• la Şcoala Gimnazială Măraşu, care poartă numele scriitorului Nicolae Grigore Mărăşanu, a avut loc cea de a doua ediţie a concursului regional de creaţie literar-artistică
Întrucât şcoala gimnazială din Măraşu poartă numele scriitorului Nicolae Grigore Mărăşanu, “Marele poet al fluviului”, două cadre didactice inimoase - profesor Petruţa Cain şi profesor Ioana Jeni Similache - au iniţiat un proiect care să stimuleze şi să promoveze potenţialul creator al elevilor cu aptitudini literare şi artistice. Concursul judeţean de creaţie literar-artistică “Nicolae Grigore Mărăşanu” se adresează copiilor şi tinerilor creatori de poezie, de proză şi celor pasionaţi de artă plastică din clasele gimnaziale şi liceale, pe tema fluviului.
“Ne simţim onoraţi că şcoala noastră poartă numele acestui poet, pentru care fluviul este un spaţiu sacru în care omul se situează în centrul lumii”, ne-a mărturisit profesor Petruţa Cain, de la Şcoala gimnazială “Nicolae Grigore Mărăşanu”, structura Ţăcău.
Având ca scop stimularea şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor prin realizarea unor creaţii lirice şi lucrări plastice pe tema “Marele poet al fluviului”, concursul, organizat pe categorii de vârstă şi pe mai multe secţiuni, a reunit participanţi de la 19 şcoli din Brăila, Bucureşti, Maramureş, Mureş, Vaslui şi Sibiu, iar organizatorii îşi doresc să îl transforme în concurs naţional la următoarele ediţii.
“Elevii de la toate cele trei secţiuni au fost premiaţi cu cărţi ale autorului semnate cu autograf şi cu cărţi oferite de Muzeul Brăilei Carol I, unul dintre partenerii noştri. Jurizarea concursului s-a făcut pe data de 30 iulie 2018, la Şcoala Gimnazială «Nicolae Grigore Mărăşanu», structura Ţăcău, iar din juriu au făcut parte: prof dr. Viotel Mortu, conf. univ. Zamfir Bălan, preotul Nicolae Tiberiu Năstase şi, în calitate de preşedinte, scriitorul Nicolae Grigore Mărăşanu. Domnul Mărăşanu are în lucru un volum de poezii pentru copiii insulei intitulat «Puiul vidrei». Am colaborat cu domnia sa şi mi-a pus la dispoziţie poeziile, astfel că am putut să le ataşez concursului nostru, participanţii la această ediţie au ilustrat pictural sau grafic poeziile din acest volum în curs de publicare, iar Poetul îşi va ilustra cartea cu desene ale copiilor de la şcoala care-i poartă numele, structura Ţăcău, sau cu cele ale celorlalţi participanţi”, ne-a informat Petruţa Cain. Potrivit sursei citate, pentru că elevii de la Ţăcău nu au fost prezenţi la lansarea volumului “Locuirea în poezie” a poetului Nicolae Grigore Mărăşanu, o parte dintre ei l-au aşteptat pe părintele lor spiritul la o întâlnire şi l-au rugat să le ofere autografe. De altfel, la Ţăcău a fost iniţiat şi un club de lectură “Ambiţioşii”, iar întâlnirile clubului de lectură au avut ca obiect lectura şi comentarea cărţii Maestrului “Locuirea în poezie”, prezentată în paralel cu primul volum al lui Marin Preda ,”Moromeţii”.