Comportament pueril al premierului, la 10 ani de la intrarea României în NATO | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comportament pueril al premierului, la 10 ani de la intrarea României în NATO

Premierul Victor Ponta a ţinut ieri să se poarte prosteşte, refuzând să participe la o ceremonie care marca 10 ani de la intrarea României în NATO, pe care a organizat-o preşedinţia, la Palatul Cotroceni.
În mintea lui Ponta, şeful statului, Traian Băsescu, "trage" o petrecere ca să aniverseze zece ani de la aderarea la NATO, deşi meritul pentru acest lucru aparţine foştilor preşedinţi Constantinescu şi Iliescu şi fostului premier Adrian Năstase.
"Vreau să spun, pentru că toată lumea aniversează zece ani de la intrarea în NATO, eu cred că ar trebui să aniverseze cei care au un merit pentru intrarea noastră în NATO: preşedinteele Constantinescu, premierii de atunci, preşedintele Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase. Ei sunt cei care ne-au adus în NATO, ca să tragă o petrecere azi preşedintele Băsescu, care nu are nicio legătură, bineînţeles, cu NATO. El e cu petrecerile de după", a spus Ponta în debutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces.
După şedinţa BPN a PSD, Ponta a explicat din nou de ce nu a mers la ceremonia de la Palatul Cotroceni dedicată aniversării a zece ani de la aderarea la NATO.
"Aveam treabă şi doi, repet, eu cred că cei care ne-au adus în NATO au fost nişte oameni politici cu o viziune extraordinară şi că pe ei trebuie să-i lăudăm în primul rând: pe Emil Constantinescu, pe Ion Iliescu, pe Victor Ciorbea, Radu Vasile - din păcate, nu mai e printre noi, Mugur Isărescu şi Adrian Năstase", a spus Ponta.
Întrebat dacă a primit invitaţie pentru a merge la Cotroceni, la ceremonia dedicată NATO, Ponta a răspuns: "Nu ştiu, o să verific la birou".

Foştii preşedinţi au participat la ceremonie

La ceremonia organizată la Cotroceni au participat însă şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu a declarat că aderarea României la NATO a fost posibilă datorităţii "solidarităţii excepţionale a celor din zona politică, a societăţii civile şi a oamenilor, în general".
El a transmis un omagiu către armată, care a reuşit să se integreze în această structură prin restructurare şi sacrificiile pe care le-a înţeles perfect, şi a ţinut să precizeze că serviciile de informaţii s-au integrat înainte de aderarea la NATO, datorită contribuţiei la o serie de acţiuni pe care istoria, când va fi posibil, le va face publice.
Nu pot să nu mulţumesc opoziţiei de atunci", a spus Constantinescu, amintind despre aprobarea folosirii Aeroportului din Timişoara în războiul din fosta Iugoslavie, care a decis, în opinia fostului preşedinte al României, sfârşitul conflictului din această zonă.
El a arătat că acest lucru nu a putut fi realizat fără cooperarea cu opoziţia de la acel moment.
Emil Constantinescu a vorbit şi despre "solidaritatea excepţională a celor din zona politică, a societăţii civile, a oamenilor, în general", care a dus la aderarea României la NATO.
"Cred că din păcate este ceea ce am pierdut, şi acum, când avem nevoie de un nou proiect pentru viitorul României, cred că recuperarea acestei solidarităţi este lucrul cel mai important", a spus fostul şef al statului.

Iliescu: Revoluţia a fost momentul crucial

La rândul său, fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat că Revoluţia din decembrie 1989 a fost momentul crucial din istoria contemporană a ţării, iar în programul său era prevăzută integrarea euro-atlantică.
El a amintit că "o idee fundamentală a programului Revoluţia era scoaterea ţării din izolarea externă, iar integrarea euro-atlantică a devenit programul strategic pentru toate forţele politice, în ciuda divergenţelor". Ion Iliescu a rememorat principalele momente din 1990 şi până la aderarea la NATO, în 2004.
Iliescu a menţionat că a fost prezent, în calitate de şef de stat, la summit-ul de la Praga din 2002 când România a fost invitată să adere în 2004 la Organizaţia Atlanticului de Nord, el amintind că tot la Praga a participat în 1991 la desfiinţarea Tratatului de la Varşovia.
Au participat câteva zeci de reprezentanţi ai Armatei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, directorul SRI, George Maior, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul STS, Marcel Opriş, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, precum şi miniştrii de Interne, Gabriel Oprea, şi al Apărării, Mircea Duşă.

Alte neamuri proaste

Pe de altă parte, pe lângă Ponta, de la ceremonie au lipsit atât preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cu taote acestea, Zgonea speră că Băsescu va veni azi la ceremonia din Parlament.
"Mâine (marţi, n.r.) e şedinţa comună cu Senatul. Eu i-am invitat mâine pe preşedinte şi pe premier, vor ţine discursuri în faţa plenului reunit. Până vineri acest lucru era pe agenda domnului Băsescu şi sper să-şi păstreze acest angajament şi să vină", a spus Zgonea.
El a arătat că nu mers la Cotroceni, la ceremonia oficială dedicată NATO pentru că şedinţa BPN a PSD a fost mai lungă decât ar fi trebuit.
"Trebuia să merg azi, dar a fost şedinţa mai lungă. Eu l-am informat pe premier că am primit invitaţia, am vorbit şi cu domnul Tăriceanu. Am spus că eu, dacă nu era această şedinţă mai lungă decât ar fi trebuit, mergeam", a mai spus Zgonea.
El a precizat că este vorba de responsabilitatea funcţiei deţinute şi nu de culoarea politică şi că a confirmat că va fi prezent la Cotroceni după ce a primit invitaţia.
"Pe 25 sau 26 martie am primit invitaţie, era la mapă. Am confirmat că voi veni. Nu am ştiut că această şedinţă e mai lungă decât trebui să fie. O să-l sun pe preşedinte să-mi cer scuze, de obicei nu fac aşa ceva", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ponta fusese invitat oficial

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, Bogdan Oprea, a declarat, luni, că Administraţia Prezidenţială l-a invitat pe premierul Victor Ponta, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, printr-o invitaţie oficială scrisă, transmisă în data de 26 martie.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu menţionează că, în aceeaşi zi şi tot prin invitaţii oficiale scrise, au fost invitaţi la acest eveniment preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro