Competențe digitale la locul de muncă: ce trebuie să știe orice angajat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Competențe digitale la locul de muncă: ce trebuie să știe orice angajat

 

Competențele digitale de bază reprezintă abilitățile fundamentale necesare pentru a utiliza tehnologia digitală într-un mod eficient și responsabil. Aceste competențe sunt esențiale într-o societate modernă și tehnologică, iar dezvoltarea lor poate facilita participarea activă în viața socială, profesională și culturală.

Utilizarea unui motor de căutare pentru a afla rezultatul unui meci de fotbal, gestionarea banilor prin servicii bancare online, postarea pe platformele de comunicare socială pentru a partaja un videoclip amuzant cu prietenii sau solicitarea unui document online - toate acestea necesită competențe digitale. Însă competențele digitale nu se referă numai la ceea ce este util în viața noastră personală, ele ne ajută și la locurile noastre de muncă.

Competențele digitale de bază pe care trebuie să le dețină orice angajat includ, în general, următoarele aspecte:

Informație și date: Capacitatea de a căuta, evalua și gestionare a informațiilor online. Aceasta implică analizarea critică a datelor și a conținutului online.

Comunicare și colaborare: Abilitatea de a utiliza instrumente digitale pentru a comunica eficient și pentru a colabora în mediul online. Acest domeniu include utilizarea e-mailului, a rețelelor sociale și a altor platforme de comunicare digitală.

Creare de conținut digital: Capacitatea de a crea și edita conținut digital, cum ar fi text, imagini, și multimedia. Aceasta implică utilizarea instrumentelor de editare și publicare online.

Siguranța: Conștientizarea și aplicarea practicilor de securitate digitală. Acest domeniu acoperă protejarea datelor personale, gestionarea parolelor, prevenirea amenințărilor cibernetice și înțelegerea aspectelor legate de confidențialitate.

Rezolvarea problemelor: Capacitatea de a utiliza competențele digitale pentru a rezolva probleme în contexte variate. Acest aspect implică gândirea critică, luarea deciziilor și abilitățile de rezolvare a problemelor folosind tehnologia.

În Europa, peste 90 % dintre profesii necesită un nivel de bază de cunoștințe digitale, la fel cum necesită competențe elementare de alfabetizare și competențe numerice. Utilizarea tehnologiei digitale se răspândește în toate sectoarele, de la întreprinderi la transporturi și chiar până la agricultură. Acesta este motivul pentru care UE investește în programe de formare a europenilor și de extindere a rezervei de talente din Europa.

Una dintre aceste inițiative europene este proiectul „Tech Nation Digital SME”, implementat de Consiliul Național al IMM-urilor din România, care ca obiectiv îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini digitale al angajaților care își desfășoară activitatea în sectoarele economice/domeniile din regiunile Sud Muntenia și Sud-Est (identificate conform SNC și SNCDI, mai puțin ITI Delta Dunării). În cadrul programului, 315 angajați participă la programe de formare în domeniul competențelor digitale (nivel de bază, avansate sau cursuri dedicate specialiștilor din domeniul IT). 

 

„Tech Nation Digital SME”  reprezintă  o  oportunitate  pentru  angajați,  care  vor  putea  învăța  despre  ce înseamna un profil virtual, SEO, Google Ads, cum pot folosi Youtube-ul în avantajul lor, elemente ce vizează comerțul electronic și securitatea cibernetică, dar și aspecte avansate precum cursuri de programare în diverse limbaje specifice. Mai mult, în cadrul proiectul „Tech Nation Digital SME” minimum 72 de IMM-uri sunt sprijinite în vederea elaborării și introducerii unor programe de învățare la locul de muncă, orientate către alfabetizarea digitală a angajaților.

Proiectul „Tech Nation Digital SME” (Cod My SMIS – 143034) este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și are o valoare totală de 4.665.731,06 lei, din care 4.665.731,06 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro