Mergi la conţinutul principal
Sute de brăileni au rămas fără serviciu în 2020

Concediați în pandemie

* peste 200 de salariați de la Tracon, Promex, Mistral, Hagemaro Textil Fashion și Casa Hermosa SRL au fost concediați în "anul pandemic 2020", în urma problemelor cauzate de Covid-19 * practic, din 885 de salariați, 208 au fost concediați, și asta numai la cinci din cele 15 companii care au notificat ITM în legătură cu efectuarea de concedieri colective * intrarea în insolvență, scăderea numărului de comenzi, dezechilibrele financiare, starea de urgență la nivel național și închiderea temporară a activităților - sunt doar câteva dintre motivele pentru care sute de brăileni au ajuns pe drumuri în 2020

 

Concedieri colective la 15 angajatori de top din Brăila și sute de familii rămase fără sprijin financiar în anul 2020.

Problemele de natură economico-financiară cauzate de pandemia de Covid-19, scăderea numărului de comenzi, dezechilibrele financiare, starea de urgență la nivel național și închiderea temporară a activităților pe domeniile HORECA, turism, organizare de evenimente - sunt doar câteva dintre motivele pentru care angajatorii de top ai Brăilei au fost nevoiți, anul trecut, să concedieze sute de salariați și să-și restrângă activitatea.

 

Fabricile de confecții au avut cel mai mult de suferit

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020, nu mai puțin de 15 angajatori importanți cu sediul în județul Brăila sau în alte județe, inclusiv în București, au depus notificări în vederea efectuării concedierilor colective. Este vorba despre agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniile: confecții textile, lucrări de construcții, comerț cu amănuntul al carburanților, fabricarea mobilei, fabricarea încălțămintei, alte activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a., furnizare energie electrică, activități bancare, fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții, producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, construcția de nave și structuri plutitoare. Practic, sute de salariați brăileni au fost concediați fără milă, după ce firmele, altădată prospere, și-au redus drastic activitatea.

ITM Brăila a centralizat date doar despre angajatorii cu sediul în municipiul și județul Brăila, cinci la număr. Ceilalți angajatori - de exemplu băncile - care au făcut concedieri colective în "anul pandemic 2020", au la Brăila doar sucursale sau puncte de lucru.

Pe primul loc în ceea ce privește numărul salariaților propuși pentru concediere în anul 2020 a fost SC Mistral Confectioni SA - companie binecunoscută în mediul de afaceri autohton, național și internațional - care are ca obiect de activitate "fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)", pe scurt, confecții textile și care a notificat ITM Brăila în vederea concedierii a 70 de persoane. Mistral s-a situat în top, de-a lungul anilor, în ceea ce privește exportul de confecții textile - cu preponderență cămăși, rivalizând cu alte firme de profil, de exemplu SC Braiconf SA.

Companie cu același obiect de activitate, și anume confecțiile textile, SC Hagemaro Textil Fashion SRL Brăila a propus spre concediere, anul trecut, nu mai puțin de 57 de salariați. Și pentru că suntem la capitolul "confecții textile", precizăm faptul că, tot anul trecut, o a treia firmă de profil, și anume SC Casa Hermosa SRL, a notificat ITM Brăila pentru a propune concedierea a 14 dintre salariații săi.

SC Tracon SRL - firmă arhicunoscută pentru numeroasele contracte pe care le-a avut, de-a lungul anilor, la Brăila - având ca domeniu de activitate "lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale" a concediat, în anul 2020, nu mai puțin de 55 de salariați, iar SC Promex SA Brăila, companie având ca domeniu de activitate "fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții", a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila pentru concedierea a 40 dintre angajații săi. Practic, numai cele cinci firme enumerate mai sus - și pentru care există informații certe - au fost nevoite să concedieze, anul trecut, aproape un sfert din totalul angajaților, potrivit datelor centralizate la ITM Brăila.     

"În cursul anului 2020, la nivelul județului Brăila, au fost inițiate cinci concedieri colective, în cadrul unor firme înregistrate pe plan local, cu următoarele domenii de activitate: lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții. Concedierile au vizat un număr de 236 de salariați, din totalul de 885 de salariați ai unităților respective, în final fiind disponibilizați numai 208 salariați. Alte 10 companii, cu puncte de lucru în Brăila dar înregistrate în alte județe au făcut notificări către ITM-urile din localitățile de origine, unde au specificat numărul de angajați propuși pentru concedire”, ne-a explicat inspectorul șef al Inspectoratului  Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, motivul pentru care ITM Brăila a putut oferi date oficiale doar pentru cele cinci companii menționate.

Cât privește principalele motive invocate de companiile brăilene pentru concedierea salariaților în "anul pandemic 2020", acestea au fost: intrarea în insolvență; probleme de natură economico-financiară cauzate de pandemia COVID-19 și scăderea numărului de comenzi, dezechilibrele financiare; starea de urgență/alertă la nivel național și închiderea temporară a activităților pe domeniile HORECA, turism, organizare de evenimente.

Potrivit ITM, au fost și cazuri, puține la număr, în care firmele cu afaceri la Brăila au renunțat în ultimul moment la disponibilizări. SEM Piping SRL, spre exemplu, cu domeniul de activitate "construcția de nave și structuri plutitoare", a renunțat în ultimul moment la concedierea colectivă, după ce notificase ITM că va renunța la șapte dintre angajații săi.

Este binecunoscut faptul că și băncile brăilene și-au restrâns, anul trecut, în mod considerabil activitatea, mergându-se până la închiderea unor sucursale deschise în cartierele orașului și concedierea angajaților. Intrarea în insolvență a firmelor brăilene, starea de urgență impusă la nivel național și amânarea plății ratelor pentru o perioadă de 9 luni au fost doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat băncile brăilene în anul 2020.   

 

Brăilenii concediați au îngroșat rândurile șomerilor

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), la sfârșitul lunii noiembrie 2020, numărul șomerilor înregistrați la nivelul municipiului și județului a fost de 5.061 de persoane, cu 155 mai mare față de luna precedentă. Din totalul șomerilor înregistrați, doar 962 beneficiau de indemnizație de șomaj, în timp ce 4.099 erau șomeri neindemnizabili. Mai mult de jumătate dintre șomerii brăileni sunt bărbați. 

"Din numărul total de șomeri înregistrați la Brăila, 2.174 erau femei, reprezentând 43%. Rata șomajului pentru femei, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, era de 3,9%, mai mare cu 0,4 puncte procentuale față de cea înregistrată la nivel național (3,5%). La aceeași dată, rata șomajului pentru bărbați a fost de 4,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare față de cea înregistrată la nivel național (3,1%)", au precizat surse din cadrul DRS Brăila.

Rata șomajului înregistrată la sfârșitul lunii noiembrie 2020, la Brăila, a fost de 4,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mare față de cea din luna noiembrie 2019 și cu 0,8 puncte procentuale mai mare față de rata șomajului pe țară (3,3%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro