• judecătorii Curţii de Apel Galaţi s-au pronunţat în cauza ce îl avea ca inculpat pe fostul şef al Biroului de Investigaţii Criminale, cms. şef Iorga Ionel • acesta a rămas cu pedeapsa dată iniţial, în primă instanţă, de 1 an închisoare cu suspendare • totuşi, dacă la Tribunalul Brăila ofiţerul a fost achitat pentru infracţiunea de şantaj, la instanţa superioară s-au dat 4 luni închisoare şi pentru această faptă • în toamna lui 2015, procurorii DNA l-au acuzat pe cel intrat deja în rândul pensionarilor, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală
Veşti proaste pentru fostul şef al Biroului de Investigaţii Criminale - Poliţia Municipiului Brăila. Ofiţerul Ionel Iorga nu a scăpat de condamnare pentru faptele de care a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În seara de 14 martie, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat sentinţa finală. Ofiţerul a rămas cu pedeapsa dată în mai 2016, de Tribunalul Brăila, aceea de 1 an închisoare cu suspendare. Totuşi, Iorga a mai primit o pedeapsă şi pentru infracţiunea de şantaj, asta deşi în primă instanţă fusese achitat pentru aceasta. “Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA - Serviciul Teritorial Galaţi şi de inculpatul Iorga Ionel împotriva sentinţei penale din 12 mai 2016 a Tribunalului Brăila. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: Menţine pedeapsa de 1 an închisoare aplicată inculpatului Iorga Ionel, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (abuz în serviciu), infracţiune săvârşită în perioada octombrie – decembrie 2013. Condamnă pe inculpatul Iorga Ionel la o pedeapsă de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Contopeşte pedepsele mai sus aplicate, iar inculpatul Iorga Ionel va executa pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare. Dispune suspendarea pedepsei principale şi a celei accesorii (interzicerea unor drepturi), pe perioada termenului de încercare stabilit, de 2 ani. Deduce din pedeapsa aplicată, perioada reţinerii de 24 de ore de la data de 12.11.2015. Dispune încetarea măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpatul Iorga Ionel. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Definitivă”, este soluţia pronunţată în şedinţă publică, în seara de 14 martie, de Curtea de Apel Galaţi.
Fostul şef al Judiciarului de la Municipiu a fost acuzat de DNA Galaţi, în noiembrie 2015, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală.
Procurorii au cerut arestarea preventivă, dar instanţa a dispus arestul la domiciliu. Abia la sfârşitul lunii ianuarie 2016, instanţa a decis înlocuirea măsurii preventive, ofiţerul fiind pus sub control judiciar. La mai puţin de o lună de la reţinerea sa, ofiţerul de poliţie judiciară a fost trimis în judecată de procurorii DNA Galaţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al BIC din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat “demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie”. Astfel, precizau procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) “cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate”. Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Iorga era acuzat că ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale. Totuşi, prima instanţă, l-a achitat pe Iorga pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi pentru infracţiunile de şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.
Iorga s-a pensionat
Din toamna anului trecut, ofiţerul Ionel Iorga nu mai este angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. Şeful Biroului de Investigaţii Criminale (BIC), pus la dispoziţie încă din 2015, după ce procurorii DNA l-au acuzat de comiterea unor infracţiuni, a decis să se pensioneze. Ofiţerul şi-a încheiat efectiv activitatea de poliţist din data de 30 noiembrie 2016, când a ieşit la pensie, după cum ne-au informat reprezentanţii IPJ Brăila. Pe postul de şef al BIC a fost împuternicit cms. şef Călin Petrică, încă din data de când ofiţerul Iorga nu şi-a mai putut desfăşura efectiv activitatea obişnuită din cauza punerii la dispoziţie.