De o seară cu totul specială au avut parte, duminică, iubitorii muzicii clasice. Ei au putut asculta muzica lui Robert Schumann, dar şi integrala Preludiilor lui Chopin, 24 de bijuterii muzicale pe care Matei Varga le-a transformat în diamante cu sclipiri fantastice. Minunatul spectacol face parte din tradiţia instaurată de Mariana Nicolesco de a celebra la importante aniversări sau comemorări mari artişti din trecut al căror geniu rămâne exemplar pentru tinerele generaţii. Splendidul Trio în re minor op. 63 de Robert Schumann a fost oferit de renumitul Münchner Klaviertrio, compus din pianistul Donald Sulzen, violonistul Michael Arlt şi violoncelistul Gerhard Zank, moment ce a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea celor doi mari pianişti şi compozitori. Pentru cei 150 de ani de la naşterea Haricleei Darclée, Münchner Klaviertrio a acompaniat-o pe soprana Iulia Dan în aria Mariei - "Infausto imene... Havvi un Dio" - din opera "Maria di Rohan" de Donizetti, interpretată cândva de Darclée, operă cântată şi înregistrată pe CD de Mariana Nicolesco. Marea soprană a amintit relaţia profundă dintre cânt şi oricare altă formă a muzicii, idealul pentru toate instrumentele fiind acela de a se apropia cât mai mult de valorile sacre ale vocii umane. Astfel, a mărturisit Mariana Nicolesco, pe când înregistra opera "Beatrice di Tenda" de Bellini, pe care o cântase la Teatro La Fenice din Veneţia, a descoperit că Chopin, pe patul de moarte, a cerut ca o cunoscută soprană a timpului să-i cânte aria finală a acestei capodopere: "Dacă am dreptul la un mormânt, nu-l lăsaţi fără o floare". Apoi a închis ochii. Acest concert, consideră Mariana Nicolesco, este o floare pe mormântul lui Chopin.
Publicul i-a aplaudat îndelung pe fiecare dintre artişti şi pe Mariana Nicolesco, alături de ei la finele unei serate de neuitat.
Miercuri, 3 august, şi joi, 4 august, are loc etapa a treia a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", în care tinerii artişti vor fi acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de Marco Balderi.
Matei Varga a fost descoperit de Mariana Nicolesco pe când avea doar nouă ani. La 14 ani, el inaugura Marele Pian de Concert Steinway pe care marea artistă l-a donat Ateneului Român din Bucureşti. Acum trăieşte la New York, unde susţine numeroase concerte şi recitaluri. De ani buni, Matei Varga răsfaţă şi publicul brăilean cu concertele sale, în cadrul Festivalului şi Concursului "Darclée".
Formaţia de muzică de cameră Münchner Klaviertrio a fost fondată în 1982 şi a acompanit-o şi pe Mariana Nicolesco atunci când a înregistrat un CD în capitala Bavariei, în beneficiul Pinacotecii de Artă Modernă din München, dar şi în nenumărate spectacole la Bayerische Staatsoper.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.