Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Compromis, in Ucraina, referitor la limba oficiala si aderarea tarii la NATO

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si coalitia prorusa au ajuns la un compromis referitor la aderarea Ucrainei la NATO "numai dupa organizarea unui referendum" si statutul limbii ucrainene ca singura limba oficiala, a declarat joi presedintele Parlamentului, Oleksandr Moroz, citat de AFP.
"Chestiunea aderarii la NATO nu poate fie examinata decit dupa organizarea unui referendum", a subliniat Moroz, membru al coalitiei proruse, citat de agentia Interfax, care a relatat despre un pact aprobat in noaptea de miercuri spre joi.
Mai mult de jumatate din ucraineni se opun in continuare aderarii tarii lor la Alianta Nord-Atlantica, una dintre prioritatile presedintelui Iuscenko, de la alegerea sa in fruntea statului, la sfirsitul anului 2004, in urma "revolutiei portocalii".
"Limba oficiala de stat este limba ucraineana si nimeni nu aduce atingere acestui statut", a continuat Moroz, in conditiile in care Partidul Regiunilor, care conduce coalitia prorusa, a insistat pina in prezent ca rusa sa devina a doua limba oficiala.
"Vom crea conditii (...) pentru ca oamenii sa poata folosi in viata de zi cu zi limba materna", a adaugat oficialul, fara a face precizari.
Pactul "trimite societatii un semnal referitor la necesitatea de a pune capat confruntarii artificiale" intre estul rusofon si rusofil si vestul nationalist si prooccidental, a apreciat presedintele Parlamentului.
Aprobare pactului si acceptarea de catre presedintele prooccidental Viktor Iuscenko a desemnarii fostului sau rival prorus Viktor Ianukovici in functia de premier au fost anuntate in noaptea de miercuri spre joi, la incheierea negocierilor de ultim moment. Termenul prevazut pentru desemnarea sefului guvernului expirase deja, iar dizolvarea Parlamentului parea foarte probabila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii