Mergi la conţinutul principal

Comunitățile de romi din județ, informate despre importanța recensământului

* luni, trei localități brăilene în care trăiesc mari comunități de romi - Gradiștea, Șuțești și Movila Miresii - au fost vizitate de reprezentanții Prefecturii și ai Direcției Regionale de Statistică * "Mesajul pe care vrem să-l transmitem către grupurile de minorități este acela de a manifesta deschidere și implicare proactivă în furnizarea informațiilor care se solicită în cadrul RPL 2021", a spus prefectul Brăilei, Iulian Timofei

 

Trei localități brăilene în care trăiesc mari comunități de romi, vizitate de reprezentanții Prefecturii Județului Brăila și ai Direcției Regionale de Statistică.

În ziua de 28 februarie 2022, Instituția Prefectului Jud. Brăila și reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Brăila au organizat o deplasare în teritoriu având drept scop diseminarea informațiilor cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) în rândul populației de etnie romă din mai multe localități ale județului. Deplasarea s-a făcut în localitățile Gradiștea, Șuțești și Movila Miresii, unde sunt mari comunități rome - urmașii fierarilor, spoitorilor, ciurarilor, căldărarilor și lăutarilor de altădată. Acțiunea s-a desfășurat cu participarea autorităților locale, a liderilor formali și informali din comunitățile rome. Au participat, de asemenea, directorul Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), Daniela Sasu (împreună cu specialiștii direcției), reprezentantul Instituției Prefectului Județului Brăila, Gabriel Tudose, precum și Săndel Grosu, expert în cadrul Biroului Județean pentru Romi.

"Mesajul pe care vrem să-l transmitem către grupurile de minorități este acela de a manifesta deschidere și implicare proactivă în furnizarea informațiilor care se solicită în cadrul RPL 2021 astfel încât, la final, să se poată obține informații statistice reale privind, printre altele, numărul cetățenilor de pe raza județului, precum și apartenența lor etnică. Aceste date statistice sunt extrem de importante întrucât vor sta la baza viitoarelor strategii și politici la nivel național și local", ne-a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții celor trei UAT-uri, primarii s-au arătat interesați să sprijine procesul de recenzare, punctând că primăriile sunt direct interesate în colectarea de informații democrafice reale. "Mă bucur că mesajul meu referitor la importanța procesului de recenzare a fost recepționat de autoritățile locale și de reprezentanții grupurilor etnice", a spus, în acest sens, prefectul Iulian Timofei.

Acțiunea a debutat cu deplasarea în comuna Gradiștea, localitate cu circa 2.000 de locuitori, din care peste 400 (aproximativ 25% din populație) sunt de etnie romă. Potrivit primarului comunei Gradiștea, Petre Andrei, romii de la Gradiștea "sunt oameni docili, corecți și muncitori", urmașii fierarilor și spoitorilor de odinioară, însă majoritatea sunt analfabeți și fără un loc de muncă stabil. De asemenea, romii au o situație materială deosebit de grea. "Avem în jur de 400 de romi în comuna Gradiștea. Ei vor fi recenzați primii. Vă promit că toți cei care sunt romi se vor declara romi", i-a asigurat primarul Petre Andrei pe reprezentanții Prefecturii și ai Direcției Regionale de Statistică. La discuții a participat și Safta Dumitru, mediator școlar în cadrul Școlii Profesionale "Emil Drăgan" de la Gradiștea, precum și Săndel Grosu.

În aceeași zi, mediatorul școlar, reprezentanții Prefecturii și ai Direcției Regionale de Statistică au vizitat comunitatea de romi din comuna Gradiștea, informându-i pe oameni despre importanța recensământului și necesitatea obținerii unor date cât mai exacte privind etnia. Totodată, au fost împărțite afișe și flyere despre Recensământul Populației și Locuințelor.

Reprezentanții Prefecturii și ai DRS Brăila au vizitat, luni, Primăriile Șuțești (localitate unde 30% din populație este de etnie romă) și Movila Miresii.

Reamintim că, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) vor fi colectate informații etno-culturale ale populației rezidente, caracteristici educaționale precum și date privind migrația internă și internațională. Totodată, se vor colecta, printre altele, informații privind structura demografică și mobilitatea populației rezidente, precum și date care vizează caracteristicile etno-culturale ale populației.

Calendar RPL 2021: 14 martie-15 mai 2022: autorecenzare; 16 mai-17 iulie 2022: colectarea datelor de către recenzori prin interviul față în față (cu ajutorul tabelelor).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro