Mergi la conţinutul principal

Comisarul sef Colceag, trimis in judecata pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale

In mai putin de doua saptamini, fostul "numarul doi" al Politiei brailene, comisarul sef (r) Antonel Colceag, in prezent pensionar, a fost trimis in judecata in doua dosare penale instrumentate de procurorii galateni. Daca la sfirsitul lunii octombrie, el era deferit instantei pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, pe motiv ca ar fi falsificat citeva procese-verbale (dosarul "Ancheta"), de data aceasta acuzatia pusa pe seama lui este mult mai grava: transmitere de informatii cu caracter secret (clasificate), infractiune prevazuta de Legea Sigurantei Nationale (Legea 51/ 1991).
Cercetarile, care au durat mai bine de noua luni, au fost coordonate de seful Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galati, procurorul Marian Sandu, cu avizul procurorului George Muscalu. Alaturi de cms. sef (r) Antonel Colceag, au mai fost trimisi in judecata, in aceeasi cauza, comisarul Costica Gorgan, fost sef al Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice (AEST) din cadrul IPJ Braila - acuzat ca a sustras si a transmis informatii cu caracter secret - si Maricel Leonte, fostul sofer al lui Colceag, pe vremea cind acesta era adjunct al sefului IPJ. Leonte va fi judecat pentru favorizarea infractorului.
Reprezentantii acuzarii au ajuns la concluzia ca Antonel Colceag a incercat sa-l discrediteze pe actualul sef al IPJ, cms. Catalin Chivu, oferindu-i unui ziarist de la "Obiectiv", spre publicare, copii ale unor documente clasificate sustrase de Costica Gorgan, documente ce purtau semnatura lui Chivu si care contineau, printre altele, numele unor informatori ai Politiei.

Telefoanele celor implicati in divulgarea de informatii secrete au fost puse sub urmarire

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul sef Marian Sandu, ancheta in cazul sustragerii si divulgarii de informatii clasificate a fost declansata pe 6 februarie a.c. La acea data, Constantin Cristea, zis "Aprozar", a luat legatura cu membrii unei echipe de control sosite de la Bucuresti (Corpul de Control al Ministrului Administratiei si Internelor si Directia de Inspectie interna din cadrul IGP), punindu-le la dispozitie copia unui "Raport de recrutare informatori" intocmit in anul 2003 de scms. Catalin Chivu, pe cind lucra la AEST. Anchetatorii au aflat ca documentul secret se aflase in posesia unui ziarist de la "Obiectiv" impreuna cu alte doua acte asemanatoare, fara a fi, insa, date publicitatii.
Respectivele documente fusesera inminate ziaristului de catre cms. sef (r) Antonel Colceag, fost adjunct al IPJ - la acea data director adjunct al Politiei Comunitare Braila -, in cursul lunii ianuarie 2006, cu scopul de a fi publicate in ziarul "Obiectiv". Motivul acestui demers ar fi fost, in opinia anchetatorilor, discreditarea sefului IPJ, cms. Catalin Chivu, despre care se afirma ca ar fi comis "abuzuri".
Cu acordul Curtii de Apel Galati, oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice ale celor implicati in acest caz, pentru ca, in ziua de 3 martie 2006, sa fie perchezitionate locuinta si biroul lui Antonel Colceag. Cu aceasta ocazie s-au gasit alte copii dupa documente secrete, dar care nu fac obiectul cauzei de fata, motiv pentru care nici n-au fost luate in considerare. In opinia procurorului sef Marian Sandu, "dupa numirea lui Catalin Chivu in functia de inspector sef al IPJ Braila, inculpatul Antonel Colceag a fost nevoit sa demisioneze, fapt care i-a creat acestuia o mare nemultumire ce s-a concretizat in actiunile de discreditare efectuate la adresa actualului sef IPJ, de catre inculpat".

In final, Colceag a recunoscut

Potrivit anchetatorilor, de la inceput, cms. sef (r) Antonel Colceag "a adoptat o atitudine nesincera, incercind in toate modurile, inclusiv prin internari succesive in spital si influentarea martorilor, sa ingreuneze aflarea adevarului, negind orice legatura cu ziaristul". Mai mult, pus in fata probelor, Colceag a sustinut ca, de fapt, respectivele documente i-ar fi fost aduse la sediul Politiei Comunitare chiar de catre ziarist. In sprijinul acestor afirmatii, el i-a indicat ca martori pe cms. Costica Gorgan, pe Maricel Leonte si pe Viorel Aurel T., sustinind ca acestia se aflau intimplator in biroul sau cind ziaristul i-a aratat documentele incriminatoare. Verificarile efectuate de DIICOT au spulberat aceste afirmatii.
In schimb, s-a descoperit ca intre cms. sef Colceag si cms. Gorgan existau relatii de amicitie, Gorgan fiind cel care a preluat sefia Biroului AEST de la scms. Catalin Chivu, in 2004. Cu acest prilej, seful AEST a intrat in posesia documentelor secrete (rapoarte de recrutare informatori), intocmite de Chivu in 2003, documente pe care, spun anchetatorii, i le-a inminat lui Antonel Colceag, ca sa le dea spre publicare. Cit despre Leonte, acesta era amic bun de-al lui Colceag, el fiind soferul fostului adjunct al IPJ din anul 1993 si pina la pensionare.
Pina la urma, mai precis la data de 14 aprilie 2006, fostul "numarul doi" al IPJ a recunoscut ca documentele, mai bine zis copiile acestora, i-au fost oferite de cms. Costica Gorgan care ar fi distrus originalele. Colceag le-a spus anchetatorilor, cu acest prilej, ca si Gorgan era nemultumit intrucit, in octombrie 2005, cms. Chivu i-ar fi solicitat sa-si dea demisia din functia de sef al Biroului AEST.

Suspectii au picat testul cu "detectorul de minciuni"

In timpul derularii cercetarilor, Gorgan a negat ca ar fi sustras actele secrete si ca le-ar fi inminat lui Colceag, el acceptind chiar sa fie testat cu aparatul poligraf ("detectorul de minciuni"). Rezultatul demersului i-a fost nefavorabil, aparatul diagnosticindu-l ca "nesincer". Despre Maricel Leonte, procurorii galateni afirma ca "nu a facut altceva decit sa-l sprijine pe inculpatul Antonel Colceag, in sensul ascunderii de catre acesta a adevarului si a ingreuna in final cercetarile". De altfel, si Leonte a picat testul cu "detectorul de minciuni", fiind categorisit fara echivoc drept "nesincer". Concluzia sefului DIICOT Galati este ca "inculpatul Colceag Antonel, cit si invinuitii Gorgan si Leonte au contribuit prin actiunile lor (dupa ce au achiesat la intentia inculpatului Colceag de a-l discredita pe Chivu Catalin), la comiterea faptelor din prezenta cauza (...) Gorgan Costica a sustras cele trei rapoarte de recrutare informatori intocmite de Chivu Catalin, le-a transmis ulterior inculpatului Colceag Antonel in scopul publicarii lor intr-un ziar local, iar Colceag le-a transmis, la rindul sau, cu acelasi scop, ziaristului". Scopul acestei discreditari ar fi fost, in final, destituirea lui Chivu din functia de inspector sef al IPJ Braila.
Pe data de 31 mai 2006, Curtea de Apel Galati a admis propunerea de arestare preventiva a cms. sef Antonel Colceag, pe o perioada de 29 de zile, pentru ca 10 zile mai tirziu acesta sa fie pus in libertate, gratie unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Procesul fostului adjunct al IPJ Braila si al celorlalti doi inculpati se va desfasura la Curtea de Apel Galati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro