Consilierii judeţeni au dezbătut, recent, repartizarea pe Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) a banilor alocaţi de la nivel naţional pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală. De asemenea, sume defalcate din TVA destinate strict drumurilor judeţene şi comunale în 2016. Proiectele de hotărâre (ce au vizat şi estimări pentru următorii trei ani), au fost aprobate în unanimitate în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Brăila din 22 ianuarie, la care au participat şi primarii de UAT-uri.
Interesant de precizat este faptul că în acest an, campioana banilor repartizaţi de CJ Brăila este comuna Romanu, condusă de PSD-istul Dumitru Vasilache, care a primit în total 1.200.000 lei. Pe următoarele două locuri se situează Comuna Cireşu, condusă de liberalul Popa Radu, cu 1.161.000 lei şi Ulmu, unde social-democratul Marian Iconaru a luat 1.150.000 lei. Trebuie subliniat că la capitolul oraşe municipiul Brăila se situează fără probleme pe primul loc, cu suma totală de 2.000.000 lei, însă mai puţini bani decât în anii trecuţi. Niciunul dintre cele trei oraşe din judeţ nu a depăşit comunele amintite în ceea e priveşte sumele primite din partea CJ Brăila. Oraşul Însurăţei (PSD) a primit 725.000 lei, Ianca (PSD) - 645.000 lei, iar Făurei (ALDE) doar 100.000 lei . La polul opus, se situează comuna Racoviţa, condusă de PSD-istul Ion Mărgărit, care nu a primit decât 90.000 lei în total, urmată de Mircea Vodă (PNL), Gemenele (PSD), Gropeni (PSD) - toate cu 100.000 lei.
20 de milioane de lei repartizaţi în total de CJ Brăila în 2016
În ceea ce priveşte repartizarea pe UAT-uri a 20% din sumele defalcate din TVA şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit, CJ Brăila a alocat în 2016 suma de 11.866.000 lei. De asemenea, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi cele comunale au fost repartizaţi 7.995.000 lei, adică un total de 19.861.000 lei. De subliniat că potrivit rapoartelor proiectelor de hotărâre, primarii de comune şi oraşe au fost consultaţi în privinţa proiectelor pe care le au în derulare şi rugaţi să transmită către CJ Brăila cu exactitate sumele de care au nevoie. "În urma analizării şi centralizării tuturor propunerilor, în ceea ce priveşte contribuţia solicitată de la Consiliul Judeţean Brăila de către unităţile administrativ teritoriale, situaţia pe anul 2016 se prezintă astfel: total propuneri 78.364.000 lei, din care - 35.281.000 lei pentru obiective în continuare şi 43.083.000 lei pentru obiective noi. Din această situaţie rezultă că suma de repartizat pentru anul 2016, respectiv 11.866.000 lei, reprezintă 15,14% din totalul propunerilor", se arată în documentele aprobate de consilierii judeţeni. Aceeaşi procedură a fost aplicată şi în privinţa proiectelor legate de drumuri, însă potrivit şefului CJ Brăila, mulţi primari nu au răspuns solicitării instituţiei, aşa că au rămas fără bani. Este cazul a 21 de localităţi, printre care se numără şi oraşul Făurei. "Ne-au fost repartizate nişte sume pe care a trebuit să le repartizăm pe Unităţi Administrativ Teritoriale, bineînţeles după consultarea primarilor. Eu am trimis adresă la toate primăriile să răspundă la această solicitare. Bineînţeles că unele primării nu au putut solicita fonduri pentru că nu au în administrare drumuri comunale, iar cei care au solicitat sume pentru uliţe, străzi nu au putut primi. Dar unele primării nu au transmis nimic sau au transmis foarte târziu, când eu deja încheiasem anexele. Problema este că suma alocată pentru anul 2016, care este în jur de 8 milioane de lei, reprezintă practic 15% din solicitări, aşa că fiecare UAT a primit acest procent din suma pe care a solicitat-o", a explicat Silviu Nisipeanu, şeful Direcţiei tehnice la cererea preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Acest aspect nu a picat tocmai pe gustul unora dintre membrii mini-parlamentului judeţean. "Domnule preşedinte, sper ca ăsta să nu fie tabloul Consiliului Judeţean Brăila în acest an. Sper ca aceste răspunsuri prin care UAT-urile cer să facă drumuri sau să obţină finanţare să se încheie odată. Consiliul Judeţean nu are la ora asta un program etapizat", a comentat, deranjat de situaţie, consilierul liberal Vasile Cortez. La rândul său, şi ţărănistul Gheorghe Chiru a ţinut să sublinieze că banii sunt foarte puţini, la fel ca interesul arătat pentru acest subiect. "Cei care nu au arătat interes au problema rezolvată?! Ar trebui să ne frământe lucrurile astea. Altfel se frământă lumea din alte motive", a afirmat Chiru.
Viorel Mortu a ţinut să precizeze că vor mai exista discuţii cu şefii de comune şi oraşe din judeţ pentru a prioritiza proiectele în acest an.