• un brăilean acuzat că și-a trimis concubina “la produs” peste hotare și i-a înlesnit activitatea de prostituție, ba chiar a cheltuit banii câștigați de aceasta, a fost condamnat la închisoare, prin decizia Curții de Apel Galați • • chiar dacă femeia a spus că a practicat prostituția din proprie inițiativă în Elveția, concubinul care a primit banii nu a scăpat de acuzația de proxenetism • interceptările telefonice au demonstrat că individul o considera "femeia care face bani" pentru el, ba chiar la un moment dat ar fi încercat să găsească alte femei pe care să le exploateze, deoarece concubina sa nu mai dădea randament pentru că "a îmbătrânit"
Acuzat că a înlesnit practicarea prostituției de către concubina sa, peste hotare, respectiv în Elveția, un brăilean s-a ales cu o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiunea de proxenetism. Din activitatea femeii au ieșit bani frumoși, iar aceștia au fost folosiți în ultimii ani de concubinul proxenet, împreună cu familia, mai ales că bărbatul nu avea altă sursă de venit, după cum au stabilit anchetatorii. Acuzațiile de proxenetism au rămas în picioare, conform legii, deși inculpatul a tot venit cu motivații și a încercat să iasă nevinovat. Acesta a fost condamnat, recent, de magistrații Curții de Apel Galați, la o pedeapsă de un an, patru luni și 602 zile închisoare (n.r. - rest pedeapsă de la o condamnare anterioară), pentru infracțiunea de proxenetism. Inițial, la Judecătoria Brăila inculpatul proxenet a primit pedeapsa rezultantă de 2 ani și 602 zile închisoare, la începutul acestui an, însă în urma apelului formulat la instanța superioară pedeapsa s-a redus. “Admite apelul declarat de inculpatul O. L. împotriva sentinței penale din 25.01.2022 a Judecătoriei Brăila. Desființează în parte sentința penală apelată și, în rejudecare: Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului O. L. pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism prevăzută de art. 213 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin 1 Cod penal și art. 19 din Legea nr. 682/2002, de la 2 ani închisoare, la 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare. Reduce cuantumul pedepsei rezultante stabilite în cauză de la 2 (doi) ani și 602 zile închisoare, la 1 (un) an, 4 (patru) luni și 602 zile închisoare. Definitivă”, este soluția pronunțată la Curtea de Apel (CA) Galați.
După cum se arată în motivarea instanței superioare, magistrații au constatat că fapta dedusă judecății în prezenta cauză, adică cea de proxenetism, a fost săvârșită în restul de 602 zile de închisoare rămas de executat dintr-o altă pedeapsa stabilită prin sentința penală din 2008 a instanței. În aceste condiții, s-a revocat liberarea condiționată a inculpatului și s-a dispus executarea restului de pedeapsă de 602 zile rămas de executat din pedeapsa de 5 ani închisoare dispusă anterior, alături de pedeapsa dispusă în prezenta cauză.
Inculpatul a obținut foloase materiale de pe urma practicării prostituției de către concubină
Pentru a pronunța hotărârea în acest dosar, instanța de fond, adică Judecătoria Brăila, a avut în vedere aspectele semnalate de procurori în urma trimiterii în judecată a inculpatului. Organele de urmărire penală au reținut în sarcina inculpatului că, în perioada martie 2012 – martie 2017, a obținut foloase materiale de pe urma practicării prostituției de către o femeie (în total sumele de 253.881 lei și 5.037 euro), înlesnindu-i totodată acesteia practicarea prostituției. În cursul urmăririi penale s-au efectuat acte de urmărire specifice, au fost audiați mai mulți martori și s-au interceptat convorbirile telefonice. Importante sume de bani au fost transmise prin Western Union, astfel că procurorii au intrat pe fir și au dat startul anchetei.
În septembrie 2017 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul menționat pe site-ul instanței – O.L., pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. Inculpatul a fost audiat la începutul anului trecut, prin apărător ales, iar acesta a precizat că recunoaște acțiunile prezumtiv ilicite imputate de acuzare, respectiv de a primi banii și de a o conduce pe concubina sa la aeroport în vederea plecării în Elveția, în schimb contestă destinația exclusivă a sumelor de bani imputate de acuzare, motivând că nu a fost exclusiv destinatarul tuturor banilor.
Femeia a început o relație cu inculpatul, apoi a plecat în Elveția unde a început să lucreze ca maseuză și practica prostituția
În motivarea instanței se mai arată că, în august 2017, a fost audiată în calitate de martor concubina bărbatului care a spus că, începând din anul 2010, a început o relație cu inculpatul, locuind împreună cu acesta în apartamentul deținut de mama martorei. În același apartament, cei doi concubini au locuit ulterior cu fiica lor minoră. În cursul anului 2010, martora a mers în Germania pentru a găsi un loc de muncă, însă a revenit în țară după scurt timp.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2012, femeia și-a căutat de lucru pe internet, găsind astfel, în Elveția “o casă denumită ..., cu profil masaj erotic”. “Martora a fost acceptată, astfel că aceasta declară că s-a deplasat în Elveția unde a început să lucreze ca maseuză. Totodată, prin acest mod racola diferiți clienți cu care practica prostituția pe diferite sume de bani. Astfel, din anul 2012 și până în prezent, merge periodic și lucrează în Elveția, de obicei merge o lună, după care revine o lună în țară. Cu privire la sumele de bani obținute din practicarea activității de prostituție, martora a declarat că obține lunar sume cuprinse între 5.000 și 6.000 euro”, se arată în motivarea Curții de Apel Galați.
În fața anchetatorilor, se mai precizează în motivare, femeia a spus că, după ce ajunge în Elveția, trimite sume de bani prin mijloace de transfer bancar, pe numele concubinului său, "bani pe care acesta îi cheltuie pentru tratamentul medicamentos al mamei femeii, pentru întreținerea fiicei lor minore, plata utilităților la adresa mea de domiciliu", după cum a declarat aceasta.
Potrivit anchetatorilor, martora a mai declarat că inculpatul nu are loc de muncă, iar singurul său venit sunt banii pe care ea îi trimite din Elveția. Fiind întrebată expres dacă inculpatul a determinat-o să practice prostituția, aceasta a negat, precizând că merge în Elveția de bună voie.
Un martor audiat în cauză a spus că a primit de trei ori de la femeia aflată în Elveția, prin serviciul de transfer bancar Western Union, sume de bani cuprinse între 3.000 lei și 5.100 lei, în total aproximativ 13.000 lei, bani pe care îi dădea pe toți inculpatului, iar acesta folosea o parte pentru achitarea datoriilor, dar uneori juca și la aparatele de noroc.
Un alt martor audiat în cauză a spus anchetatorilor că inculpatul i-a facilitat practicarea prostituției concubinei sale, asigurându-i transportul și alte lucruri în scopul de a obține sume de bani din prostituție. Martorul a mai declarat că inculpatul nu avea loc de muncă, astfel că sursa sa de venit erau banii primiți de la martoră. Potrivit martorilor audiați, inculpatul ar fi “aranjat concubinei sale să plece în Elveția și să practice prostituția într-o casă de toleranță”, se mai arată în motivarea instanței.
Cu privire la infracțiunea de proxenetism, instanța a arătat că, potrivit prevederilor Codului penal, constituie proxenetism determinarea sau înlesnirea practicării prostituției ori obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către una sau mai multe persoane. “În ceea ce privește fapta concret reținută în sarcina inculpatului, astfel cum rezultă din rechizitoriu, aceasta constă în aceea că, în perioada martie 2012 – martie 2017, a obținut foloase materiale de pe urma practicării prostituției de către ...(în total sumele de 253.881,87 lei și 5.037,02 euro), înlesnindu-i totodată acesteia practicarea prostituției. Rezultă așadar, că au fost avute în vedere două modalități de săvârșire a faptei: obținerea de foloase materiale de pe urma practicării prostituției șI înlesnirea practicării prostituției. Atât inculpatul, cât și martora, au încercat să acrediteze ideea că inculpatul era susținut financiar de către părinții săi, susțineri care nu se coroborează cu niciun mijloc de probă administrat.
Dimpotrivă, faptul că banii trimiși de martoră erau esențiali pentru traiul zilnic al inculpatului, rezultă și din procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice. Din cuprinsul discuției purtată între inculpat aflat în România și martora aflată în Elveția, reiese că inculpatul se împrumuta de bani pentru traiul zilnic până când i se trimiteau bani de către martoră. Este adevărat că nu întreaga sumă de bani trimisă de către martoră a fost folosită de inculpat în interesul său exclusiv, însă parte din banii trimiși au fost folosiți de acesta pentru nevoile zilnice, la care se adaugă suma de 4.800 euro, bani cu care a fost achiziționat autoturismul folosit exclusiv de către inculpat”, au explicat procurorii care s-au ocupat de anchetă, după cum se arată în motivarea instanței, pusă la dispoziția jurnaliștilor.
Interceptări:«Caut femeie să facă bani, că nu mai am femeie să facă bani»
În motivarea instanței se mai exemplifică unele interceptări telefonice, ale organelor de cercetare penală, din care reiese faptul că bărbatul își căuta alte femei care să practice prostituția și să facă rost de bani.
Într-o convorbire cu o femeie, se arată în motivarea instanței, apare următoarea declarație: “Bărbat: caut femeie să facă bani, că nu mai am femeie să facă bani. O doamnă: Cum?! Da' nevastă-ta?!. Bărbat: a îmbătrânit”.
După cum mai arată anchetatorii, nu poate fi omis faptul că, în perioadele în care martora se afla plecată din țară, inculpatul a inițiat relații cu alte două persoane de sex feminin, afirmând față de acestea sentimente de atașament erotic și desconsiderare față de concubina sa: “Te rog eu să înțelegi k sunt în stare să fac orice pt tine dar trebuie să le facem cu kap să nu facem din disperare nimik”, ”Faci parte din viața mea și nu te skot orice ai face. Te iubesc mult”, sunt câteva din mesajele din 2016, după cum arată anchetatorii.
Chiar și în perioada în care martora se afla în țară, inculpatul purta discuții cu persoane de sex feminin, din conținutul cărora rezultă o atitudine de dispreț față de martoră, se mai arată în motivarea instanței: “Mai stă vreo două săptămâni acasă, îs disperat!”
Potrivit anchetatorilor, faptul că martora era practic exploatată de către inculpat este scos în evidență de discuțiile telefonice purtate între cei doi. Urmare a punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică din mai 2016, între inculpat (aflat în România) și martoră (aflată în Elveția) au avut loc discuții pe tema datoriilor pe care inculpatul le-a făcut și modalitatea de acoperire a acestora. În iunie 2016, arată anchetatorii, între cei doi concubini se poartă o discuție telefonică, din care rezultă că martora face demersuri pentru a-i trimite bani inculpatului, iar apoi inculpatul confirmă că a primit banii de la martoră.
Anchetatorii arată că un înscris aflat la dosar atestă faptul că, la începutul lunii iunie 2016, martora a trimis, iar inculpatul a ridicat suma de 1.324,45 euro, bani pe care i-a folosit în scop personal.
Instanța nu a putut reține susținerea inculpatului potrivit căreia nu a acționat cu intenția de a exploata prostituarea concubinei sale. Astfel, după cum se arată în motivarea de la instanță, discuțiile telefonice purtate de inculpat cu concubina sa, dar și cu alte persoane, au conturat fără echivoc atitudinea inculpatului care “avea femeie care face bani”, ceea ce conturează tiparul clasic al infracțiunii de proxenetism,