La trei secole după ce a dispărut în adâncurile apelor caraibiene, epava legendarului galion spaniol San Jose, visul tuturor vânătorilor de comori, a fost descoperită în largul coastelor Columbiei, a anunţat sâmbătă preşedintele acestei ţări, Juan Manuel Santos. „Aceasta este cea mai importantă comoară descoperită din istoria omenirii", s-a entuziasmat Santos, care s-a deplasat la Cartagena, oraş în largul căruia a fost găsită epava.
Galionul s-a scufundat în anul 1708 în urma unei confruntări cu forţele navale britanice în bătălia de la Baru, în timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala navă a unei flote care transporta aur şi argint din coloniile spaniole din America până în Spania, pentru regele Filipal V-lea.
Doar câţiva din cei 600 de membri ai echipajului de pe navă au reuşit să se salveze în momentul naufragiului.
Vânătorii de comori de pretutindeni căutau această epavă de zeci de ani. Deşi au fost descoperite multe alte epave, miticul San Jose continua să rămână ascuns, locaţia sa rămânând un mister.
O echipă de cercetători columbieni şi internaţionali, între care membri ai echipei care a găsit epava Titanicului în 1985, au studiat vânturile şi curenţii din Caraibe în 1708. Ei au studiat, de asemenea, arhivele coloniale spaniole şi columbiene, în căutare de indicii.
Experţii au confirmat în cele din urmă că San Jose a fost găsit la 27 noiembrie, într-un loc în care niciun indiciu nu reţinuse atenţia, a declarat preşedintele Santos. Alte cinci epave au fost descoperite pe fundul oceanului în timpul acestor explorări.
Epava lui San Jose a fost găsită în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei. Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravaţi delfini.
O epavă, doi pretendenţi
În largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista până la o mie de epave dar numai şase dintre ele transportau comori mari, a declarat antropologul Fabian Sanabria, adăugând că cea mai mare şi cea mai râvnită era cea de pe San Jose. „Cantitatea şi tipul de material nu lasă nici o îndoială cu privire la identitatea epavei", a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie şi Istorie.
Această descoperire este „un eveniment fără precedent" pentru Columbia, a punctat primarul oraşului Cartagena, Dionisio Velez.
Valoarea încărcăturii galionului - monede şi lingouri de aur - este evaluată între 4 şi 17 miliarde de dolari. Ieri, un grup de investitori din SUA angajat în căutare de epave, Sea Search Armada, a anunţat că a descoperit încă din 1981 rămăşiţele galionului şi pretinde jumătate din încărcătură. SSA susţine că guvernul Columbiei încearcă să „confişte ilegal ceea ce a descoperit SSA ".