Mergi la conţinutul principal

Comisarul Chivu. Punct şi de la capăt

Comisarul şef Cătălin Chivu şi-a reînceput activitatea în calitate de şef al Poliţiei brăilene, de doar câteva zile. Într-un interviu acordat redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei", Chivu a declarat că nu are resentimente, iar victoria nu i-a adus nici pe departe emoţia pe care a simţit-o în urmă cu 10 ani, când a ajuns prima oară în funcţia de inspector-şef. Acum, după 4 ani, Cătălin Chivu pare un om de echipă şi promite că nu va mai "rade" pe nimeni din inspectorat fără o analiză temeinică înainte. Actualul inspector şef pare marcat şi de experienţa ultimilor 2 ani cât a lucrat la Investigarea fraudelor alături de colegi foarte tineri, dar care au în lucru dosare extrem de complexe. Despre ce se întâmplă acum în societatea românească, comisarul şef spune că numai un nebun ar mai îndrăzni să cedeze tentaţiei corupţiei. La întrebările mai delicate, legate de aspecte controversate din trecutul său, Chivu a fost rezervat în răspunsuri, afirmând că "cine vrea să verifice, cu siguranţă a verificat şi poate verifica în continuare".

- Aţi câştigat "războiul" cu MAI. Aveţi resentimente faţă de cineva din interiorul sau din afara inspectoratului?
- Nu am căutat nicio persoană vinovată. După 4 ani care au trecut, am luat-o ca atare. Presupun că aşa a trebuit să se întâmple şi s-a întâmplat. Am primit hotărârea ca pe o situaţie de normalitate, am acceptat-o, nu o comentez, cum nu am comentat niciodată o hotărâre judecătorească, şi cam atât cu privire la chestia asta. Nu pot să comentez decizia instanţei, am şters totul cu buretele, am avut puterea asta. În ceea ce priveşte resentimentele...Nu am. Şi dacă am avut, mi le-am reprimat.
- Totuşi, aveţi de recuperat o sumă importantă de bani, care va fi plătită din bani publici. Într-o ţară normală, aceşti bani ar fi imputabili celor care-au luat o decizie atacabilă în cazul dvs. Cum comentaţi?
- Da, în mod normal. Sunt drepturile salariale aferente funcţiei de inspector şef în perioada 2011 până la zi. Instanţa a hotărât plata sumelor aferente funcţiei. În ceea ce priveşte aşa-zişii vinovaţi, eu nu pot să comentez situaţia asta. Eu ştiu că trebuie să se pună în aplicare hotărârea.
- Revenirea pe funcţie vine după 4 ani. O perioadă destul de lungă...
- Lungă!? Ştiţi cum este! Când aştepţi ceva, la momentul când vine acel ceva, după o perioadă lungă de timp, este prea târziu. Nu te mai bucuri, nu poţi să te mai bucuri, îl primeşti şi atât.
- Nu mai este la fel ca atunci când aţi venit la conducerea IPJ, în urmă cu 10 ani?
- Făcând comparaţie cu momentul când am venit la conducerea IPJ Brăila, atunci a fost cu totul altceva. Ţin minte că aveam nişte emoţii foarte mari atunci. Acum pot să spun, după 10 ani! Atunci nu prea înţelegeam ce mi se întâmplă, eram chiar cel mai tânăr inspector şef. Aşa a fost la momentul ăla. Acum vremurile s-au schimbat, roata se învârte, sunt alţii la rând.
- Există posibilitatea mutării dvs la un alt inspectorat?
- Ordinul ministrului spune clar că este vorba de repunerea pe funcţia deţinută anterior.

"Am decis cu cei doi adjuncţi să strângem un pic rândurile"

- Care a fost prima măsură pe care aţi luat-o când aţi revenit în funcţia de şef al Poliţiei brăilene?
- Prima măsură a fost să mă întâlnesc cu ofiţerii din echipa de conducere. Recunosc că am pierdut un picuţ contactul. Aş minţi să spun că sunt ca în urmă cu 4 ani, au survenit schimbări în domeniul cadrelor şi ca atare nu puteam să fiu la curent cu toate aceste schimbări. După care, ulterior, am decis, împreună cu echipa managerială, cu cei doi adjuncţi, să strângem puţin rândurile, să vedem cam care este situaţia şi care este stadiul în care se află, în prezent, serviciul poliţienesc al IPJ Brăila, că până la urmă beneficiarul serviciilor noastre poliţieneşti, este brăileanul, cetăţeanul. Cred că în scurt timp mă voi updata cu noutăţile care sunt pe plan intern dar şi pe plan extern, asta nu o pot face într-o zi, două. În momentul în care vom evalua situaţia, în această formulă, începem probabil să procedăm în consecinţă.
- Cum comentaţi plecarea predecesorului dvs, Mircea Vizitiu, cu puţin timp înainte de a se pronunţa definitiv instanţa de judecată cu privire la revenirea dvs în funcţia de şef al inspectoratului?
- Nu pot să comentez în niciun fel! Nu cunosc amănunte şi detalii şi, sincer, nici nu mă interesează. Repet, nu am ce să comentez, ştiu că dumnealui a plecat la cerere, ştiu şi eu ce am citit la dvs. în presă. La momentul când am aflat, eu eram specialist la Investigarea Fraudelor. Mai exact, iniţial am fost mutat la Biroul Arme, iar apoi la Investigarea Fraudelor, din 2013 - 2014.
- Cum era Poliţia brăileană când aţi plecat şi cum aţi găsit-o?
- Este o întrebare perversă. Sunt mulţumit cum era poliţia când am plecat. Acum nu comentez, o să vedem, nu am de unde să ştiu, nu ştiu acum, o să evaluăm în scurt timp situaţia şi o să vedem unde ne aflăm. Repet, la momentul respectiv eu am fost mulţumit de serviciul poliţienesc şi totul s-a repercutat în stradă. Poliţia a funcţionat în tot acest timp, se lucrează la foc continuu, nu s-a oprit că a fost Chivu plecat 4 ani, mi s-a părut că a fost ok.

"Fiecare societate are poliţia pe care o merită!"

- Aţi constatat probleme cu care se confruntă IPJ acum, faţă de ceea ce a fost pe vremea dvs, ca să zic aşa?
- Situaţia s-a schimbat, societatea s-a schimbat... Nu vreau să par acum un tip foarte citit, dar mi-a rămas în minte o chestie din Academia de Poliţie, parcă Balzac a zis-o, nu vreau greşesc acum, dar a zis că "Fiecare societate are poliţia pe care o merită!". Ştiu că ne-a spus-o un profesor, de practică poliţienească, parcă.
- Au fost multe situaţii cu poliţişti corupţi dar au fost şi multe persoane din sistem care au reacţionat prompt în momentul când li s-a propus o şpagă? Veţi continua lupta pe acest sector?
- Cu siguranţă! Vă uitaţi şi dvs. la TV şi vedeţi. Doar cine nu citeşte bine şi nu vede bine nu poate înţelege ce se întâmplă în jurul nostru. Nu se iartă, nu se tolerează ceva de genul ăsta! Probabil că cine se gândeşte, după tot ce se întâmplă, să o mai comită, are o problemă de altă natură, ştiu eu, poate de natură psihică, să spun aşa.
- Au fost şi condamnări cu executare pentru poliţişti!
- Nu există pădure fără uscături! Important este să fie localizată la timp şi să se ia măsurile necesare, foarte rapid, să nu se lase lucrurile să degenereze.

"Cimitirul e plin de oameni indispensabili"

- Ce obiective v-aţi propus?
- Să nu uităm că există nişte obiective stabilite de Poliţia Română şi fiecare Inspectorat Judeţean de Poliţie le pune în aplicare şi le adaptează în funcţie de specificul fiecărui judeţ. Revin la ce am spus, că după ce vom face o evaluare, o să vedem exact unde trebuie să ne aplecăm. Oricum sistemul funcţionează, poliţia funcţionează, şi fără oameni, şi cu Chivu şi fără Chivu. Cimitirul e plin de oameni indispensabili. Am auzit pe cineva că dacă nu vine ăla, nu mai funcţionează... Toţi sunt oameni indispensabili.
- Vor urma schimbări la nivelul IPJ Brăila?
- Nu. Mi-am propus să menţin un echilibru socio-profesional, cel puţin pe termen scurt, şi să analizăm cu pertinenţă toate structurile, să vedem acolo unde a mers treaba bine, unde a mers mai puţin bine şi luăm măsurile care se impun, poate vor fi comunicate ulterior. Oricum, este o echipă managerială, să nu credeţi că deciziile le iau eu singur, că aşa m-am hotărât dimineaţă. Nu. Dar la ora asta nu văd şi nu cred că se impune vreo schimbare.

"Am avut multe şanse să învăţ de la oameni foarte pregătiţi"

- De ani de zile, infracţiunile economice par să nu existe la Brăila. Nu sunt mediatizate sau nu sunt depistate?
- Infracţiunile economice nu sunt săvârşite de orice persoane, una este să probezi o infracţiune de tâlhărie sau de omor care este o infracţiune gravă, şi alta este să probezi o infracţiune economică.
Chiar am văzut ce înseamnă munca pe economic, de la bază am văzut. Recunosc că nu am ştiut ce înseamnă exact până acum doi ani. Mi-am schimbat impresia total. Legislaţia este foarte stufoasă, sunt ordonanţe la legi, ordonanţe la ordonanţe, HG, etc. Eu am rămas surprins când am văzut acolo (la Investigarea fraudelor - n.n) ofiţeri foarte tineri şi am fost foarte plăcut impresionat să învăţ de la ei. Cât am fost acolo a fost şi un lucru bun, până la urmă trebuie să vezi partea plină a paharului.
- Vă ajută că aţi trecut şi pe la Investigarea fraudelor?
- Da, a fost un lucru bun. Cred că acum am trecut chiar prin toate, nu trecusem prin economic. Acum am trecut, nu pot să spun că sunt un as, dar am muncit cot la cot cu colegii mei, am învăţat ABC-ul, ba chiar mai mult decât atât. Dar, repet, pentru tinereţea lor am rămas surprins de gradul de complexitate al anchetelor pe care le desfăşoară. Deci una este când vii din Academia de Poliţie. Acolo înveţi lucruri de domeniu general. Când vii aici, de la cineva trebuie să înveţi şi contează foarte mult de la cine. Eu am avut multe şanse să învăţ de la oameni foarte pregătiţi. Şi când treci prin toate ai o privire de ansamblu, ştii exact despre ce este vorba.

"Problemele de natură privată daţi-mi voie să le păstrez pentru mine"

- Ce faceţi cu trecutul? Acele probleme vechi, mai delicate, în care s-au emis anumite acuzaţii. De exemplu că aţi fi jucat la loto cu un anume interlop?
- Cred că s-a lămurit demult chestia asta.
- Discuţii au fost şi vizavi de faptul că aţi intenţionat să divorţaţi pentru a ascunde o parte din avere.
- Toate sunt la vedere, cine vrea să verifice o poate face. Iar problemele de natură privată daţi-mi voie să le păstrez pentru mine. Eu v-am răspuns, nu m-am ferit.
- Vizavi de declaraţia de avere, se tot discuta la un moment dat că circulaţi cu autoturismele care nu sunt trecute.
- V-am spus, cine vrea să verifice, cu siguranţă a verificat şi poate verifica în continuare. Cine îşi asumă să scrie ceva care nu concordă cu realitatea este problema lui, răspunde fiecare pentru ce face.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro