Mergi la conţinutul principal
Patru candidaţi la concursul de directori, “supraevaluaţi” de membrii comisei

Concurs cu “manevre”

• scandalul legat de concursul de directori continuă • recent, la proba de analiză a CV-ului, în judeţul nostru au fost semnalate patru situaţii în care membrii comisiei de examen au acordat anumitor candidaţi note mai mari decât ar fi meritat, ca să câştige concursul • conducerea ISJ Brăila nu a dorit să facă publice numele profesorilor sau şcolile vizate, dar a anunţat că va face plângere penală • neoficial, ar fi vorba despre candidaţii de la şcolile Racoviţă şi Scorţaru Nou şi doi profesori care au concurat pentru postul de conducere de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila

 

Lovitură de teatru în cazul concursului pentru directori şi directori adjuncţi din şcoli. Nici bine nu s-a încheiat perioada de depunere a contestaţiilor, că au şi apărut sesizări în legătură cu “obiectivitatea” evaluării candidaţilor de către membrii comisiei de examen. Vorbim despre proba de analiză a CV-ului, acolo unde s-au semnalat situaţii în care evaluatorii au “umflat” notele candidaţilor ca să poată câştiga concursul. Conducerea ISJ Brăila nu a dorit să dea publicităţii numele sau şcolile la care au concurat respectivii candidaţi, în schimb, ne-au confirmat că au fost patru astfel de cazuri în care membrii comisiei au favorizat candidaţii, trei în mod direct şi unul indirect. Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au aflat, pe surse, că ar fi vorba despre doi dascăli care au concurat la CJRAE Brăila şi doi de la şcolile din Racoviţă şi Scorţaru Nou.

Reamintim că cei care vor să ocupe postul de director în următorii patru ani au trecut prin trei probe: test grilă, analiză CV şi interviu. Cum punctajul la testul grilă era calculat pe baza răspunsurilor corecte date iar interviul putea fi contestat, se pare că proba CV-ului a fost singura la care se puteau face “manevre”.

După aproape opt ani în care directori sau adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar au fost numiţi prin detaşare în interesul învăţământului, anul acesta, Ministerul Educaţiei a decis organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli. Încă de la început au existat numeroase controverse legate de modul de desfăşurare a concursului, politicienii spunând că este un concurs organizat în pripă, iar candidaţii se plângeau că materia este prea stufoasă şi timpul de pregătire prea scurt.

Acum, când mai sunt circa două săptămâni şi se va afla cine va fi director sau adjunct în următorii patru ani, concursul pare să se încheie aşa cum a început: cu scandal. Asta pentru că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat recent că inspectoratele şcolare sau candidaţii au semnalat 150 de situaţii în care s-au înregistrat diferenţe de notare a CV-ului candidaţilor. Ministrul a subliniat că în următoarele două săptămâni se vor cerceta toate situaţiile semnalate şi cei care au încălcat legea vor fi pedepsiţi.

Întrebată, vinerea trecută, dacă şi la Brăila au existat astfel de situaţii, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila ne-a declarat că au fost sesizate patru astfel de cazuri. Este vorba despre trei profesori care au fost favorizaţi în mod direct şi unul în mod indiret. Cătălin Canciu, inspectorul şcolar general, nu a dorit să facă publice numele candidaţilor sau şcoala la care s-au semnalat tentativele de fraudă. 

Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au aflat însă, pe surse, că ar fi vorba despre doi candidaţi care au concurat la aceeaşi unitate şi alţi doi candidaţi din rural, ambii concurând singuri pe post. În primul caz vorbim despre Marian Cloşcă şi Diana Mândreanu, ambii candidaţi pentru funcţia de director la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Brăila. Precizăm că la această unitate a fost cea mai mare concurenţă din judeţul nostru, patru candidaţi aspirând la fotoliul de director.

Marian Cloşcă este actualul director de la CJRAE Brăila şi, potrivit aceloraşi surse, este şi membru PSD. Conform rezultatelor înainte de contestaţii, el a obţinut la proba scrisă un punctaj de 41,875, la proba CV-ului a luat 39,500, iar la interviu 49 de puncte. Cu un total de 130,375 este în acest moment câştigătorul concursului. Pe locul doi se află contracandidata sa, Diana Mândreanu, care a obţinut 43,750 la proba scrisă, 42,750 la proba de analiză a CV-ului şi 42,350 la interviu, având în acest moment un total de 128,850. De altfel, ea a şi depus contestaţie la proba interviului la această unitate. Totodată, aceasta a mai candidat şi pentru funcţia de director la Centrul Şcolar de Educaţiei Incluzivă (CSEI) Brăila. De aici a plecat şi suspiciunea, căci, Diana Mândreanu, cu acelaşi CV a obţinut la CSEI Brăila doar 38,750 puncte, iar la CJRAE Brăila 42,750 puncte. Deci o diferenţă clară de evaluare a aceluiaşi document. De ce a fost favorizată Mândreanu? Conform surselor noastre, cei doi candidaţi au avut aproape acelaşi CV, dar că, se pare, cel care trebuia să iasă câştigător era Marian Cloşcă. Atunci, ca să nu “bată la ochi” că, pentru aceleaşi “abilităţi” unul a primit un punctaj mai mare şi celălalt nu, indirect, membrii comisiei au favorizat-o şi pe Mândreanu. O manevră care n-ar fi ieşit la iveală, dacă Mândreanu n-ar fi “râvnit” şi la un alt fotoliu de director.

Celelalte două cazuri în care membrii comisiilor ar fi supraevaluat CV-urile candidaţilor s-au înregistrat la şcoala Racoviţă şi Scorţaru Nou, la fiecare unitate şcolară concurând un singur candidat pe post. La Racoviţă, Aurel Fătu a luat 41,875 la proba scrisă, 35,250 la proba CV-ului şi 50 de puncte la interviu, câştigând concursul cu 127,125 puncte. La Scorţaru Nou, Elena Sorina Nicolescu  a obţinut 42,500 la proba scrisă, 35,500 la CV şi 50 puncte la interviu, în total câştigând concursul cu 128 puncte. Precizăm că punctajul minim de promovare la fiecare probă era de 35 de puncte, iar candidaţii trebuia să obţină cel puţin nota 7 de la cei cinci membri evaluatori ca să poată promova. Cum ambii dascăli au luat puţin peste 35 de puncte la CV, se pare că lucrurile au fost “aranjate” în aşa fel încât ambii să poată trece la proba următoare şi să câştige mai apoi concursul.

 

Inspectoratul va face plângere penală

Tot vinerea trecută, conducerea ISJ Brăila, afirma că a trimis, la solicitarea ministerului, toate documentele şi înregistrările audio video şi că în cursul acestei săptămâni va depune şi o plângere penală.

“Corpul de Control al ministrului ne-a solicitat să trimitem toate documentele relevante acolo unde s-au înregistrat diferenţe mari  de punctare a CV-ului candidaţilor. Noi am răspuns la toate solicitările şi în următoarele zile vom depune şi plângerea penală pentru că, aşa cum spune şi articolul 26 din metodologie, orice încălcare a legii să fie sesizată”, a declarat Cătălin Canciu.

De asemenea, acesta a adăugat că va apela la toate procedurile legale, astfel încât, cei care se vor dovedi vinovaţi să nu poată ocupa funcţiile de conducere.

Mai mult, în urma articolului “Suspiciuni de fraudă la concursul pentru directori de şcoli”, publicat de cotidianul nostru în data de 28 noiembrie, Poliţia Brăila s-ar fi autosesizat şi ar fi început o anchetă în acest caz. Pe acest subiect vom reveni cu detalii oficiale săptămâna viitoare, când bugetarii se vor întoarce la lucru.

 

Cine a făcut parte din comisiile de concurs

Momentan, nu ştim exact cine au fost membrii comisiilor unde s-au semnalat diferenţe mari de notare la proba de analiză a CV-ului. Însă, conform metodologiei, comisiile de concurs au fost formate dintr-un coordonator - reprezentant al inspectoratului şcolar judeţean; 4 membri propuşi de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ pentru care se organizează concurs: două cadre didactice titulare care au cel puţin gradul didactic II, de regulă membre ale Corpului naţional de experţi în management educaţional, şi doi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale care au cel puţin acelaşi nivel de studii cu al candidaţilor, în funcţie de modul de finanţare a unităţii; un secretar - un inspector şcolar/cadru didactic desemnat de inspectorat.

Aşadar, pe lângă dascăli, la şcolile din Municipiu au făcut parte din comisia de examen consilierii locali municipali. Excepţie fac Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, Şcoala Specială Tichileşti şi CJRAE care, fiind în subordinea Consiliului Judeţean, au avut în comisiile de evaluare consilieri judeţeni. În mediul rural au fost desemnaţi să facă parte din comisie consilieri locali comunali.

 

Pe 16 decembrie se vor afla rezultatele finale la concurs

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi adjuncţi din şcoli a debutat pe 12 octombrie cu proba scrisă (test grilă) care s-a desfăşurat la Colegiul “Ana Aslan”. Următoarele două probe, analiza CV-ului şi interviul, au fost programate pentru perioada 17 octombrie-17 noiembrie. Între 21-23 noiembrie s-au putut depune contestaţii, la Brăila, cinci candidaţi cerând să li se reevalueze proba interviului. Contestaţiile vor fi soluţionate până pe data de 9 decembrie.

Reamintim că în judeţul nostru au fost admişi să participe la concurs 129 de profesori, dintre care s-au prezentat la proba scrisă 127. Conform rezultatelor înainte de contestaţii, 107 candidaţi au fost declaraţi, “admişi”, 20 “respinşi” iar alţi doi nu s-au prezentat la concurs.

Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister este programată pentru data de 16 decembrie 2016. Conform metodologiei, la şcolile pentru care s-au înscris doar câte un singur candidat pentru post şi acesta nu a promovat, precum şi la unităţile de învăţământ unde nu s-a înscris nimeni, posturile rămân vacante şi Inspectoratul va asigura conducerea lor prin numirea unui interimar detaşat în interesul învăţământului.

 

Teoria conspiraţiei la ISJ Brăila?

În seara zilei de joi, 24 noiembrie, site-ul ISJ Brăila a fost spart de hackeri, pagina web nefiind funcţională nici la ora actuală. Coincidenţă sau nu, în dimineaţa zilei de vineri, 25 noiembrie, reprezentanţii ISJ Brăila trimiteau la Ministerul Educaţiei toate documentele legate de fraudarea rezultatelor la proba CV-ului. Întrebat dacă vede o legătură între cele două evenimente, Cătălin Canciu a declarat că nu se pune problema de aşa ceva.

“Nu există nicio legătură. Documentele şi înregistrările audio-video de la concurs nu se găsesc pe site, noi comunicăm cu ministerul prin alt canal. Oricum, faptul că site-ul nostru a fost spart ne arată că suntem vulnerabili şi trebuie să lucrăm mai mult pe această parte. Va mai dura puţin până când pagina va fi din nou pusă în funcţiune. După ce vom avea toate concluziile şi se vor estima pagubele vom face plângere la Poliţie”, a declarat inspectorul şcolar general.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro