost ca o religie. Îi mulţumesc domnului Brăila că a existat în viaţa mea", a spus Rodica Mandache. Câteva amintiri de Ştefan Mihăilescu Brăila a povestit şi actorul brăilean Marius Exarhu, care l-a avut ca profesor pe maestru la Şcoala de Arte. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Rodica Mandache pe volumul "O carte atipică despre un actor atipic" şi cu o recepţie oferită de Primărie în cinstea maestrului.
Marele Premiu al concursului - 500 de lei
În competiţie sunt înscrişi zeci de elevi de la liceele vocaţionale din: Arad, Bucureşti, Buzău, Cluj, Galaţi, Iaşi,Tg. Jiu, Timişoara şi Tulcea. Concursul se va desfăşura vineri şi sâmbătă, iar duminică la ora 11.00 este planificată festivitatea de premiere.
Premiile constau în bani puşi la dispoziţie de Primărie. Marele Premiu valorează 500 lei, câştigătorul primind şi Trofeul concursului, realizat de artistul plastic Cătălin Batâr. Premiul I, oferit pentru fiecare clasă valorează câte 200 lei, premiul II câte 150 lei, iar premiul III câte 100 lei. Se vor oferi şi menţiuni de 50 lei. Se acordă premii pentru fiecare clasă, respectiv a X-a, a XI-a, a XII-a.