Mergi la conţinutul principal

Concert Narcisa Suciu la a II-a ediție a Concursului „Tradiții și obiceiuri”

• evenimentul organizat de Centrul de Creație, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila are loc duminică, 10 decembrie, la Casa Tineretului, cu participarea câștigătorilor de anul trecut, Ansamblul folcloric „Zestrea Bărăganului”, din comuna Ciocile • el va fi transmis live pe pagina de Facebook Centrul.de.Creatie.Braila

 

Weekend de excepție la Brăila, în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului.

Astfel, Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație), și Primăria Municipiului Brăila organizează în ziua de duminică, 10 decembrie 2023, începând cu ora 13.00, în incinta Casei Tineretului, cea de-a II-a ediție a Concursului județean „Tradiții și obiceiuri”.

„Evenimentul are drept scop cunoașterea, conservarea și valorificarea tezaurului cultural autentic brăilean, prin promovarea colindelor, a datinilor și a obiceiurilor strămoșești din zona Brăilei, prin păstrarea tradițiilor și a entității noastre naționale, precum și implicarea comunității în perpetuarea actului cultural. Obiceiurile tradiționale românești, exprimate fie prin muzică, coregrafie, joc sau dans sunt manifestări culturale complexe, menite să organizeze viața oamenilor, marcând momentele importante ale trecerii lor prin lume și modelându-le comportamentul”, precizează organizatorii evenimentului cultural-folcloric.

Evenimentul va consta într-un spectacol excepțional de folclor autentic, colinde tradiționale și momente coregrafice ce au rolul de a valorifica identitatea națională și patrimoniul imaterial și de a prezenta, într-o manieră unică, savoarea locală a folclorului, cu obiceiurile și tradițiile populare care ne reprezintă. Va fi, de asemenea, o adevărată paradă a costumelor populare specifice zonei etnografice Brăila, purtate cu mândrie de participanți.

Iată și concurenții admiși în concursul „Tradiții și obiceiuri” - ediția a II-a: Grupul folcloric „Pandelașul, mun. Brăila; Ansamblul folcloric „Hora Măxinenilor”, comuna Măxineni; Ansamblul folcloric „Mușețeanca”, oraș Însurăței; Ansamblul folcloric „Mircea Vodă”, comuna Mircea Vodă; Grupul „Glasuri cristaline”, Liceul cu program sportiv, mun. Brăila; Damian Florin Adrian, oraș Însurăței; Corul Parohiiilor Salcia Tudor și Ariciu, jud. Brăila și Sara-Maria Munteanu, mun. Brăila.

„Juriul de specialitate, cel care va nota cu obiectivitate calitatea vocii și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretativ, autenticitatea pieselor din concurs, originalitatea, improvizația, omogenitatea, armonizarea, virtuozitatea instrumentală este alcătuit din: Adrian Stoicescu, lector universitar doctor în cadrul Universității București, Facultatea de Litere, departament Studii Culturale, Radu Nichifor, managerul Teatrului „Maria Filotti” Brăila și Ozana Dram, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Concursul Județean „Tradiții și obiceiuri” se va bucura și de prezența pe scenă a câștigătorilor ediției 2022 , respectiv Ansamblul folcloric „Zestrea Bărăganului”, din comuna Ciocile, dar și a inegalabilei Narcisa Suciu și a band-ul său de excepție”, au mai precizat organizatorii evenimentului.

Ansamblul folcloric „Zestrea Bărăganului” a luat ființă pe 10 decembrie 1990, sub numele de „Grâușorul”, după numele plantei care le umple ograda din Ciocile, 10 ani mai târziu schimbându-și denumirea în „La lină fântână” (titlul unui colind din repertoriu), iar din decembrie 2020 sunt cunoscuți drept „Zestrea Bărăganului”. În cei 30 de ani de activitate, grupul a participat la foarte multe festivaluri și spectacole din țară (Sighetul Marmației, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, București, Buzău, Slobozia, Galați, Brăila, Iași), dar și din străinătate (Franța, Republica Moldova). Cei 12 bărbați din comuna Ciocile colindă cât e iarna de lungă și îmbracă în fiecare zi de sărbătoare straie românești. Atunci când nu cântă colinde, grupul interpretează cântece populare și patriotice, repertoriu inedit, cu care ne bucură la orice eveniment la care participă.

Tot duminică, 10 decembrie, Narcisa Suciu va susține un concert de excepție, alături de band-ul său, un eveniment cultural-artistic prin care muzica și tradiția se îmbină armonios, creând o experiență unică, un concert original, pornind de la teme din muzica tradițională și ajungând la mult-așteptatele colinde de Crăciun și Anul Nou. Evenimentul va fi transmis live, pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Centrul.de.Creatie.Braila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro