* vineri, 16 iulie, o echipă de cercetători de la Muzeul Brăilei "Carol I", în frunte cu dr. Costin Croitoru, a luat la pas împrejurimile localităților Pietroiu și Vădeni, sub soarele arzător de iulie * ghid le-a fost nea Costică Scurtu, fostul primar de la Vădeni * în câteva ore, cu ajutorul dronei, muzeografii au redescoperit două monumente despre care brăilenii nu mai știau mai nimic, Conacul "Fundației Carol", de la Vădeni, cu manejul dărăpănat, fost sediu de IAS, și Monumentul turcesc de la Pietroiu * "Încercăm să (re)identificăm monumentele realmente uitate, în încercarea de a le scoate din anonimat, dintr-un anonimat nedrept", a spus dr. Costin Croitoru, care a condus inedita activitate de la Vădeni
Descindere inopinată a cercetătorilor de la muzeul brăilean în plină "lună a lui cuptor", în două din localitățile de legendă ale Brăilei, Pietroiu și Vădeni. Înarmați cu răbdare, dar și cu tehnologie de ultimă oră, dr. Costin Croitoru, directorul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I" - care preferă mai degrabă siturile virgine ale județului decât confortul biroului cu aer condiționat - Gabriela Dorina Cloșcă, șeful Secției Etnografie și Viorel Stoian, de la Secția Arheologie, au luat la pas, prin arșiță, câmpurile de la Vădeni și povârnișurile pline de vestigii străvechi, de la Pietroiu. Ghid le-a fost nea Costică Scurtu, om al locului, originar din satul Pietroiu - fostul primar al comunei Vădeni - "mic la stat dar mare la sfat", care i-a uimit pe muzeografi cu poveștile auzite și neauzite despre turci, boieri, IAS-uri și moșii acaparate de comuniști.
Costică Scurtu s-a decis să doneze mai multe obiecte muzeului brăilean, inclusiv componentele unui vechi război de țesut, pe care le-a păstrat în pod. A adus, deja, la Secția Etnografie, o cofă de lemn și mai multe obiecte casnice. Mare iubitor de istorie, nea Costică i-a condus, vineri, pe domnii de la muzeu printre ciulinii Bărăganului nordic și peste vadurile de la Pietroiu, ca să le arate, mai întâi, Monumentul turcesc uitat de vremuri și lăsat în paragină, ridicat pe o movilă de pământ, exact pe moșia boierului Caloianu, de odinioară, devenită, mai apoi, pe vremea regimului comunist, IAS Pietroiu. Odată ajuns la baza monumentului, dr. Costin Croitoru a ridicat drona în aer și a început să fotografieze zona de la zeci de metri înălțime, pentru prima dată de când au călcat pe-aici trupele turcești de ocupație.
"Încercăm să (re)identificăm monumentele realmente uitate, în încercarea de a le scoate din anonimat, dintr-un anonimat nedrept. Un prim pas - pe care Muzeul Brăilei "Carol I", ca păstrător al memoriei locului, trebuie să și-l asume cu prisosință - este documentarea lor, pentru că, în unele cazuri, dincolo de vreo legendă urbană, informațiile lipsesc. Este cazul celor două monumente de pe teritoriul comunei Vădeni, pe care le-am văzut astăzi (16 iulie - n.r.), a căror stare de degradare este avansată și despre care elementele documentare esențiale lipsesc", ne-a precizat, în exclusivitate, directorul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", omul care a scos din anonimat instituția veche de 140 de ani, din Piața Traian nr. 3, în "Noaptea Muzeelor", iar acum vrea să facă același lucru cu "Monumentele uitate ale Ibrailei".
Că monumentele de la Vădeni sunt (aproape) necunoscute au confirmat, vineri, arhiviștii brăileni, contactați ad-hoc de către muzeografi. În anii '70, dr. Ana Maria Harțuche a întocmit o scurtă descriere a Monumentului turcesc de la Pietroiu (o Fișă analitică rămasă în manuscris) la care a adăugat o fotografie alb-negru, pe vremea când acesta mai avea, încă, în vârf, semiluna otomană. Și asta a fost tot. În mod oficial, monumentul nu există.
Fantomaticul conac ridicat pe Domeniile Statului, la Vădeni
Cu greu poți găsi un copac sub care să te adăpostești pe o vreme ca aceasta, caniculară, pe câmpurile de la Vădeni. Am găsit unul exact lângă Conacul "Fundației Carol" (denumirea ne-a fost confirmată de nea Costică Scurtu) ridicat, se pare, în perioada interbelică, pe fostele Domenii ale Statului - devenit, ulterior, sediul IAS Vădeni, în perioada colectivizării forțate. În clădirea solidă, de cărămidă, acoperită cu olane de bună calitate, au fost cazați muncitorii zilieri care au distrus-o în mod sistematic. De ani buni, fostul conac în care plouă cu găleata se degradează văzând cu ochii. Martor tăcut al unor vremuri de mult apuse, cu domni și moșieri îmbogățiți nu din furt, ci din comerțul cu "aurul Bărăganului"! Aceeași soartă a avut-o și fostul manej, din vecinătate, care arată ca după bombardament. De gard împrejmuitor nici nu mai poate fi vorba. De ani buni, după desființarea IAS-ului, conacul a fost lăsat de izbeliște, cum s-a întâmplat și cu Conacul Orezeanu, de la Traian; doar văcarii din Vădeni se mai încumetă să treacă, cu turmele, prin vecinătatea acestei clădiri fantomatice, despre ai cărei proprietari nu se mai știe absolut nimic. Directorul Muzeului Brăilei speră, însă, că aceste monumente vor fi salvate și, de ce nu, introduse în circuitul turistic al județului, până nu este prea târziu.
"Urmând pașii firești în ceea ce privește reconstituirea istoriei lor trecute, am încrederea că vom genera acele energii care vor duce la identificarea statutului lor juridic, a proprietarilor, în fapt, alt pas spre un sperat proiect de reabilitare, valorificare... introducere într-un potențial circuit turistic", a spus dr. Costin Croitoru, referindu-se la cele două monumente vizitate, de la Pietroiu și Vădeni.
Și este doar începutul. Pe 1 iunie, când ploua cu găleata, dr. Costin Croitoru a purces la Suțești, împreună cu ceilalți colegi de la Secția Arheologie, ca să le arate copiilor cum este să fii arheolog, și tot domnia sa a aprins o lumină la mormintele Eroilor români căzuți în luptele de la Țiganca duse, în urmă cu 80 de ani, pentru eliberarea Basarabiei de sub bolșevici. Arheolog împătimit, dr. Croitoru intenționează să meargă în tot județul, să identifice și să salveze monumentele uitate ale Brăilei. Dar nu poate face totul de unul singur.
"Prin proiecte de documentare de acest tip dorim ca specialiștii noștri (desigur, alături de alți specialiști ai instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Brăila cu care avem o excelentă colaborare) să iasă din zona de confort a instituției spre a întocmi repertoare de monumente, situri arheologice, zone protejate și, în ultimă instanță, spre a identifica elemente de specific local, elemente care pot fi valorificate ulterior în beneficiul comunităților locale. Dorim o prezență mai activă în zona UAT-urilor, alături de primari și autorități publice locale, spre a putea conlucra la protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului local", a spus dr. Costin Croitoru.
Cine are urechi de auzit să audă, spune Sfânta Scriptură.