Mergi la conţinutul principal

Comisarul Coadă, în faţa instanţei de judecată!

Procurorii DNA Galaţi au finalizat urmărirea penală în cazul lui Petru Mihăiţă Coadă şi al celor doi agenţi de la Municipiu, acuzaţi că l-au favorizat pe fost şef de la Judeţ, cms. şef Cătălin Chivu. Coadă, acum comisar de poliţie, ofiţer internaţional detaşat în misiuni externe, este acuzat că, în 2013, pe când ocupa funcţia de adjunct al comandantului de la Poliţia municipiului, a încercat să ascundă faptul că fostul lui coleg şi şef de la IPJ, cms. şef Cătălin Chivu, a lovit o femeie cu care se certase în trafic.
DNA a decis trimiterea în judecată la Tribunalul Brăila a lui Coadă pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, iar pe agenţii Viorel George Ghelase şi Virginel Sasu, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi, de asemenea, pentru favorizarea infractorului.
"La data de 26 august 2013, inculpaţii, agenţi în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila la Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu, respectiv fişa intervenţiei la eveniment anunţat prin 112), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej", susţin procurorii DNA cu privire la participaţia celor doi agenţi la săvârşirea faptelor.

Nu s-a pus faptul că documentul falsificat a fost distrus

Potrivit rechizitoriului DNA, "în cuprinsul celor două documente, agenţii de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea falsă potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis în mod intenţionat să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ Brăila (n.r. - în acel moment Chivu era ofiţer la Economic)".
La data de 27 august 2013, Coadă, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, "acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi introdusă în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut", se mai arată în actul de trimitere în judecată formulat de DNA.
Reamintim că, iniţial, agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal al lui Coadă şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc, ba chiar a distrus-o.
"În aceeaşi zi, inculpatul Coadă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a acestuia. Cu toate că, în acel moment, inculpatul Coadă cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe şeful Poliţiei municipiului Brăila să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urma nefiind de acord cu cererea respectivă", mai argumentează procurorii anticorupţie.

Coadă, judecat în stare de libertate

Prin demersurile considerat abuzive de către anchetatori, Mihăiţă Coadă ar fi vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliţie căruia i-a ordonat să menţioneze informaţii false în fişa de eveniment, precum şi interesele legitime ale Poliţiei municipiului Brăila (respectiv efectuarea de activităţi de cercetare penală în raport de situaţia de fapt reală, precum şi întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului - activităţi ce lezează interesul general al justiţiei penale).
"Totodată, Coadă a mai urmărit să obţină pentru agresor împiedicarea tragerii acestuia la răspundere penală pentru respectivul incident sau, cel puţin, îngreunarea cercetărilor, reuşind astfel să obţină, ca folos necuvenit pentru acesta din urmă, întârzierea şi îngreunarea cercetării sale penale", se arată într-un comunicat formulat de DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu inculpaţii în stare de libertate. Toţi cei trei poliţişti au fost puşi la dispoziţia comenzii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, urmând ca după decizia instanţei, să se dispună o măsură şi în privinţa situaţiei lor profesionale. Reamintim că ofiţerul Coadă este poliţist de misiuni internaţionale, chemat chiar şi la cercetări din străinătate, care a lucrat cu cms. şef Cătălin Chivu în Kosovo, în operaţiuni de apărare şi menţinere a păcii. Vom reveni

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro