Mergi la conţinutul principal

Comisiile au votat bugetul pe 2016. Ce va aproba Parlamentul?

S-a lucrat şi sâmbătă, şi duminică, în comisiile reunite de buget finanţe din Parlament. Au fost avizate sumele alocate unor ministere importante. Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit şi duminică să dezbată Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.
Comisiile au aprobat bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe 2016, în sumă de 832.791.000 de lei, în scădere cu 18,25% faţă de anul acesta.
Reprezentanţii SGG au cerut bani în plus pentru Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu.
Amendamentul a fost votat, însă parlamentarii s-au încurcat în zerouri. Se cerea suplimentarea cu „2.000 de mii" de lei pentru complexul de la Mănăstirea Dealu, iar parlamentarii au înţeles că este vorba despre 2000 de lei. Iniţiatorul Vasile Horca de la PNL şi-a retras acest amendament. Prin urmare, bugetul SGG a fost adoptat fără modificări, potrivit TVR.
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2016 a fost adoptat, în unanimitate, fără amendamente.

Discuţii multe pe tema bugetului Agriculturii

Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, duminică, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii pe motiv că aceasta nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate în 2016.
Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri.
„S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul în mod obiectiv ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament", a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al MADR pe 2016.
Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern .
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod.
„Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului - n. r ) trebuia să spună aşa: propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii şi nu propun o sumă pentru finanţarea strategiei . Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii", a adăugat Viorel ştefan.
Amendamentul a fost adoptat vineri de comisiile reunite de specialitate, iniţiatorul său fiind deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.

Urmează plenul
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2016 a fost adoptat în unanimitate. Comparativ cu 2015, bugetul acestui minister va scădea, cu 64,62%, până la 759,9 milioane de lei.
După ce se dau rapoarte pe bugetele fiecărui ordonator principal de credite, se face un raport general pentru întregul proiect al bugetului de stat.
Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmau să finalizeze aseară, târziu, raportul. Azi, Birourile permanente se vor reuni într-o şedinţă pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro