* expoziția cuprinde potire, chivote, icoane și cărți vechi - un remarcabil fond de obiecte vechi bisericești care acoperă ultimele trei secole și care au fost restaurate la Muzeul Brukenthal din Sibiu * potrivit pr. Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, inedita expoziție urmărește să repună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă care se regăsesc în biserici și mănăstiri
Iubitorii de artă veche bisericească sunt așteptați, până în luna august inclusiv, la Muzeul Eparhial din Galați, pentru a admira minunate opere de artă bisericească și obiecte de tezaur aduse de la Tulcea și expuse pentru prima dată pentru publicul de la Dunărea de Jos. Dacă ajungeți la Galați, nu ratați o ocazie unică, mai ales că accesul vizitatorilor este gratuit.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pr. Rareș Bucur, zilele acestea, la Muzeul Eparhial din Galați a fost vernisată expoziția itinerantă "Tezaur - Episcopia Tulcii", cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian. "Evenimentul a fost organizat de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos în parteneriat cu Episcopia Tulcii, Muzeul Național Brukenthal și Asociația Culturală "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu. La manifestarea culturală desfășurată în Sala de expoziții temporare "Sergiu Dumitrescu" din cadrul Muzeului Eparhial au participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, oameni de cultură, artiști, profesori, preoți, elevi și studenți", a precizat pr. Rareș Bucur.
Vernisajul a debutat cu o alocuțiune rostită de directorul Muzeului Eparhial și cu o scurtă prezentare a exponatelor, realizată de curatorul expoziției, dr. Alexandru Chituță, șef Secție Marketing la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Totodată, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, le-a mulțumit gazdelor pentru spațiul generos pus la dispoziție, spațiu în care sunt expuse obiectele deosebit de valoroase restaurate cu efortul și priceperea specialiștilor din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Au mai rostit scurte alocuțiuni președintele Senatului Universității "Dunărea de Jos" din Galați și Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură.
"La finalul manifestării, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanța martiriului, a credinței profunde și a culturii pentru moștenirea valoroasă a patrimoniului pe care ni l-au lăsat vrednicii înaintași. De asemenea, ierarhul a mulțumit pentru prezentarea unei astfel de expoziții ce cuprinde multe obiecte vechi bisericești în care se oglindește o parte însemnată a trecutului spiritual și cultural din zona dintre Dunăre și Mare, care ne obligă să ducem mai departe acest patrimoniu ortodox", a precizat pr. Rareș Bucur.
Expoziția de la Muzeul Eparhial aduce în fața publicului un remarcabil fond de obiecte vechi bisericești care acoperă ultimele trei secole, reprezentând aria culturală și confesională a Dobrogei de Nord. Printre obiectele expuse se numără potire ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie-Izvorâtorul de mir și chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere. Potrivit sursei citate, obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează "efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin și slavon".
Expoziția "Tezaur - Episcopia Tulcii" urmărește să repună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile și mănăstirile tulcene și propune, totodată, un moment de reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri. Ea îndeamnă la o responsabilizare a semenilor noștri în vederea conservării valorilor patrimoniale.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Eparhial al Dunării de Jos în perioada iulie-august a.c., de marți până sâmbătă, între prele 9.00 - 17.00. În plus, vizitatorii pot admira și Expoziţia foto-documentară "Episcopul Partenie Clinceni - Ctitor la Dunărea de Jos", alcătuită din 40 de panouri foto-documentare format 100×120 cm, care ilustrează ctitoriile Episcopului Partenie Clinceni. Demn de precizat este faptul că, la ambele expoziții, accesul vizitatorilor este gratuit.