Concurs Naţional de Artă Teatrală "Ştefan Mihăilescu-Brăila" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Concurs Naţional de Artă Teatrală "Ştefan Mihăilescu-Brăila"

Au fost invitaţi pe scenă şi prezentaţi elevilor şi profesorilor din toată ţara oamenii care au avut o contribuţie la realizarea acestui concurs organizat de Liceul de Artă, cu sprijinul Primăriei. "Consider că elevii liceului, care muncesc atât de mult, merită acest efort din partea noastră, iar personalitatea lui Ştefan Mihăilescu Brăila a fost salvată de la uitarea ce începea să se aştearnă. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să fie un fel de preolimpiadă", a explicat primarul Aurel Simionescu, în deschiderea evenimentului. Directorul Liceului de Artă, Neculai Enea, şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor acest concurs să devină un reper cultural în întreaga ţară. Reprezentantul Inspectoratului Şcolar, prof. Dorin Şipoş, inspector pentru domeniul arte, a spus că se bucură de reuşita echipei organizatoare, evenimentul fiind o dovadă că brăilenii îşi cinstesc fiii cetăţii. Mai mult, a subliniat că, din punctul său de vedere, elevii de la Liceul de Artă merită acest eveniment pentru că fac performanţă. Cel care a înfiinţat secţia artă teatrală la Liceul de Artă pe vremea când era directorul instituţiei, prof. Adrian Simion, este acum membru al juriului. El a spus că se bucură mult de cum a evoluat liceul, pentru că a ajuns să impună modele. Directorul Teatrului "Maria Filotti", Mircea Bodolan, şi inspectorul general din minister, prof. Adrian Brăescu, au salutat publicul şi au încurajat tinerii să urmeze drumul artei. Mesaje încurajatoare pentru copii au transmis şi membrii juriului: prof. univ. dr. Violeta Zonte, prodecan al Facultăţii de Muzică şi Actorie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, lect. univ. dr. Daniela Hanţiu, secretar ştiinţific al Facultăţii de Arte de la Universitatea "Ovidius Constanţa" şi conf. univ. dr. Aurelian Bălăiţă, de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi.

"Mi se părea nedrept ca un actor genial cum a fost Ştefan Mihăilescu Brăila să fie uitat"

Partea a doua a serii a fost dedicată regretatului actor Ştefan Mihăilescu Brăila (1925 - 1996). El şi-a iubit atât de mult oraşul de baştină, încât a sfidat autorităţile comuniste şi a alăturat numelui său cuvântul "Brăila". Ştefan Mihăilescu Brăila ar fi împlinit, joi, 86 de ani. A fost angajat la Teatrul brăilean în 1949. După câţiva ani, a plecat în capitală. "Când a ajuns la Bucureşti a făcut cerere să i se adauge numele de «Brăila». Din nu se ştie din ce motiv cererea i-a fost refuzată, dar el a semnat mereu Mihăilescu-Brăila, chiar şi atunci când autorităţile i-au oferit diverse premii. Deşi pe buletin nu era decât Mihăilescu, el pe orice document a semnat Mihăilescu-Brăila. Şi-a iubit enorm oraşul", a povestit Florin Mihăilescu, fiul marelui actor.

Două mari doamne ale teatrului românesc, Rodica Mandache şi Dorina Lazăr, au povestit cum a apărut ideea de a scrie volumul despre Ştefan Mihăilescu-Brăila, intitulat "O carte atipică despre un actor atipic". "Am fost la o lansare de carte despre o mare actriţă, dar care trăieşte şi cred că încă mai are multe de spus. Mi se părea nedrept ca un actor genial cum a fost Ştefan Mihăilescu Brăila să fie uitat. Am propus atunci criticului Florica Ichim să se scrie o carte despre el. Cel care a primit această sarcină era foarte ocupat şi, după doi ani, nu se făcuse nimic. Vorbeam într-o zi cu Rodica Mandache despre asta şi ea s-a oferit să o scrie. După un an şi jumătate aveam materialul necesar şi am tipărit-o la editura Oscar Print", a povestit Dorina Lazăr, directorul Teatrului "Odeon". Actriţa Rodica Mandache a mărturisit că nu se aştepta să fie ea cea care să scrie această carte, dar a fost fericită cât a lucrat la ea. "A fost un actor genial. Asta spun toţi cei cu care am vorbit, teatrul pentru el a fost ca o religie. Îi mulţumesc domnului Brăila că a existat în viaţa mea", a spus Rodica Mandache. Câteva amintiri de Ştefan Mihăilescu Brăila a povestit şi actorul brăilean Marius Exarhu, care l-a avut ca profesor pe maestru la Şcoala de Arte. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Rodica Mandache pe volumul "O carte atipică despre un actor atipic" şi cu o recepţie oferită de Primărie în cinstea maestrului.

Marele Premiu al concursului - 500 de lei

În competiţie sunt înscrişi zeci de elevi de la liceele vocaţionale din: Arad, Bucureşti, Buzău, Cluj, Galaţi, Iaşi,Tg. Jiu, Timişoara şi Tulcea. Concursul se va desfăşura vineri şi sâmbătă, iar duminică la ora 11.00 este planificată festivitatea de premiere.

Premiile constau în bani puşi la dispoziţie de Primărie. Marele Premiu valorează 500 lei, câştigătorul primind şi Trofeul concursului, realizat de artistul plastic Cătălin Batâr. Premiul I, oferit pentru fiecare clasă valorează câte 200 lei, premiul II câte 150 lei, iar premiul III câte 100 lei. Se vor oferi şi menţiuni de 50 lei. Se acordă premii pentru fiecare clasă, respectiv a X-a, a XI-a, a XII-a.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro