Complicitate la corupţie: PSD îşi apără din nou penalii din Parlament | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Complicitate la corupţie: PSD îşi apără din nou penalii din Parlament

Comisia juridică a Senatului a decis, ieri, să amâne până după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale votul pe cererea de ridicare a imunităţii senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.
Anunţul a fost făcut de Alin Tişe (PDL), membru al Comisiei juridice, care a precizat că s-a hotărât, prin vot, amânarea deciziei în comisie în legătură cu cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, în dosarul licenţelor Microsoft.
Tişe a precizat că decizia pe ridicarea imunităţii celor doi doi senatori a fost amânată până în 17-18 noiembrie.
Conform sursei citate, amânarea a fost aprobată cu 6 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă", motivarea acestei decizii fiind necesitatea solicitării unor date suplimentare de la DNA.
"Au cerut amânare pentru a se cere date suplimentare de la DNA legat de acest dosar. Evident, noi ne-am opus. PSD având 6 voturi, noi fiind doar 5, asta este configuraţia comisiei, s-a amânat pentru data de 17-18 noiembrie, înainte de sesiunea care începe după turul doi", a declarat Tişe, citat de mediafax.ro.

Senatorii cer probe suplimentare

El a precizat că solicitarea de amânare i-a aparţinut lui Ioan Chelaru, senator PSD, fără să se facă precizarea despre ce date suplimentare se solicită DNA.
"În opinia noastră erau date suficiente, dosarul era exact cum DNA ni l-a trimis, trebuia să se dea un vot în comisie pentru că dosarul oricum ajungea în plenul Senatului", a mai spus Tişe.
"Noi, cei din opoziţie, practic venim în zadar având în vedere că prin votul majorităţii nu avem nicio şansă să impunem o decizie. Legal era ca azi să dăm acest vot, să lăsăm organele de anchetă să se pronunţe, şi nu să decidem noi cu privire la amânarea acestui dosar. Este responsabilitatea totală a majorităţii", a mai spus senatorul PDL.
Marţi dimineaţă, Andronescu şi Mihăilescu au fost audiaţi în Comisia juridică a Senatului.
Ca o judecătoare ce e, Andronescu a declarat că nu există probe la dosar. „Dacă eram vinovată, îmi dădeam demisia", a declarat aceasta.
În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Şi deputaţii ţin spatele „puşcăriabililor"

La rândul lor, deputaţii nu au reuşit, luni, să se pronunţe prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, şedinţa de plen fiind suspendată din lipsă de cvorum, după ce preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a precizat că erau prezenţi doar 152 de parlamentari, deşi cu câteva zile înainte erau peste 220.
După ce au votat secret cu bile, cu 223 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", ca Marian Neacşu să ocupe funcţia de vicepreşedinte al acestui for legislativ, Camera Deputaţilor nu a avut cvorum pentru continuarea şedinţei, în care urma să fie votată, tot secret cu bile, cererea privindu-l pe Diniţă.
„Sunt 152 de persoane în sală, nu este cvorum, pe cale de consecinţă declar închisă şedinţa, nu este cvorum, ne vedem săptămâna viitoare, marţi, 4 noiembrie, la ora 15,00", a precizat Valeriu Zgonea
Şi în urmă cu o săptămână, Camera Deputaţilor şi-a suspendat lucrările din lipsă de cvorum, fără a se pronunţa asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunţând atunci că şedinţa de plen va fi reluată peste o săptămână.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a propunerii de arestare preventivă a deputatului Ion Diniţă - acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu.
De asemenea, tot luni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca membrii Comisiei juridice să facă abia lunea viitoare raportul în privinţa cererii de arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam, urmând ca plenul Camerei să fie convocat de îndată ce vine raportul, a anunţat secretarul Camerei Ion Ciolacu.
„În privinţa cazului arestării preventive a deputatului Adam, din acest moment, Comisia juridică îşi începe lucrul şi are termen până luni seară să-şi finalizeze raportul, iar marţi, la ora 12.00, va fi un Birou Permanent care va convoca de îndată plenul Parlamentului", a spus Ciolacu.
În urmă cu o săptămână, Comisia juridică a amânat decizia privindu-l pe deputatul PSD Ioan Adam, urmând ca Biroul Permanent al Camerei să stabilească noul termen. Anunţul a fost făcut atunci de către deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei juridice. Ea a spus că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, din motive procedurale, PSD invocând faptul că demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament nu fusese primită la comisie şi încă nu era efectivă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro