Comisia specială având mandat pentru a stabili ce are de făcut municipalitatea mai adeparte în proiectul cu italienii de la Fin.Co.Ge.Ro n-a ajuns la o concluzie clară pe această temă, fie în favoarea continuării afacerii, fie în sensul renunţării la proiect. Raportul acestei comisii din care au făcut parte consilierii George Caranica, Eduard Ciocan, Simona Drăghincescu, Daniel Mitrofan şi Dan Păun a fost prezentat ieri în şedinţa mini-Parlamentului local, iar concluziile nu au înclinat în nici un fel balanţa decizională. Membrii au spus că de fapt nu au competenţa sau pregătirea de specialitate necesară pentru a da un verdict clar. Totuşi raportul a venit cu o serie de sublinieri legat de anumite aspecte ale afacerii dar şi recomandări. Cea mai importantă astfel de subliniere apare în ce priveşte clauza contractuală prin care municipalitatea acceptă ca medierea şi tranşarea litigiilor între părţile semnatare să se facă la Tribunalul Comercial Internaţional Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. Comisia a opinat că nu ar fi trebuit să se accepte o astfel de clauză întrucât concesiunea este practic un act administrativ, iar litigiile se tranşează în contenciosul administrativ la instanţele locale. O altă problemă semnalată de comisie a vizat faptul că există discrepanţe între cele două certificate de urbanism eliberate de municipalitate concesionarului italian, cea mai importantă fiind acordarea permisiunii de a construi apartamente ce pot fi apoi scoase la vânzare sau la închiriere. "Considerăm că această omisiune a făcut mult mai puţin interesantă licitaţia municipalităţii privind concesiunea terenului supus acestei proceduri legale de concesiune şi astfel nu s-a prezentat nimeni la licitaţiile ulterioare, procedura finală fiind una de negociere directă", a venit comentariul din partea comisiei. "Comisia nu se poate pronunţa dacă acest contract mai este sau nu în termenul de execuţie deoarece lipseşte continuitatea Certificatelor de urbanism (...) iar obiectivele trecute în acesta sunt diferite (cu referire printre altele, la construirea de apartamente spre închiriere sau vânzare - n.r.); Comisia nu se poate pronunţa dacă s-au respectat sau nu condiţiile stabilite de CLM Brăila (...) având în vedere că obiectivele menţionate în HCLM Brăila nr 100/2005 şi cele menţionate în contractul de concesiune (...) nu corespund în sensul că obiectivele trecute în contractul de concesiune sunt mai multe decât sunt menţionate în HCLM nr 100/2005", se punctează în raport. Consilierul independent Simona Drăghincescu a spus că, din punctul său de vedere, italienii nu ar mai avea intenţia de a duce la bun sfârşit proiectul, ţinta lor fiind mai degrabă culpabilizarea municipalităţii pentru ca apoi să ceară despăgubirile de 5 milioane de euro trecute în contractul de concesiune.
Recomandarea comisiei este aceea de a se efectua un studiu juridic de către specialişti în domeniul juridic, pentru a răspunde nevoii municipalităţii de a avea un răspuns clar în ce priveşte proiectul italienilor. Cea de a doua recomandare a fost aceea ca, pe viitor, pentru a se evita situaţii similare afacerii Fin.Co.Ge.Ro, municipalitatea să stabilească un contract de concesiune cadru.
Reamintim că în vara acestui an partenerii italieni au notificat municipalitatea cu privire la intenţia de reziliere a contractului de concesiune, solicitând restituirea redevenţei achitate, a taxei de folosinţă a terenului, contravaloarea proiectelor realizate şi a costurilor aferente, precum şi plata daunelor interese cauzate în sumă de 5 milioane euro. Aşa cum rezultă din Procesul Verbal de conciliere încheiat între italieni şi municipalitate, aceasta din urmă îşi menţine interesul pentru continuarea executării contractului de concesiune.
Reamintim faptul Fin.Co.Ge.Ro a semnat contractul cu Primăria Brăila în 2005, în timpul mandatului lui Constantin Cibu.