"Obiectiv-Vocea Brăilei" şi Teatrul "Maria Filotti" vă invită din nou la concursul "Invitaţie la teatru", care se adresează cititorilor cotidianului nostru, amatori de teatru. Ei nu trebuie decât să decupeze talonul pe care îl vor găsi în ediţiile ziarului nostru de luni, marţi şi miercuri, să răspundă corect la întrebările din talon şi să-l depună la sediul redacţiei, str. Mihai Eminescu nr. 56 (fostul Hotel Delta) sau la sediul teatrului, intrarea B din str. M. Eminescu. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi. Ei vor obţine o invitaţie cu două locuri la unul dintre spectacolele de teatru (producţie proprie) din săptămâna următoare, la alegere. Câştigătorii vor fi anunţaţi telefonic şi pot ridica de la Agenţia teatrului oricând invitaţiile, pe baza cărţii de identitate. În concurs se poate intra cu un număr nelimitat de taloane, condiţia fiind ca acestea să fi fost publicate pentru weekend-ul respectiv.
"Poveşti de familie" - un spectacol despre violenţa de lângă noi
Spectacolul creat de regizorul Vlad Cristache "Poveşti de familie", a cărui premieră a avut loc pe 24 septembrie 2011, vorbeşte despre cruzimea învăţată acasă, transmisă subtil de comportamentul părinţilor, preluat, imitat de copii, într-o lume rece şi nemiloasă, în care cel slab, neatent dispare. Autoarea textului, Biljana Srbljanovic, plasează acţiunea în fosta Iugoslavie, bântuită de răzoi, de dictatură. "Piesa vorbeşte cu cinism despre dezintegrarea familiei într-o societate contemporană aflată în ruină. Traumele statului şi spaimele părinţilor se transferă asupra copiilor, cărora li se refuză dreptul de a fi altceva decât port-drapelul violenţei şi al lipsei de speranţă, de compasiune, de inocenţă, pe care o întâlnesc în jur. Astfel, jocul «de-a mama şi de-a tata» a patru copii de 10 ani devine o înfricoşătoare scenă pirandelliană de teatru în teatru, în care intuim frustrările şi disperarea părinţilor într-o Iugoslavie post socialistă aflată într-o perpetuă tranziţie, măcinată de razboaie, de foamete şi în care familia devine o instituţie de coşmar", spune regizorul Vlad Cristache. Din distribuţie fac parte tinerii actori: Emilia Mocanu, Alexandra Sălceanu, Ionuţ Vişan şi Silviu Debu. Despre ei, criticul Doru Mareş consemnează: "Toţi cei patru actori reuşesc să păstreze firescul, măsura necesară, duritatea şi tragismul situaţiilor provenind tocmai din simulare, nu din trăitul ca atare şi din certitudinea că mecanismul se va învârti mai departe în gol, măcinând viaţă după viaţă. Conştiinţa celor patru copii că «joacă» realitatea părinţilor e marcată, din când în când, de chemări la ordinea textului sau a personajului preexistent, de dorinţa de se a mai schimba între ei".
Scenografia spectacolului îi aparţine lui Gheorghe Mosorescu, iar ilustraţia muzicală lui Cornel Cristei. Piesa "Poveşti de familie" poate fi urmărită sâmbătă, 11 februarie, de la ora 18.00, în Sala Studio.
"Baltagul" - reprezentaţie pentru elevi
Vineri, de la ora 18.00 se joacă "Domnului profesor, cu dragoste", un scenariu de Horia Suru, după o idee de E. R. Braithwaite, iar sâmbătă, de la ora 11.00, elevii vor putea urmări dramatizarea realizată de Corneliu Ifrim şi regizată de Anca Cismaru, "Baltagul". Duminică, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" se joacă spectacolul "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, montat de regizorul Radu Nichifor.