* este vorba despre un ordin emis recent de Ministerul Afacerilor Interne prin care li se interzice Prefecturilor din țară să mai comunice numărul pacienților confirmați cu COVID-19 în plan local, dar și numărul de teste efectuate * prefectul Brăilei Cătălin Boboc susține că sunt doar reguli de comunicare, deoarece situația este în continuă schimbare, însă dă asigurări că nu se va opri comunicarea publică * o poziție similară au avut și deputații PNL Brăila, iar Vasile Varga chiar a punctat că prefectul nu are niciun fel de interdicție să vorbească, astfel că poate oferi situații locale, la cerere * de cealaltă parte, parlamentarii PSD nu sunt deloc încântați de lipsa de transparență * europarlamentarul Mihai Tudose chiar a avertizat că dacă nu sunt informați în plan local, oamenii nu vor înțelege gravitatea situației
”Embargo” pe informațiile județene sau realitate ”filtrată” la Centru privind pandemia de coronavirus. Cel puțin asta reiese dintr-un ordin primit, recent, de toate prefecturile din țară, de la Ministerul Afacerilor Interne, prin care li se interzice să comunice numărul pacienților confirmați cu COVID-19 din fiecare județ, precum și numărul de teste efectuate. Secretarul de stat, Gheorghe Sorescu, cel care semnează actul, le permite, în schimb, prefecților să comunice doar măsurile de prevenție și de ordine publică luate în lupta cu noul coronavirus. Explicația găsită de MAI: ”evitarea stigmatizării persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ”.
Având în vedere faptul că informațiile despre acest ordin au scăpat pe rețelele de socializare, fiind preluate de mass-media la nivel național, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obțină o reacție de la prefectul Brăilei Cătălin Boboc.
Acesta ne-a declarat că s-au stabilit niște reguli de comunicare, deoarece se vrea transmiterea realității, dar a ținut să puncteze că nu se va opri comunicarea publică.
"Nici pe departe nu se va opri comunicarea publică. Cifrele sunt în dinamică, ele se transmit la București pentru centralizare, după care sunt comunicate public. Dacă se întârzie prin retransmiterea lor la nivelul fiecărui județ, datele nu mai sunt de actualitate. Vrem să transmitem realitatea", a explicat Boboc.
PNL-iștii susțin că prefecții nu sunt îngrădiți să ofere informații la cerere
Având în vedere sensibilitatea acestui subiect, am încercat să luăm reacții de la liderii politici și parlamentarii brăileni, pentru a vedea cum cataloghează aceștia măsura, dar și pentru a explica logica din spatele acesteia. Primii întrebați au fost cei din tabăra liberalilor. Din păcate, președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne oferi un punct de vedere, chiar și așa, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă cu deputații Vasile Varga și Antoneta Ioniță în legătură cu acest subiect. Varga a dorit să se documenteze înainte de a face orice fel de comentariu. Astfel, atunci când a revenit cu telefonul, a precizat că s-a luat această decizie pentru a se centraliza toate situațiile din țară privind pandemia de coronavirus. Însă deputatul a dat asigurări că, deși prefecții au obligația de a transmite mai întâi toate informațiile către Centru, dacă sunt întrebați în plan local nu le este interzis să ofere date privind subiectul coronavirus în plan local, așa cum greșit s-a înțeles din acel document oficial.
”Grupul de informare strategică este cel care primește toate datele în timp real și în timp util de la Instituția Prefectului. Dar prefectului nu îi este îngrădit niciun fel de drept să dea orice fel de realție. Însă se pune problema că astăzi la ora 11:00 dă un număr, la 12:00 alt număr și tot așa. Și atunci, pentru ca să se cunoască la nivelul întregii țări situația reală, prefectul va comunica Grupului de Informare Strategică. Dar nu îi este interzis să transmită și în plan local. Dacă îl întrebați sigur că prefectul vă poate oferi situații concrete privind județul Brăila. Este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Tot timpul comunică și este în legătură directă cu premierul. Documentul la care faceți referire este strict legat de informarea acestui Grup Strategic”, a declarat Varga.
Antoneta Ioniță a precizat că nu a văzut adresa respectivă și ne-a solicitat să îi transmitem documentele înainte de a formula un punct de vedere. Ulterior aceasta a revenit cu următorul punct de vedere: ”Decizia ca situația evoluției îmbolnăvirilor cu coronavirus să fie doar atributul Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a apărut pe fondul unor chestiuni de ordin tehnic. Se știe că raportarea acestor cazuri se face în funcție de adresa din domiciliu, și nu de locul unde pacientul este tratat, se află în carantină sau autoizolare. În acest fel, un pacient din Brăila, spre exemplu, dar care este tratat la București, poate apărea atât în statisticile din Brăila, cât și în cele din Capitală. Luați în calcul faptul că sunt pacienți carantinați, veniți din zonele roșii, care nici măcar nu au ajuns în localitatea de domiciliu, au intrat direct în carantină, într-un alt județ. Tocmai pentru a evita aceste duble raportări și pentru a avea o situație clară și exactă a cazurilor s-a luat decizia ca centralizarea și furnizarea informațiilor să se facă doar la nivel național. Nimeni nu vrea și nu are interes să ascundă ceva, datele oficiale sunt publice, dar se evită dubla raportare sau confuziile legate de locul unde se află un pacient”.
PSD-iștii brăileni, revoltați de lipsa de transparență și de posibilele consecințe
O reacție foarte dură vizavi de această măsură a avut europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose. Acesta a catalogat ordinul drept o inepție și a subliniat că dacă oamenii nu vor fi informați cât mai exact despre situația din județele și orașele în care locuiesc, există riscul să nu asculte de recomandările autorităților, deoarece vor considera că lucrurile nu sunt chiar atât de grave și că nu îi afectează în mod direct.
”Este o inepție. Nu înțeleg deloc documentul acesta. Până la urmă, dacă spui că sunt, nu știu, 1.000 de cazuri în țară o să zică toată lumea: «Lasă că sunt în altă parte, nu sunt la noi aici la Brăila. Sunt departe. Noi putem să cântăm și să dansăm în jurul focului în continuare că nu sunt la noi»! Fiindcă, evident, toată lumea va spune că nu-s la noi, că sunt în altă parte. Așa au spus și cei din Italia acum o lună. Că nu-s la ei, sunt acolo într-un sătuc. Și, în fapt, cu cât comunicarea e mai bună, în timp real și cât mai corectă, cu atât lumea înțelege despre ce este vorba! Chestia asta: «Nu trebuie să știți voi, lasă că știm noi»! Mai ales că, să fim sinceri, există o lipsă totală de încredere - și câteodată justificată -, legat de tot ceea ce înseamnă autoritate. Ei, și pe fondul ăsta să vii și cu: «Băi, tu ne ascunzi ceva»! Bine nu are cum să facă”, a declarat Tudose.
Un punct de vedere similar a avut și senatorul Ion Rotaru, președintele PSD Brăila, care a precizat că este nevoie de transparență totală atunci când vine vorba despre un lucru atât de serios precum combaterea unei pandemii.
”Din punct de vedere al comunicării, cred că este foarte important ca oamenii să fie informați. Canalele de media am văzut că transmit permanent recomandări. Partea aceea care ține de comunicarea oficială e generată de o decizie pe care a luat-o acest Comitet pentru Situații Speciale de Urgență. Eu cred că e nevoie de transparență totală din această perspectivă, pentru că oamenii trebuie să fie informați. Practic, informația ne aduce la o determinare suplimentară și la un mod de comportament ca atare. Nu cred că a ține undeva sub cheie anumite informații este benefic și necesar. Sigur că e important ca partea asta care ține de comunicare să nu genereze panică și să ne ducă în altă zonă, dar informația trebuie să circule, să fie corectă și ea trebuie dată, dacă se poate, detaliat pe toate zonele țării, pe județe. Cu atât mai mult cu cât într-un anumit județ este o problemă care se amplifică. Atunci va exista și reacția oamenilor, poate mai aplicată și mai responsabilă de a respecta cu strictețe toate prevederile necesare pentru a se proteja. Cred că e nevoie de transparență totală și nu văd logica de a transmite doar pe un singur canal, atât timp cât oricum acele informații ajung la centru. E firesc și normal ca ele să fie diseminate în teritoriu de către autoritățile care sunt îndrituite să facă acest lucru. Și vorbim despre Prefecturi, nu despre zvonuri discutate pe la colț sau nu știu pe ce site-uri obscure”, a adăugat Rotaru.
Și președintele executiv al PSD Brăila, fostul primar Aurel Simionescu, a apreciat că populația ar trebui informată cât mai precis, pentru a înțelege să nu se expună inutil riscurilor.
”Am auzit știrea ca să spun așa și am auzit și comentariile legate de ea. De la nivel național ideea este că se dă o singură dată informarea, ca să nu dea toată lumea că uite, au mai venit încă 10, încă 15 care s-au infectat etc. De la nivel local povestea a pornit de la discuția legată de Constanța în mod deosebit, din câte am înțeles eu. Că se duc acolo cei care vin din Italia și în felul ăsta o să fie 500 în loc de 10. Nu știu acum dacă într-un fel sau altul faptul că noi știm dacă sunt mai mulți sau mai puțini într-un oraș este ceva semnificativ sau nu. Ideea este că dacă eu știu că la Brăila nu sunt, mă tot plimb pe stradă. Dacă știu că sunt, stau în casă. Adică se induce această chestiune. Oricum ar trebui să stăm cu toții în case, sau să fim cât mai puțin în mișcare, să spunem așa. Deci lucrurile pot fi luate și cu bine, și cu mai puțin bine. Nu mi se pare corect să spui la noi nu e nimic, lasă, ne vedem noi de ale noastre, ca de obicei. Dar nici să nu știi ce se întâmplă în jurul tău. Probabil că lucrurile ar trebui gestionate mai bine. Altfel, ca de fiecare data, o să apară discuții că se ascunde realitatea, că sunt mai mulți bolnavi, pentru că oamenii sunt tentați să o ducă în acest format”, a conchis Simionescu.