Mergi la conţinutul principal

Comunicat de presă. Sfinţirea bisericii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Pietroiu, judeţul Brăila

• Ajutor medical şi filantropie creştină la Pietroiu •Centrul social “Sfântul Ierarh Nicolae” şi Centrul cultural “Panait Istrati”, la Baldovineşti

 

Localitatea Pietroiu, din judeţul Brăila, a primit pe data de 12 octombrie, vizita înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ajuns în acest sat al eparhiei pentru a aduce bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, sprijin material şi alinare a suferinţelor sufleteşti şi trupeşti prin caravană medicală şi binecuvântarea unui Aşezământ parohial, precum şi înnoire culturală în comunitatea sătească prin simpozionul dedicat scriitorului brăilean Panait Istrati. 

Chiriarhul Dunării de Jos a fost însoţit de slujitori din administraţia eparhială, preoţi care exercită şi profesia de medic, profesori şi tineri voluntari din cadrul Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a Bisericii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, săvârşită de către  înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

După slujba de sfinţire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulţi dintre aceştia veniţi special din alte localităţi pentru a participa la eveniment. 

La Sfânta Liturghie au participat şi elevi de la şcoala Primară Pietroiu şi de la şcoala Gimnazială Baldovineşti, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului, au interpretat pricesne şi cântece patriotice.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, arătând, totodată, contribuţia majoră a satului românesc la devenirea istorică a poporului român, care a constituit şi încă mai constituie un izvor al spiritualităţii, al culturii şi al tradiţiilor. 

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, ierarhul Dunării de Jos a acordat preotului paroh Răzvan Dumitrescu rangul de iconom.

De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea ierarhului Dunării de Jos, diplome de ctitori. 

 

Ajutor medical şi filantropie creştină

 

În continuare, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi ce au profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

La final, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea parohiei pachete cu alimente.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni care au primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincţia eparhială “Vrednicia andreiană” şi alte daruri, în semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată.

 

Aşezământ parohial pentru tineri şi vârstnici

 

Întrucât în ultima perioadă de timp în parohia Baldovineşti a fost ridicat un Aşezământ socio-cultural, Arhipăstorul Dunării de Jos l-a inaugurat tot pe 12 octombrie în prezenţa preoţilor participanţi la sfinţire, a oficialităţilor locale, a tinerilor şi credincioşilor din zonă.

În cadrul acestui Aşezământ parohial vor funcţiona  Centrul social “Sfântul Ierarh Nicolae” şi Centrul cultural “Panait Istrati”. 

Prin contribuţia deosebită a domnului profesor Viorel Coman şi a câtorva elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, în cadrul Aşezămăntului s-a desfăşurat pe data de 12 octombrie şi un simpozion dedicat scriitorului Panait Istrati.

Manifestarea cultural-educativă a cuprins prezentarea de repere importante din viaţa şi activitatea scriitorului brăilean Panait Istrati, originar din aceste locuri, dar şi o expunere a cărţii intitulată “Pe trepte”, a scriitorului Viorel Coman.

 

Istoric

Localitatea Pietroiu a fost înfiinţată în 1864 prin împroprietărirea a 15 locuitori. Satul apare menţionat în anul 1924 în harta Raialei Brăilei, cu vechea denumire de Odaia Paşii, din timpul stăpânirii turceşti.

Piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost aşezată în anul 1998, iar lucrările de construcţie a bisericii au fost realizate cu binecuvântarea înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian prin grija Centrului eparhial, a Protoieriei Brăila şi cu osteneala bunilor credincioşi ai satului.

În anul 2009, din iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos, filia Pietroiu a fost transformată în parohie.

Din anul 2014, preotul Răzvan Dumitrescu, împreună cu membrii Consiliului şi Comitetului Parohial au continuat lucrările de înfrumuseţare a bisericii prin realizarea unor importante acţiuni de consolidare, amenajare interioară şi exterioară. De asemenea, s-a construit gardul care împrejmuieşte biserica, s-a confecţionat o nouă catapeteasmă şi s-a placat cu marmură Sfânta Masă din altar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro