Mergi la conţinutul principal

Concert extraordinar al corului “Rodni Zvutsi” din Shumen, Bulgaria

evenimentul este dedicat împlinirii a 185 de ani de la naşterea militantului renaşterii bulgăreşti, dramaturgul, învăţătorul şi scriitorul Dobri Voinikov

 

 

Sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Teatrul “Maria Filotti” are loc un eveniment dedicat împlinirii a 185 de ani de la naşterea militantului renaşterii bulgăreşti, dramaturgul, învăţătorul şi scriitorul Dobri Voinikov.

Cu această ocazie, oficialităţile bulgare au pregătit un concert extraordinar al corului “Rodni Zvutsi” din Shumen, iniţiatorul evenimentului fiind municipalitatea oraşului Shumen din Bulgaria, Casa de Cultură “Dobri Voinikov” din oraşul Shumen, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila.

Corul “Rodni Zvutsi” a fost înfiinţat în anul 1898 şi este una dintre cele mai bune formaţii din Bulgaria, câştigând de-a lungul timpului numeroase premii, diplome şi medalii la competiţii naţionale şi internaţionale.

Voinikov este unul dintre cei mai mari renascentişti ai Bulgariei, a cărui activitate a fost legată îndeaproape de Brăila. În anul 1864, Dobri Voinikov a trecut Dunărea, fiind nevoit să caute în afara ţării sale liniştea necesară pentru dezvoltarea personalităţii sale multiple. La Brăila şi-a scris piesele şi a redactat ziarul revoluţionar “Dunavstka Zora”. A activat ca profesor şi creator al unei ramuri a Comitetului Secret Bulgar, dar şi ca scriitor de opere dramatice.

În anul 1864 a avut loc primul spectacol al trupei bulgare reorganizate de Voinikov. A venit ca institutor la Şcoala bulgară din Brăila şi ajutat de câţiva tineri reorganizează trupa de teatru a junilor bulgari şi joacă pe scena Teatrului “Rally” piesa “Stoian Voievod”.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro