Tinerii, în grup de maxim 10 elevi sau individual, coordonaţi de o persoană adultă, trebuie să creeze o prezentare multimedia de cel mult 90 secunde şi/sau maxim 10 MB, în orice format, texte, audio, imagini, animaţii, slideshow, video sau combinaţii ale acestor forme. Proiectul trebuie să arate că intimitatea şi protejarea datelor personale este un drept fundamental, dar este în acealaşi timp şi o responsabilitate şi că acţiunile noastre ne pot ameninţa siguranţa şi libertatea.
Jurizarea se va desfăşura în două etape: votul publicului, începând cu data de 1 decembrie 2009 la adresa www.dataprotectionday.eu şi desemnarea finală a proiectului câştigător dintre cele care au acumulat cele mai multe voturi din partea publicului. Juriul include specialişti în educaţie şi protecţia datelor, un membru al Parlamentului European, un reprezentant al tinerilor şi un reprezentant al industriei tehnologiei.
Membrii din echipa câştigătoare vor fi invitaţi să petreacă trei zile la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de premiere Data Protection Day, pe 28 ianuarie 2010. De asemenea, câştigătorii vor participa la un workshop despre producţia video, vor vizita centrul tehnologic Microsoft din Bruxelles şi vor primi premii constând în console Xbox şi premii în bani pentru achiziţionarea de echipamente pentru şcoală sau organizaţia lor. Regulamentul complet al concursului şi alte detalii privind participarea pot fi accesate la adresa www.sigur.info. La ediţia anterioară, din ianuarie 2009, România a ocupat primul loc cu filmul "ID" realizat de elevi ai Liceului "Mihail Sadoveanu" din Paşcani.
Competiţia este iniţiată la nivel european de către European Schoolnet şi Microsoft, cu sprijinul instituţiilor academice şi guvernamentale, printre care şi Consiliul Europei.