Concordia, pusă la adăpost | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Concordia, pusă la adăpost

Domeniul public din Piaţa Concordia a fost inventariat şi trecut în Cartea Funciară aferentă amplasamentului, cu tot cu terenurile şi construcţiile existente acolo, rămase după retrocedările de până acum. Lucrarea cadastrală a fost comandată şi plătită de Administraţia Pieţelor şi va constitui coloana vertebrală a apărării pe care municipalitatea o va construi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, unde se derulează procesul pentru încă o bucată de teren din această piaţă. Potrivit legislaţiei în domeniu, Cartea Funciară este o recunoaştere publică a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil sau altfel spus este un document oficial opozabil terţilor. "În urma demersului promovat de Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) şi aprobat de Consiliul Local Municipal privind Domeniul Public al municipiului s-a reuşit întabularea primelor două loturi din zona Piaţa Concordia. În acest mod, avem o probă solidă în susţinerea pe care juriştii noştri o vor avea la CA Galaţi împotriva revendicatoarei Diacon Georgeta. Lucrarea menţine în domeniul public terenurile rămase după retrocedările de până acum, inclusiv corpul de clădiri şi construcţii edificate acolo. Cartea Funciară este opozabilă terţilor şi în acest context, indiferent dacă va mai apărea vreo pretenţie în instanţă, nu se va mai pune în discuţie retrocedarea în natură. Soluţionarea unor astfel de pretenţii va lua calea despăgubirilor în cadrul prevăzut de legislaţia în vigoare. Încheiem astfel un ciclu mult dezbătut şi credem că va constitui un semnal clar de descurajare a rechinilor imobiliari care îşi făcuseră planuri de afaceri cu domeniul public al municipiului", ne-a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă. Întrebat care este forma în care figurează construcţiile edificate pe terenurile rămase în proprietatea municipalităţii, cunoscută fiind discuţia referitoare la caracterul provizoriu al spaţiilor comerciale existente pe lotul revendicat de Diacon Georgeta, oficialul a subliniat că în Cartea Funciară construcţiile respective sunt menţionate având caracter definitiv. 

Întabularea în ce priveşte terenurile rămase în domeniul public la Concordia face referire la întreaga suprafaţă de sub piaţa de flori, adică sectorul cuprins între strada Mihai Bravu şi proprietatea lui Simion Cloşcă, pe de o parte, şi strada Ghioceilor şi Biserica Sf. Parascheva de cealaltă parte. Al doilea lot este cel cuprins între strada Griviţa, proprietatea lui Cloşcă, strada Ghioceilor şi casele din spatele pieţei. În total, ar fi vorba de aproximativ 3.000 mp. "Urmează să facem întabularea şi pentru cel de-al treilea lot de teren în zona Piaţa Concordia şi discutăm aici despre suprafaţa curpinsă între strada Ghioceilor şi limita de proprietate a Şcolii Waldorf", a mai spus Dănăilă.
De precizat că la acest moment municipalitatea şi Administraţia Pieţelor mai au un singur litigiu în instanţă privind solicitarea de retrocedare în natură de terenuri în Piaţa Concordia. Este vorba, aşa cum am spus, despre procesul cu revendicatoarea Diacon Georgeta, aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, cu termen pentru miercuri, 5 martie. Lotul de teren vizat de această acţiune are o suprafaţă de 390 mp şi este situat sub şirul de spaţii comerciale construite de-a lungul străzii Griviţa.
Administraţia Pieţelor are astfel în administrare circa 3.000 mp în zona Concordia, comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp, cât a avut în administrare înainte de retrocedările succesive.
Reamintim că terenurile pierdute de municipalitate şi APT Brăila pe amplasamentul Concordia au trecut în proprietatea şi administrarea familiei omului de afaceri Simion Cloşcă, fiind vorba despre loturile de 988 mp şi 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău, Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predaţi prin executare silită în baza unei decizii a instanţei, favorabile revendicatorului Constantin Doru Ţigău.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro