Comisia Europeana va prezenta, astazi, rapoartele privind justitia din Romania si Bulgaria | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comisia Europeana va prezenta, astazi, rapoartele privind justitia din Romania si Bulgaria


Rapoartele nu fac nicio referire la fondurile europene si contin cate sase pagini fiecare, a precizat el.
Surse europene declarau saptamana trecuta ca raportul va critica regresele din ultimele luni, informatie reluata miercuri intr-un articol aparut in Financial Times Deutschland.
Ziarul german facea insa si legatura intre acest raport interimar si posibilitatea inghetarii fondurilor europene la raportul final din vara.
Guvernul de la Bucuresti trebuie "sa accelereze lupta anticoruptie si reforma justitiei pentru a corecta unele regrese inregistrate in ultimele luni", cita FTD din raportul CE.
FTD considera ca aceasta remarca este "o palma" data Guvernului de la Bucuresti, deoarece pana acum Bruxelles-ul ar fi criticat intotdeauna Bulgaria mai aspru decat Romania. In acest context, cotidianul german aminteste ca in iulie 2008 CE a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro.
"Si Romaniei i-au fost suspendate platile agricole (SAPARD - n.r.). In total, Romania mai trebuie sa primeasca 391 milioane de euro, bani care sunt in joc, daca nu se constata progrese. Nici Bulgaria nu a scapat de amenintarea ca in vara sa-i fie taiate si alte fonduri", mai scrie cotidianul german.
"Multa vreme Bruxelles-ul n-a stiut cum sa convinga cele doua tari sa faca mai multe eforturi in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Intre timp s-a stabilit ca cea mai buna metoda este inghetarea fondurilor. Chiar daca sanctiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, exista o legatura politica intre cele doua", explica FTD.
Concret, in raportul referitor la Romania, Comisia critica incercarile de a limita competentele procurorilor si amenintarile ca procurorul-sef DNA Daniel Morar sa nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum si modificarile contraproductive aduse codurilor penale si civile. "In plus, justitia pare a fi devenit mai politizata, in loc sa fie mai independenta, se spune la Bruxelles. Iar Parlamentul s-a opus anchetarii pentru fapte de coruptie a unor suspecti de rang inalt", informeaza FTD.
Executivul european recunoaste insa si faptul ca Romania a fost paralizata luni intregi din cauza campaniei electorale, precizeaza cotidianul economic de limba germana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro