Cms. şef Ionel Iorga nu mai este arestat la domiciliu, în urma deciziei de ieri a Tribunalului Brăila. Judecătorii au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. În cauză poate fi formulată contestaţie. Este posibil ca procurorii DNA să conteste soluţia, iar cazul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, unde se va lua decizia finală.
Fostul şef al Judiciarului de la Municipiu a fost acuzat de DNA Galaţi, în noiembrie 2015, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală. Procurorii au cerut arestarea preventivă, dar instanţa a dispus arestul la domiciliu. Măsura a fost apoi prelungită iar Iorga a formulat contestaţie, însă nu i s-a dat dreptate.
La mai puţin de o lună de la reţinerea sa de către procurorii DNA Galaţi, ofiţerul brăilean de poliţie judiciară a fost trimis în judecată sub patru capete de acuzare: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri. Potrivit dosarului penal ajuns pe rolul instanţei de judecată, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat "demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie". Astfel, precizează procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) "cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate". Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Procurorii anticorupţie susţin că Iorga ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale (NUP). Tot atunci, precizează procurorii DNA, Iorga l-ar fi determinat pe un alt subordonat, agentul de poliţie D.F., "să efectueze fără să fie desemnat în scris cercetări în respectivul dosar", având acelaşi scop: plata celor 1.100 lei pentru fostul poliţist B.G. Mai mult, comisarul Iorga i-ar fi contrâns pe cei doi făptuitori din dosar, prin ameninţări explicite, să-i plătească persoanei vătămate - fostul poliţist - cei 1.100 lei. Acuzaţiile merg şi mai departe. În dosarul penal întocmit de procurorii DNA Galaţi se mai arată şi faptul că Ionel Iorga a extras fără acceptul scms. Petrof, în noiembrie 2013, referatul cu propunere de clasare a cauzei întocmit de acesta, precum şi adresa de înaintare a dosarului la Parchet, ceea ce constituie infracţiunea de "sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri".
Şeful Judiciarului de la Municipiu, cms. şef Ionel Iorga, susţine că este nevinovat.