Componenţa actuală pe grupuri, dintr-un număr total de 785 deputaţi:
- PPE-DE: 288 de parlamentari, 37% din total
-Partidul Socialist European, PSE, 217 deputaţi
- Alianţa Democraţilor şi Liberalilor, ALDE, 100 de mandate
- Uniunea pentru Europa Naţiunilor, 44 de locuri
- Verzii, 43 de mandate
- Stânga Unită (comunişti şi foşti comunişti), 41 de aleşi
- Independenţa/Democraţia, eurosceptică, 22 aleşi
- Neafiliaţi: 30 de deputaţi
Germania are cel mai mare număr de eurodeputaţi, 99, fiind înaintea Franţei, Marii Britanii şi Italiei (care au câte 78 de aleşi). Acestor ţări le urmează Spania şi Polonia (54), România (35), iar la capătul opus este Luxemburgul cu şase aleşi şi Malta cu cinci europarlamentari.
Numărul eurodeputaţilor va fi de 736 în următoarea legislatură, dar ar putea ajunge la 754 în cursul legislaturii, în caz de ratificare a Tratatului de la Lisabona.
Din cauza diferenţei de mărime dintre ţări, deputaţii reprezintă grupuri numeric diferite de locuitori: în medie 800.000 alegători pentru un eurodeputat german, faţă de 80.000 pentru colegul său din Malta.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.