Luptă dură la ocuparea unui post în învăţământ. Ieri, cei 463 de candidaţi înscrişi la examenul de titularizare au susţinut examenul naţional în cele două centre de examinare de la Liceul de Arte şi de la Colegiul "Bălcescu". Proba scrisă a decurs fără probleme, între orele 10.00 şi 14.00, pentru majoritatea candidaţilor, cu excepţia unuia înscris la specializarea învăţători. Candidatul prins cu clasicele fiţuici a fost eliminat din examen, iar el nu va avea dreptul în acest an să mai ocupe vreun post în sistemul de învăţământ. Rezultatele preliminare ale examenului se vor afişa pe 24 iulie. Cei nemulţumiţi de prima evaluare a lucrării pot depune contestaţie la Inspectoratul Şcolar pe 25 iulie, până la ora 21.00 şi pe 26 iulie până la ora 15.00.
212 posturi pentru 463 de candidaţi
Pentru participanţii la examenul naţional de titularizare s-au pus la dispoziţie 143 de posturi pe perioadă determinată de un an, majoritatea, şi alte 69 pe perioadă nedeterminată. Adică, abia dacă vor ocupa un post în acest an jumătate dintre cei înscrişi la examenul naţional. Trebuie menţionat că dintre posturile scoase la concurs pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe, opt, sunt la Liceul de Arte pentru specializarea muzică şi alte trei posturi sunt la Liceul cu Program Sportiv pentru specializarea educaţie fizică, posturi care în fiecare an rămân neocupate pentru că nu există candidaţi eligibili. În rest sunt unul sau două posturi pentru câteva discipline. Cele mai multe posturi, dar şi cei mai mulţi candidaţi sunt la educatori şi învăţători, dar toate posturile sunt în mediul rural, posturile din urban fiind ocupate de profesorii care sunt deja în sistem şi care au avut nevoie de o catedră sau de ore pentru că postul lor s-a restrâns. Aceste mişcări ale personalului didactic au avut loc, conform graficului impus de minister, până acum. Pentru prima dată în acest an a apărut la titularizare şi un candidat din alt judeţ, Gorj, pentru unicul post de silvicultură de la "Moisil". Foarte mulţi candidaţi s-au înregistrat la religie, 11 dintre ei fiind din alt domeniu decât învăţământul sau fără statut anterior. La fel se întâmplă şi la psihopedagogie specială, unde pentru un post de la Bărăganu, şi acela pe perioadă determinată de un an, s-au înscris 22 de candidaţi, din care 11 vin din alt domeniu sau nu au statut anterior. Povestea se repetă la Mecanică, unde pentru un singur post pe perioadă determinată dau concurs cinci candidaţi din care doi vin din alt domeniu de activitate.
Minim 7.00 pentru titularizare, minim 5.00 pentru suplinire
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, adică titularizare, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7.00 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată, adică suplinire, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.00 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau inspecţia specială în profilul postului. Repartizarea candidaţilor pentru titularizare se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 31 iulie şi 1 august. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă determinată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în perioada 4-5 august.