Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului au votat doar 42 de deputaţi, în timp ce numărul minim necesar era de 51. Comentatorii politici spun că era de aşteptat un asemenea deznodământ, în condițiile în care la Chișinău există o coaliție minoritară.
Deputaţii PD şi PLDM au prezentat lista nominală a noului Executiv, printre care se numără francezul Stephane Cristophe Bride, nominalizat la Ministerul Economiei, şi paralimpicul Serghei Afanasenco pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.
După acest eşec, urmează o a doua tentativă. În cazul în care şi aceasta eşuează, şeful statului dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat după vot că partidul său a decis să nu susţină Guvernul întrucât a primit lista nominală şi programul de guvernare mult prea târziu. De asemenea, liderul PCRM a declarat că nu are încredere în unele persoane prezente în Cabinet. Vladimir Voronin a afirmat, de asemenea, că nu are condiţii pentru a vota următorul Guvern, precizând doar că îşi doreşte o coaliţie a celor 101 deputaţi.
Forţele proeuropene din Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi de solidaritate pentru a forma o alianţă solidă care să susţină un Guvern angajat în continuarea integrării europene, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, după votul de respingere al Parlamentului din Chișinău. "Aceasta este o responsabilitate impusă de reuşitele de până acum ale Republicii Moldova pe traseul european, ca şi de votul din 30 noiembrie 2014, care s-a materializat într-un mandat majoritar pentru opţiunea europeană", precizează MAE.