Procedura de deficit excesiv ar putea duce, teoretic, la amenzi pentru ţările din zona euro ce depăşesc pe o perioadă lungă de timp limita de deficit impusă de UE sau la îngheţarea ajutoarelor europene pentru statele ce nu fac parte din zona euro.
Însă Comisia Europeană a precizat că va evita orice măsuri drastice pe perioada crizei economice şi a dat termene generoase pentru corectarea deficitelor fiscale.
În prognoza de primăvară publicată în 4 mai, Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va creşte până la 5,6% din PIB în 2010, de la nivelul convenit în acest an de autorităţile române, de 5,1% din PIB, după standardul european ESA 95. Anul trecut, deficitul bugetar al României a fost de 5,4% din PIB.
Un deficit bugetar mai mic de 3% este şi o condiţie pentru aderarea la zona euro.
Comisia urmează să propună termene limită pentru restrângerea deficitelor luna viitoare, a precizat oficialul CE.
Comisia a luat deja măsuri disciplinare împotriva Spaniei, Franţei, Greciei şi Irlandei.
Executivul UE a acordat timp până în 2012 Franţei şi Spaniei să îşi aducă deficitul public sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB), însă Grecia trebuie să revină la un deficit public sub acest nivel până la finalul anului viitor.
Luni, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat că CE va lua măsuri disciplinare împotriva României, Maltei, Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. Almunia nu a precizat, însă, care vor fi măsurile concrete ce vor fi luate împotriva acestor ţări.