Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Concesionarea activitatii de control stirneste nemultumirea unora dintre controlorii "Braicar"

Salariatii compartimentului de control pe mijloacele de transport in comun ale "Braicar" sint nemultumiti de modul netransparent, spun ei, in care se deruleaza transferul de "arme si bagaje" la firma de paza adjudecatara a licitatiei privind externalizarea subactivitatii de control. Concret oamenii se tem ca odata efectuat transferul de personal vor fi preluati fara a li se respecta drepturile salariale prevazute de Contractul Colectiv de Munca si Contractul Individual de Munca al fiecarui salariat. Aceste temeri sint alimentate si de faptul ca, dupa cum au explicat revoltati cei circa 20 de salariati ai sectorului control, deja un reprezentant al adjudecatarului ar fi inceput sa faca presiuni asupra lor cu scopul de a-i determina sa faca cerere de angajare la noua firma incepind cu data de 1 iunie, comparativ cu data de 14 iunie la care expira, in mod normal, perioada de preaviz la SC "Braicar". "Deja ne-au zis ca nu pot sa ne dea salariu ca la “Braicar” si ca ne vor plati cu minimul pe economie. Nu ca salariul la “Braicar” ar fi de zeci de milioane, dar de la circa 4 milioane lei acum la minimul pe economie e o diferenta de circa un milion care pentru noi conteaza. A venit zilele trecute un reprezentant al firmei care urmeaza sa ne preia si ne-a amenintat ca daca nu facem cererile de angajare de la 1 iunie nu ne mai primesc la munca din 15 iunie dupa expirarea preavizului. Ne-au dat si o lista cu sarcinile de serviciu si avem norma la aplicarea de amenzi din care intelegem ca daca nu facem norma ni se diminueaza salariul. Si apoi se pune si problema securitatii noastre in timpul controlului pentru ca am avut situatii in care unii colegi au fost agresati in timp ce efectuau control", s-au plins controlorii.
La rindul sau, conducerea organizatiei sindicale din cadrul "Braicar" a explicat ca a incercat in mai multe rinduri sa intre in posesia contractului de concesiune semnat cu firma adjudecatara, fara nici un rezultat insa. "Am incercat sa lamurim problemele reclamate de membrii nostri, dar nu am avut cu cine sa vorbim pentru ca ni s-a refuzat dialogul si am fost acuzati ca incercam sa agitam oamenii. In continuare vom face demersuri pentru a intra in posesia contractului de concesiune pentru a vedea clar care sint obligatiile pe parte de personal asumate de catre firma adjudecatara, iar daca nu vom reusi sau oamenii nu vor fi preluati cu actualele drepturi salariale, vom cere justitiei sa lamureasca problema printr-o actiune in instanta indreptata atit impotriva “Braicar” cit si a firmei care ii va prelua pe membrii nostri de sindicat", ne-au declarat membrii comitetului de conducere a Sindicatului Liber al Soferilor din SC "Braicar".

"Doar li s-a explicat care vor fi conditiile, drepturile si obligatiile pe care le vor avea"

Important de mentionat este ca, la inceputul lunii trecute, a avut loc licitatia publica privind externalizarea subactivitatii de control pe mijloacele de transport in comun ale "Braicar", adjudecatar fiind firma de paza "Ying-Yang Security" SRL Braila. In cadrul unei discutii anterioare purtate cu directorul general al SC "Braicar", acesta a explicat reporterilor "Obiectiv" ca SC "Ying-Yang Security" si-a asumat obligativitatea de a nu-i concedia timp de un an de zile pe cei circa 20 de angajati ai compartimentului control ce vor fi preluati prin transfer.
Cu privire la cele reclamate de catre controlori, conducerea "Ying-Yang Security" a explicat ca nu este vorba de presiuni asupra salariatilor "Braicar": "Doar li s-a explicat care vor fi conditiile, drepturile si obligatiile pe care le vor avea. Jumatate dintre ei au inteles si au cerut sa vina la firma noastra incepind cu data de 1 iunie. Cei care nu au facut inca acest pas mai au un ragaz de 14 zile de preaviz urmind ca, in masura in care vor, sa vina si ei la firma". Cu toate acestea, conducerea firmei a recunoscut ca oferta de salarizare este minimul pe economie, dar a subliniat ca bonusurile oferite creeaza premiza depasirii nivelului de salarizare de la "Baricar". In ceea ce priveste asigurarea securitatii controlorilor, conducerea firmei a subliniat ca doi agenti de paza vor insoti controlorii in timpul desfasurarii activitatii.
Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a Oficiului Registrului Comertului, societatea "Ying-Yang Security" SRL a fost infiintata in septembrie 2005, avind un capital social de 200 RON, iar ca unic asociat si, in acelasi timp, administrator pe Cornel Musat.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii