11 observatori ENEMO din Georgia, care ajunseseră la Chişinău de la Tbilisi, via Istanbul, nu au primit dreptul să intre în Republica Moldova, pentru că nu aveau acreditări, a declarat unul dintre directorii ENEMO, Serghei Tkacenko.
"Am depus documente pentru 140 de observatori, dar numai 53 dintre ei au fost acreditaţi", a adăugat el, precizând că CEC a oferit numai o explicaţie verbală pentru decizia sa: "candidaţii propuşi nu aveau statut de observatori internaţionali". CEC urma să ofere o explicaţie scrisă marţi, a spus el.
"CEC a refuzat acreditarea pentru observatorii noştri din Croaţia, Kîrgîzstan, Macedonia, Rusia şi Ucraina", a spus Tkacenko.
Administraţia aeroportului internaţional de la Chişinău nu îi permite lui Tkacenko să discute cu cei 11 observatori georgieni ale căror paşapoarte au fost confiscate. Aceştia sunt ţinuţi la secţia sosiri şi aşteaptă o cursă către Istanbul, la cererea autorităţilor moldovene.
Decizia de a refuza acreditarea a intervenit după ce Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate a prezentat raportul său despre observatori, au declarat surse din CEC pentru Interfax.
"Din câte ştiu, unii dintre cei care au venit în Republica Moldova pentru a monitoriza desfăşurarea alegerilor, au o legătură directă cu organizarea revoluţiilor «colorate» şi nu se împacă bine cu legea", a spus pentru RIA Novosti prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean Vladimir Ţurcan.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, peste 2.672 de observatori locali şi 488 străini, de la 30 de organizaţii, printre care OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European şi CSI, au fost acreditaţi pentru alegerile din 29 iulie.