Mergi la conţinutul principal

Comisia Europeana va evalua in luna decembrie stadiul eradicarii pestei porcine in Romania

Comisia Europeana (CE) va verifica stadiul eradicarii pestei porcine in Romania printr-o misiune de evaluare care va incepe la 1 decembrie 2008, potrivit informatiilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"In ceea ce priveste Programul controlului eradicarii pestei porcine clasice, misiunea este programata sa inceapa la 1 decembrie. In functie de rezultatul evaluarii situatiei epidemiologice a pestei si de modul in care au fost implementate prevederile deciziei CE care aproba Programul de monitorizare, control si eradicare a pestei in 2008 pentru Romania, expertii prezinta Comisiei un raport", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Autoritatii Veterinare.
Evaluarea este realizata de expertii Comitetului Veterinar (Food and Veterinary Office - FVO), iar rezultatele sint importante pentru o eventuala decizie a Comisiei de reluare a livrarilor de carne de porc din Romania catre celelalte state comunitare.
"Ridicarea interdictiilor impuse Romaniei pentru efectuarea comertului intra-comunitar sau a exportului in tari terte cu porcine vii, carne si produse din carne de porc este conditionata de concluziile rezultate ca urmare a evaluarii, prin care trebuie sa demonstram ca virusul pestei nu mai este prezent in populatia de porcine domestice si salbatice de pe intreg teritoriul tarii sau o parte a acestuia", precizeaza ANSVSA.
Comisia a decis anul trecut sa extinda interdictia impusa livrarilor de carne de porc din Romania catre celelate state membre UE pina la data de 31 decembrie 2009.
"O revizuire a acestei masuri depinde de evolutia favorabila a situatiei bolii in Romania si implementarea masurilor de control. Situatia este urmarita indeaproape de Comisie si discutata cu regularitate in comitetul pentru sanatate animala (The Standing Committee on the Food Chain & Animal Health - n.r.). O evaluare a FVO va fi un element important pentru a decide vreo modificare a masurilor", potrivit informatiilor remise MEDIAFAX de Comisia Europeana.
Procesatorii de carne de porc au propus in repetate rinduri reluarea livrarilor catre UE prin sistemul lohn (prelucarea de carne materie prima importata din state libere de pesta), insa negocierile in acest sens nu s-au finalizat deocamdata cu o decizie.
Romania a decis recent sa renunte la vaccinarea contra pestei a porcilor din fermele comerciale, dupa ce producatorul dozelor nu a oferit suficiente garantii privind calitatea acestora. Imunizarea continua prin vaccinarea porcilor din gospodarii si a mistretilor.
Comisia a fost de acord in principiu cu decizia Romania si urmeaza sa emita o hotarire oficiala.
"Ca urmare a hotaririi de a renunta la vaccinarea porcilor din ferme, Romania va trebui de asemenea sa transmita un plan de vaccinare modificat, care sa fie evaluat de Comisie, si supus aprobarii. Apoi va fi modificata decizia care aproba poanul de eradicare a pestei pentru 2008, care includea si vaccinarea in ferme comerciale", au mai spus reprezentantii Directiei de Sanatate a Comisiei Europene.
Programul de eradicare a pestei porcine clasice in Romania prevede vaccinarea porcilor din gospodarii cu un anumit tip de vaccin - viu atenuat, iar a animalelor din ferme cu alt tip de vaccin - marker.
Autoritatea Veterinara a inceput vaccinarea de urgenta impotriva pestei porcine in luna decembrie a anului 2006, iar in iunie 2007 anunta ca toate focarele au fost inchise. In august 2007 au fost insa confirmate trei noi focare, acestea fiind primele aparute in ferme profesionale. Ulterior, acestea au fost inchise, astfel incit in prezent nu exista nici un focar de pesta in Romania.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro