Comisia de expertiză, cu motoarele turate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Vești bune pentru pensionarii pe caz de boală

Comisia de expertiză, cu motoarele turate

* după o lungă perioadă în care activitatea Serviciului de Expertiză Medicală Brăila a fost îngreunată din cauza lipsei de personal, acum situația pare că se desfășoară în condiții optime, după cum ne declară chiar șefa acestui serviciu * lucrurile au revenit ușor la normal, după ce, au fost ocupate ambele posturi de medici specialiști de medicina muncii * la acest moment, la Brăila, sunt în plată aproape 6.500 de dosare, cei mai mulți fiind pacienți revizuibili, adică dintre aceia care vin anual la comisie pentru evaluare

 

Serviciul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, aflat în subordinea Casei Județene de Pensii (CJP) a intrat, în sfârșit, în normalitate. O normalitate, ce-i drept cu o schemă de personal redusă la jumătate. Însă dacă până acum doi ani, activitatea din cadrul acestui serviciu se desfășura în condiții grele din cauza deficitului de medici, acum situația a revenit la normal. De aproximativ doi ani, cele două posturi disponibile la Brăila au fost ocupate de către medici, reducându-se astfel și timpul de așteptare al pacientului pentru vizita la comisie sau, pur și simplu, pentru depunerea dosarului de pensie, dar și volumul de lucru per cabinet. Contactată telefonic, șefa Serviciului de Expertiză Medicală Brăila, ne-a mărturisit că acum activitatea din cadrul serviciului se desfășoară în parametri optimi, datorită faptului că s-a mai ocupat un post de medic, care a preluat o parte dintre pacienți și din dosarele aflate în plată. ”Da, din fericire, acum ambele posturi sunt ocupate din 2020. E bine acum. Mult mai bine. Dacă n-am avut colegă, eu am lucrat singură un an de zile, până s-a ocupat și celălalt post. N-a fost ușor pentru că se adunaseră de 3 ani de zile multe dosare și adresabilitatea pacienților era mai mare. Noi avem pensionari care vin regulat la revizuire, dar vin și cazuri noi, adică persoane care se adresează pentru prima dată. Avem în jur de 20 - 25 de consultații pe zi. Pe lună avem cam 60-70 de cazuri noi de pensionare”, a declarat medicul Cristinel Andreicuț, șefa Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila. Întrebată câte dosare sunt în plată în acest moment, în total, în județul Brăila, aceasta ne-a spus că este vorba despre un număr de aproape 6.500 de dosare, din care 5.300 sunt pacienți revizuibili, adică dintre aceia care trebuie să vină, anual, la comisie pentru evaluare, restul fiind nerevizuibili, din cauza afecțiunii pe care au, evaluată definitiv de Institutul de Expertiză.

Reamintim că în vara lui 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial (DNA) Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, inițial, pentru 24 de ore pentru trei medici ai Serviciului de Expertiză Medicală Brăila, pentru suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate actelor de corupție, comise în perioada 2013-2015. Concret, potrivit unui comunicat de presă al DNA emis în 2015,  procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale a trei medici inculpați, printre care și fosta șefa a acestui serviciu, pentru luare de mită în formă continuată. Altfel spus, cei trei medici au acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obțină pensii de handicap.

După acest incident, o lungă perioadă, Serviciul de Expertiză Medicală Brăila a funcționat pe avarie, cu un singur medic și două asistente, în ciuda eforturilor depuse de fosta conducere a CJP Brăila, de a aduce un specialist care să preia din atribuțiile doctorițelor arestate. Abia din 2020, lucrurile au revenit ușor la normal, după ocuparea a două posturi de medici, adică toate disponibile, pentru că, între timp, s-a redus și schema de personal.

Interdicție pentru doctorițele acuzate că au luat mită

În aprilie 2017, Curtea de Apel Galați a dat soluția definitivă în dosarul „Șpagă pentru pensia de boală”, pedepsele cu suspendare aplicate în primă instanță, doctorițelor Ana Boală, Rodica Țone și Cristinel Andreicuț fiind menținute. În data de 17 octombrie 2016, la Tribunalul Brăila, șeful Serviciului de Expertiză Medicală (SEM), dr. Ana Boală, precum și dr. Rodica Țone, au primit câte 3 ani închisoare, cu suspendare, în timp ce dr. Andreicuț Cristinel avea 2 ani și 4 luni închisoare, toate fiind acuzate de luare de mită, în formă continuată.

Instanța superioară a dat însă unele dispoziții care le ținea la distanță, pentru câțiva ani, pe doctorițele acuzate că au luat mită. Acestea au primit interdicția de a mai desfășura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală (SEM), Boală și Țone pentru 4 ani, iar Andreicuț pentru 2 ani.

La vremea aceea, directorul Casei Județene de Pensii, Sorin Enache, a vorbit despre o situație critică, la acel moment SEM neavând niciun medic, asta pentru că și dr. Victoria Anghelescu, singura rămasă, ieșise atunci la pensie.

În sentința dată de Curtea de Apel Galați, la data de 25 aprilie 2017, judecătorii au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție – DNA Galați și de inculpate. S-a făcut rejudecarea cauzei, aplicându-se pedepse complementare, fiind vorba aici de interdicția desfășurării activității de medic de medicina muncii. Inculpatele au rămas și cu sechestru asigurator pe unele bunuri, asta până la achitarea sumelor ce reprezintau despăgubiri. “Aplică inculpatei Boală Ana și pedeapsa complementară constând în interdicția de a desfășura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, pe o durată de 4 ani. Aplică inculpatei Țone Rodica pedeapsa complementară constând în interdicția de a desfășura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul SEM, pe o durată de 4 ani. Aplică inculpatei Andreicuț Cristinel și pedeapsa complementară constând în interdicția de a desfășura activitatea de medic de medicina muncii în cadrul SEM, pe o durată de 2 ani. (...)”, se arăta în soluția instanței.

Dosarul «Șpagă pentru pensia de boală” a fost înregistrat pe rolul instanței la data de 3 mai 2016. Atunci, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată.  Potrivit anchetatorilor, în perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, dr. Boală a primit de la 69 de pacienți, pe care i-a consultat, diferite sume de bani cuprinse între 50 și 500 lei. Per total, suma s-a ridicat la 3.885 lei, pe lângă micile „atenții” care au constat în diverse produse. Rodica Țone a primit și ea bani de la 68 de pacienți pe care i-a consultat, iar uneori s-a mulțumit chiar cu suma de 10 lei primită de la un pacient, așa cum se arăta în documentul procurorilor. În total s-a adunat suma de 4.810 lei, plus 100 euro. Dr. Cristinel Andreicuț a fost prinsă cu suma de 1.250 lei, după cum au arătat anchetatorii, încasată chiar în ziua perchezițiilor de la 8 pacienți examinați, înainte de vizita procurorilor în cabinetul său. Medicii primeau banii fie direct, fie ascunși printre înscrisurile aflate în dosarele medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro