Concerte memorabile la Festivalul şi Concursul "Darclee" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Concerte memorabile la Festivalul şi Concursul "Darclee"

Concursul şi Festivalul Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" a încins melomanii brăileni, şi la propriu, şi la figurat, în acest weekend.
Vineri seara, Esplanada a fost cucerită de lirismul creaţiei compozitorilor Verdi şi Wagner, de la a căror naştere se împlinesc 200 de ani. Mii de brăileni au ascultat încântaţi vocile superbe ale tinerilor aduşi pe scenă de soprana Mariana Nicolesco. Concertul a început cu uvertura "Forţa destinului" de Verdi şi a continuat cu o alternanţă de intervenţii ale corului Filarmonicii "George Enescu" şi ale artiştilor lirici. Au cântat: soprana Selma Pasternak, mezzosoprana Silvia Pasini, tenorul Antonino Interisano din Italia, baritonul Matteo Suk din Coreea de Sud, soprana Adela Zaharia, basul Bogdan Taloş din România. Brăilenii s-au delectat cu unele dintre cele mai cunoscute coruri şi arii din operele: "Ernani", "Simon Boccanegra", "Don Carlo", "Luisa Miller", "Il Trovatore", Nabucco", Rigoletto", "Aida" şi "Traviata" de Verdi, "Der Fliegende Hollander", "Lohengrin", "Die Meistersinger von Nurnberg" de Wagner. Fiecare evoluţie a fost prezentată de soprana Mariana Nicolesco, renumita artistă lirică trăind alături de solişti fiecare arie, fiecare pasaj. Tot ea a oferit informaţii publicului despre modul în care Darclee, prin generozitatea şi talentul său a marcat istoria unei anumite creaţii. Seara s-a încheiat, ca de obicei, cu "Brindisi" din "Traviata", când publicul a aplaudat şi a cântat alături de protagoniştii serii.
Sâmbătă, sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" a găzduit o reprezentaţie a operei "Il Trovatore" de Verdi, fără costume şi fără decor. Numai vocile clare, limpezi, sclipitoare au purtat auditoriul în lumea verdiană a sunetului pentru aproximativ trei ore, o încântare pentru toţi cei prezenţi. Distribuţia a fost formată din tinerii artişti ce au cântat şi în seara anterioară: soprana Selma Pasternak, baritonul Matteo Suk, mezzosoprana Silvia Pasini, tenorul Antonino Interisano, basul Bogdan Taloş, soprana Diana Gheorghe, tenorul Alin Stoica şi basul Mihai Teodoru.
Duminică seara a fost Gala Laureaţilor, moment când s-a aflat cine a câştigat Marele Premiu Darclee în valoare de 15.000 de dolari, dar şi premiile I - 10.000 de dolari, II - 7.000 de dolari şi III - 5.000 de dolari. Numele laureaţilor acestei ediţii a Concursului "Darclee" le vom publica în ziarul de mâine. În toate serile, au urcat pe scenă alături de artişti corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Prunner şi Orchestra Festivalului Darclee, dirijată de maestrul Marco Balderi.

Sala Mare a Teatrului, transformată în baie de aburi

Dacă din punct de vedere artistic acest week-end a fost un vis, organizarea a umbrit bucuria unora de a participa la aceste evenimente remarcabile. Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" are o capacitate de 360 de locuri, iar la spectacolul de sâmbătă au participat peste 500 de persoane. S-au adus scaune, însă nici acestea nu au putut fi foarte multe, pentru că blocau căile de acces. Aşa că mulţi au avut de ales între a sta în picioare - iar spectacolul dura trei ore, a sta pe jos sau a pleca acasă. O spectatoare chiar a fost revoltată că a venit cu fetiţa şi nu a putut să urmărească spectacolul stând pe un scaun, deşi avea invitaţie. Şi alţii şi-au vărsat nemulţumirea pe plasatoarele din teatru, care încercau să menţină ordinea în haosul produs la intrarea în sală, când fiecare alerga după un loc mai bun sau măcar un loc mai bun pe jos. Numărul mare de persoane a suprasolicitat instalaţiile de aer condiţionat ale sălii, care nu au mai făcut faţă, astfel că era o căldură îngrozitoare. Câteva persoane au fost nevoite să renunţe la vizionarea spectacolului pentru că li s-a făcut rău. Povestea se repetă în fiecare an şi poate ar fi cazul ca organizatorii să încerce alte variante. Poate alte locaţii mai generoase cu spaţiul, ori oferirea unui număr de invitaţii mai mic, apropiat de numărul de locuri din sală. Acest mod de desfăşurare a concertelor nu ar mai trebui să continue pentru că este o adevărată tortură fizică, îndulcită, e drept, de nivelul artistic impecabil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro